"Tas ir skaistākais, ko jebkad esmu redzējis," par Berni pirms gandrīz 250 gadiem savai draudzenei Šarlotei fon Šteinai rakstīja vācu klasiķis Johans Volfgangs Gēte. Arī pašlaik Šveices galvaspilsēta ir ļoti populārs un skaists ceļojumu galamērķis. Īpaši ziemā.

Berne ir viena no apdzīvotākajām Šveices pilsētām, tāpēc tā var lepoties ar ļoti bagātu kultūras dzīvi, nemaz nerunājot par fantastisko ainavu, ko rada sniegotās kalnu nogāzes. Pilsētas vēsturiskais centrs iekļauts UNESCO arhitektūras mantojuma sarakstā, bet Ziemassvētku laikā tas kļūst īpaši skaists, jo ielas un seno ēku jumtus klāj sniegs, bet logus rotā spožas gaismiņas un svētku tirdziņi tā vien aicina ienākt.

Foto: Publicitātes foto

Ziemassvētku tirdziņi Bernē parasti apmeklētājus sāk priecēt no novembra beigām, piedāvājot Šveices nacionālos ēdienus, amatnieku darinājumus, suvenīrus un, protams, karstvīnu, ar ko sasildīties. Parlamenta laukumā (Bundesplatz) ik gadu visus gaida vēl kāda populāra atrakcija – 700 kvadrātmetrus lielā slidotava. Tāpat šī ir īstā vieta, kur braukt baudīt kalnu slēpošanas priekus.

Turklāt Bernē, līdz ar Jaunā gada svinību beigām, neiestājas tumšs ziemas klusums, jo februārī sākas krāšņais karnevāls – šai pilsētai raksturīgi viduslaiku karnevāli ar muzikāliem priekšnesumiem, izrādēm un citiem krāšņiem svētku notikumiem. 2016. gadā karnevāls notiks no 13. līdz 16. februārim. Savukārt 20. martā būs Bernes muzeju nakts, kad visu muzeju fasādes mirdzēs gaismas instalācijās.

Ko apskatīt Bernē?

UNESCO Pasaules mantojuma teritorija

Pirmā lieta, ko esot Bernē, jāapskata, protams, ir viduslaiku šarma pilnā vecpilsēta, kas ir ļoti labi saglabājusies. Tieši tādēļ jau kopš 1983. gada tā iekļauta UNSCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā.

Pilsētas pulkstenis

Šis ir viens no pilsētas simboliem un neparastākajiem apskates objektiem Šveicē. Pulkstenis atrodas pašā Bernes sirdī.

Pilsētas pulkstenis jeb Zytglogge atrodas pilsētas Rietumu vārtos, kas saglabājušies kopš 1191. – 1256. gada. Astronomiskais pulkstenis ar kustīgām figūrām vārtos atrodas kopš 15. gadsimta. Vairāk par šo un citiem interesantiem pulksteņiem lasiet šeit.

Parlaments



Šī skaistā ēka ir Šveices parlamenta un valdības darba vieta. Ēku komplekss sastāv no trim daļām, un to veidojuši 38 mākslinieki vairāku desmitu gadu laikā. Gan ēkas hallē, gan abos spārnos apskatāmi Šveices vēstures simboli.

Bernes katedrāle

Bernes katedrāle ir iespaidīgs vēlā gotikas perioda piemērs un to nevar nepamanīt pilsētas panorāmā. Bazilika ar saviem trim jomiem paceļas virs vecpilsētas, bet, uzkāpjot 334 pakāpienus 100 metrus augstajā tornī, paveras brīnišķīgs skats uz kalniem un pilsētu.

Vēstures muzejs

Bernes Vēstures muzejs (Bernisches Historisches Museum) ir Šveices galvenais vēstures un kultūras muzejs, kurā var apskatīt aptuveni pusmiljonu lielu mākslas un vēstures objektu kolekciju, sākot no akmens laikmeta līdz pat mūsdienām, no Šveices, kā arī dažādām pasaules malām. Tajā ietilpst arī slavenā fiziķa Alberta Einšteina muzejs un plaša kolekcija par zinātnieka dzīvi un darbu. Muzejs darbojas katru dienu, izņemot pirmdienas.

Bernē ir apskatāma arī Einšteina māja, kur viņš dzīvojis no 1903. – 1905. gadam un izstrādājis relativitātes teoriju.

Lāču parks

Šī ir brīnišķīga vieta, kur pavisam tuvu var redzēt īstus lāčus. Šī parka apmeklējums liek iemirdzēties kā bērnu, tā pieaugušo acīm. Parks iekārtots milzīgā teritorijā, kur var vērot lāčus gan spēlējamies, gan ķeram zivis gluži kā savvaļā. Jāpiebilst gan, ka pašlaik lāči saldi dus savā migā. To var vērot vebkamerā šeit.

Ledus pasaule

Īpaša vieta Bernē ir mākslinieka Karla Noihausa ledus un sniega pasaule Schwarzseetal. Viņš ik gadu no ledus veido īstu pasaku pilsētu, ko izgaismo košas gaismas. It visur var rāpties un izbaudīt neparasto ledus pasauli. Tur iespējams baudīt arī siltus un aukstus atspirdzinājumus. Ledus pilsēta ir atvērta no Ziemassvētkiem līdz pat martam. Vairāk par to lasiet šeit.

Melnezers jeb Švarczē

Melnezers (Schwarzsee) ir vēl viena vieta, kur ziemā jādodas, ja esat Bernē. Ezers aizsalst un pārvēršas par dabīgu slidotavu gan pilsētniekiem, gan tās viesiem. Tāpat tur ir arī distanču un kalnu slēpošanas trases. Uz ezera tiek spēlēts arī hokejs un kērlings. Protams, tur ir arī lieliskas ziemas pārgājienu takas.

Iglu viesnīca

Foto: Publicitātes foto



Jā, ne tikai Somijā un Zviedrijā var atrast eskimosiem raksturīgo sniega celtņu iglu viesnīcas. Tāda ir arī pie Bernes "Kemmeriboden-Bad Hotel". Tajā var pārnakšņot sniega namiņos, baudīt ikvakara šovu, saunu, ārā esošās karstās burbuļvannas un citas relaksējošas procedūras. Vairāk lasiet šeit.

Kā nokļūt Bernē?

Tiešo reisu lidojumiem no Rīgas uz Berni nav, bet iespējams lidot ar pārsēšanos, piemēram, Minhenē vai Frankfurtē. Tāpat var lidot no Rīgas uz citām Šveices pilsētām – Cīrihi vai Ženēvu, bet tālāk braukt ar auto vai vilcienu. Braucienus uz šo pilsētu piedāvā arī dažādas tūrkompānijas.

Materiāla tapšanā izmantota informācija no Bern.com, Placestoseeinyourlifetime.com un Lonely Planet.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!