Foto: Shutterstock

Tjanmeņas kalnu Ķīnā mēdz dēvēt arī par Debesu vārtu kalni, jo tajā ir dabīga, neparasta ala, kas veido fantastisku arku – Debesu vārtus. To dēvē par vienu no skaistākajiem kalniem pasaulē.

Šis dabas brīnums atrodas Tjanmeņas kalna nacionālajā parkā – pašā populārākajā tūrisma un apskates objektā Hunaņas provincē. Pats kalns ir 1519 metrus augsts, bet tajā ved pasaulē augstākais trošu ceļš. Tjanmeņas trošu ceļš tiek uzskatīts par aizraujošāko kalnu braucienu pasaulē. Teju 7,5 kilometru garumā tas uzved 1279 metrus augstu kalnā. Starp klinšu veidojumiem kursē 98 krāsaini vagoniņi. Brauciens aizņems aptuveni 30 minūtes.

Foto: Shutterstock

Lai arī gribētāju ar to braukt ir daudz, izstāvēt rindu ir tā vērts. Vasarā vagoniņi sāk kursēt jau no pulksten 7.30, bet ziemā no pulksten 8.00. Ja ieradīsieties jau no paša rīta, kādu brīdi pirms parks ir atvērts, iespējams izvairīties no ilgas gaidīšanas.

Interesanti, ka pērn pasaules balansa karalis Fredijs Noks mēģināja noiet pa vagoniņa trosēm un uzstādīt jaunu rekordu, tomēr pat viņam tas neizdevās. Par to vairāk lasiet šeit.

Pašā kalna virsotnē iespējams uzbraukt ar slēpošanas trasēm raksturīgu, vaļēju pacēlāju, kurā ir atvērtas sēdvietas. Pašā augšā ir skatu tornis, no kura var labi pārredzēt plašu apkārtni. Pacēlāja izmantošana ir iekļauta ieejas biļetes cenā.

Foto: Shutterstock

Vēl viena populāra tūristu atrakcija sagaida ceļotājus jau kalna augšā – tas ir stikla ceļš, ko veido aptuveni vienu metru platas un septiņus centimetrus biezas plātnes, zem kurām skaidri paveras skats gandrīz pusotra kilometra dziļumā. Ja diena ir saulaina, skats lejup ir elpu aizraujošs un biedējošs, bet, ja kalnus ieskauj migla, tas nav tik bailīgi, tomēr pārņem sajūta, it kā staigātu pa mākoņiem. Šo ceļu un skatu laukumu izveidot iedvesmojusi slavenā Lielā kanjona stikla platforma. Tie, kas saņēmuši drosmi un pieveic Ticības jeb Paļāvības ceļu, var aplūkot fantastisku skatu uz neparastajām klintīm un akmens veidojumiem mūža mežos. Interesanti, ka visiem takas apmeklētājiem tiek izsniegtas mīkstas čības, kas pasargā stikla plātnes no saskrāpēšanas.

Protams, stikla grīda ir tikai nelielam takas posmam, kas atrodas visaugstāk kalnā, bet parkā ir vēl neskaitāmi pastaigu un pārgājienu ceļi, kas ir gan labiekārtoti, gan arī visai mežonīgi un kur var atklāt Ķīnas neparasto dabu. Piemēram, apmeklētāji parkā var doties arī elpu aizraujošā pastaigā pa nokarenajām klintīm – viena no populārākajām takām ved cieši gar vertikālām kalna sienām. Īpaši skaists ir trošu tilts, kas ved no vienas klints uz otru, un sevišķi skaists izskatās ziemā, kad visu klāj sniegs.

Vēl viens Tjanmeņas kalna nacionālā parka dārgums ir viena no Ķīnas slavenākajām šosejām – 99 līkumu ceļš, kas ved kalnā, "grozoties" visos iespējamos virzienos, aiz katra no pagriezieniem paverot jaunu satriecošu ainavu. Ceļš ved uz jau minētajām Debesu durvīm. Protams, tikšana līdz debesīm nevar būt viegla. Šajās "debesīs" var nokļūt pa iespaidīgām kāpnēm ("Kāpnes debesīs"), kam ir 999 pakāpieni, kuru pieveikšana ir visai nogurdinoša. Tomēr skats no augšas ir tā vērts.

Foto: Shutterstock

Cenas

No marta līdz novembrim ieejas biļete maksā 258 juaņas (36,34 eiro); decembris – februāris: 225 juaņas (31,69 eiro); bērniem, kuru augums nepārsniedz 1,2 metrus, ieeja ir bez maksas. Bērniem, kuru augums ir 1,2–1,5 metri, ieejas biļetei ir 50% atlaide. Studentiem un senioriem biļete, uzrādot dokumentus, maksā 158 juaņas (22,60 eiro).

Kad doties uz Tjanmeņas kalna nacionālo parku?

Foto: Shutterstock

Tāpat kā Latvijā, arī Tjanmeņā ir visi četri gadalaiki, un katrs no tiem ir neparasts un skaists. Visvairāk tūristu šeit ierodas laikā no aprīļa līdz oktobrim, tomēr ziemā visu apkārtni klāj bieza sniega kārta, un skati tā dēļ ir neaprakstāmi skaisti. Arī rudenī, kad lapas krāsojas košās krāsās, viss izskatās kā senā ķīniešu leģendā.
Šī objekta apskatei jāieplāno visa diena.

Kā tur nokļūt Tjanmeņas kalna nacionālajā parkā

No Rīgas iespējams lidot uz Stambulu, tad Pekinu un tālāk uz Džandzjadzje. No turienes uz parku jābrauc ar autobusu. Tā kā šis ir ļoti populārs tūrisma objekts, nokļūt tur ir pavisam viegli un transports kursē bieži.

Materiāla tapšanā izmantota informācija no National Geographic, Placestoseeinyourlifetime.com un Chinahighlights.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!