Toskāna ir viens no skaistākajiem reģioniem visā Itālijā, iespējams, pat visā pasaulē, kas ik gadu vilina ar saulaino laiku, apelsīnu, citronu un olīvkoku birzīm, kā arī senatnīgo arhitektūru un pašu itāļu viesmīlīgumu. Toskānā atrodas ne tikai skaistā Florence, bet arī tūristu magnēts Pizas tornis un citi brīnišķīgi objekti. Šī vieta ir kā radīta romantikai un dzīves baudīšanai. Tas kļūst skaidrs vien noskaties filmu „Zem Toskānas saules”, bet, tur nokļūstot, var pat apjukt, jo ko redzēt un izbaudīt ir tik daudz! Tāpēc šeit dažas idejas, kas palīdzēs to izdarīt, turklāt lielākā daļa no tām ir bez maksas.

Laurencija bibliotēka Florencē


Florence ir viena no Itālijas skaistākajam un bagātākajam pilsētām – gan finansiāli, gan no mākslas un vēstures viedokļa. Kad Katedrāle, Baptistērijs un Džotto zvanu tornis apskatīts, jāiegriežas arī Siņorijas laukumā, kas ir kā muzejs zem atklātām debesīm un no kurienes paveras Palacco Vekjo, kas jau gadsimtiem ilgi simbolizē pilsētas politiskās un sabiedriskās dzīves centru.

Laurencija bibliotēka (Biblioteca Medicea Laurenziana) Florencē ir viens no izcilākajiem viduslaiku mantojumiem, kas saglabājies līdz mūsdienām. Tās plauktos joprojām ir Mediči ģimenes manuskripti un grāmatas, kas nākušas no ģimenes privātās bibliotēkas.

Slavenās bibliotēkas autors ir neviens cits kā Mikelandželo, kura vadībā bibliotēku sāka celt 1525.gadā. Tomēr pats mākslinieks to nepabeidza, jo atstāja Florenci, tāpēc viņa iesākto pārņēma citi. Mūsdienās bibliotēka joprojām darbojas un ir atvērta ikvienam. Esot bibliotēkā vērts apskatīt arī spirālveida kāpnes, kas rotātas smalkiem kokgriezumiem.

Vairāk informācijas šeit:www.bml.firenze.sbn.it

Vecais akmens tilts (Ponte Vecchio) pār Arno upi


Viduslaikos celtais akmens tilts Ponte Vecchio ir vecākais, kas vedis pār Arno upi Florencē. Tas ir unikāls ar to, ka gar malām uzbūvēti nelieli veikaliņi, kuros vēsturiski bija miesnieku veikali, bet šobrīd pārsvarā tirgo rotaslietas, mākslas darbus un suvenīrus. Tilts sastāv no trim arkām un būvēts jau 12.gadsimtā, bet plūdu dēļ vairākkārt pārbūvēts.

Mūsdienās gan tiltu pārņēmuši kājāmgājēji, bet vislabākais skats uz to paveras no krastiem vai citiem Arno upi šķērsojošajiem tiltiem.

Oltarno Florencē

Pavisam, pavisam nesen, šī gada sākumā Florences mērs Dario Nardella panāca to, lai 14.gadsimtā izbūvētais Karmīna laukums (Piazza del Carmine) iegūtu otro elpu un tiktu atjaunots kā atpūtas un pulcēšanas vieta. Ilgus gadus vieta tika izmantota kā stāvlaukums mašīnām, bet nu pēc vērienīga projekta, kurā ieguldīti milzīgi līdzekļi, tas atkal pieejams dzīves svinētājiem.

Pilsētas dienvidu daļa jau gadiem ir kalpojusi kā pieturas punkts ceļā uz centru, tāpēc tūrisma objekta izveide Oltarno rajonam būs atspēriena punkts to uzņemšanai. Papildus ir padomāts par jaunām ēstuvēm un apmešanās vietām, kā arī citām izklaidēm, lai nekur nebūtu jāsteidzas un skaisto skatu uz Florences centru varētu baudīt no Arno upes otras puses.

Kortona


Kortona (Cortona) ir skaista pilsētiņa Toskānas austrumos, kuru ieskauj trīs tūkstošus gadus vecas, etrusku celtas mūra sienas, kas aiz sevis slēpj gadsimtiem senas arhitektūras kārtas. Viens no iemesliem, kāpēc apskatīt nelielo pilsētiņu – tajā ir villa, kurā filmēta jau pieminētā "Zem Toskānas Saules" ar Diānu Leinu galvenajā lomā.

Pastaiga pa pašu pilsētu neizmaksās neko, un tās laikā noteikti jāpiestāj kādā no daudzajām, skaistajām viduslaiku baznīcām un katedrālēm.

Samezano pils (Castello di Sammezzano)

Samezano pils atrodas uz dienvidaustrumiem no Florences, Redželo (Reggello) pašvaldības teritorijā, un ir skaists arhitektūras piemineklis. Tā celta 17.gadsimta pašā sākumā, bet pārbūvēta no 19.gadsimta vidus līdz 1889.gadam. pēc Otrā pasaules kara tā kalpoja kā ekskluzīva viesnīca, bet pēcāk pils ēku atbrīvoja un viesnīca tika slēgta 20.gadsimta 90.gados.

Šobrīd gan pils atvērta tūristiem vien retos gadījumos, jo tai ir nepieciešama restaurācija, taču biedrība, kura vāc ziedojumus restaurācijai, ik pa laikam savā mājaslapā publicē laikus, kad to ir iespējams apskatīt. Vajag noķert tikai īsto brīdi! Pilī atrodas 365 fantastiski skaistas istabas, katra skaista un ar savu stāstu, gluži kā puzle ar griestu, sienu, siju un grīdu rotājumiem, nelielām flīzītēm.
Vairāk informācijas par apskates iespējām: www.sammezzano.org

Elba


Elba ir Toskānas arhipelāga lielākā sala, kas atrodas 20 kilometrus no piekrastes pilsētas Piombino. Elba ir slavena kā Napoleona trimdas vieta, tāpēc tūristi cenšas apskatīt slavenā karavadoņa ziemas un vasaras rezidences. Sala sastāv no astoņām administratīvajām teritorijām, kas katra ir pakļauta savai pilsētai, tāpēc tā ir pietiekami liela, lai apskatei veltītu krietnu brīdi.

Salai ir vairāk nekā 150 pludmaļu gan ar maigām smiltīm, gan arī mežonīgākas – "iekārtojušās" klinšu krastos un aizsargājamos līčos. Uz salas viegli var nokļūt ar prāmjiem, un tai pat ir sava lidosta, kur pieejami ne tikai iekšzemes reisi, bet arī lidojumi uz Cīrihi vai Minheni.

Viena no populārākajām un draudzīgākajām pludmalēm vasaras prieku baudītājiem ir Fetovaia pludmale.

Karstie brīvdabas avoti Saturnijā


Toskāna ir pazīstama ar daudzajiem karstajiem avotiem,kuru tuvumā izveidoti SPA un atpūtas kompleksi. Tomēr Saturnijā (Saturnia), Toskānas dienvidos Maremmas apgabalā, karstie avoti palikuši neskarti un iepriecinās ikvienu piedzīvojumu meklētāju, kas ceļo pa Toskānu.

Aptuveni stundas brauciena attālumā no Sjēnas atrodami vairākos līmeņos izvietojušies karstie avoti, kas sasniedz pat 37 grādu siltumu. Tos ieskauj dramatiska ainava, ar biezi noaugušiem pakalniem un alejām, olīvkokiem un cipresēm pie horizonta.

Sangalgano klostera drupas


Šis leģendām apvītais klosteris veltīts svētajam Galgano. Klosteris celts ap akmeni, kurā pats svētais iedūris zobenu. Tas pabeigts 13.gadsimta beigās gotikas stilā, bet klostera pašreizējo stāvokli varbūt nav korekti saukt par drupām, jo būtībā ēka saglabājusi akmens sienas, kurām trūkst tikai jumta.

Svētā Galgano klosteris atrodas vairāk nekā 30 kilometru attālumā no Sjēnas pilsētas un atzīts par vienu no skaistākajām vietām, kas jāapskata Sjēnas apkārtnē.

Vairāk informācijas: www.sangalgano.org

Nokļūšana

Galvenā Toskānas lidosta ir Piza, uz kurieni var aizlidot arī no Rīgas. Savukārt Florences Peretola lidostai ir tikai viens skrejceļš un nav iespēju uzņemt starpkontinentālus lidojumus - arī lētās aviokompānijas izvairās izmanto šo lidostu, jo tas ir salīdzinoši dārgs galamērķis. Tomēr no Pisa Aeroporto vilcienu stacijas uz Florenci ik pēc divām stundām kursē tiešie vilcieni (brauciena ilgums 57 minūtes), bet uz Pizas centrālo staciju vilcieni kursē biezak.

Toskānas garša


Toskāna ne vien jāredz, bet arī jābauda. Protams, var visu laiku ēst picu un pastu, bet vērts nobaudīt arī reģionam raksturīgos ēdienus. Lūk, daži no tiem: Panzanella – maizes salāti, Lardo di Colonnata – sālīta gaļa, ko pasniedz kā uzkodas, Ribollita zupa, kas ir viens no populārākajiem Toskānas ēdieniem, vai arī Pappa al Pomodoro jeb tomātu zupa ar ķiplokiem un grauzdiņiem, Cacciucco – ēdiens, kurā ir zivis, astoņkāji un kalmāri, Bistecca alla Fiorentina – tradicionālais steiks. Desertā vērts nobaudīt Castagnaccio - tradicionālo kūku, ko pagatavo no kastaņu miltiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!