Nav šaubu, ka Stambula, tāpat kā Londona, Ņujorka vai Parīze, ir viena no pasaules varenākajām pilsētām. Stambula atrodas vienlaicīgi divos kontinentos, kur Bosfora šaurums atdala Eiropu no Āzijas.

Vecpilsēta ar savu austrumu pasakām līdzīgo, kupoliem un minaretiem rotāto debesjumu un šaurajām bruģētajām ieliņām ar vecajām koka mājām, atrodas uz konusveidīgas pussalas. Uz dienvidiem skatam paveras mirdzošie Marmora jūras ūdeņi. Uz ziemeļiem, gar cēlo Zelta raga izliekumu, atmirdzēs pulsējošā izklaides kvartāla Beyoğlu spožās gaismas.

Šai lielpilsētai, kuras iedzīvotāju skaits pārsniedz 15 miljonus, ir raksturīga iespaidīga debesu līnija - biznesa rajoni, kas atrodas aiz Beyoğlu, sāk jau izskatīties pēc Manhetenas. Interesanti, ka Stambula patiesībā ir sena pilsēta, ko dibinājuši grieķi septītajā gadsimtā pirms mūsu ēras.

Ceturtajā gadsimtā mūsu ērā, tā kļuva par Bizantijas galvaspilsētu Konstantinopoli; šeit vairāku gadsimtu garumā kristieši turēja Rietumeiropas Islāma karotājus, līdz 1453. gadā padevās otomaņu turkiem. Šo abu varu relikvijas ir saglabājušās vecpilsētā - sākot no varenās bizantiešu Svētas Sofijas katedrāles un beidzot ar izcilajiem Otomaņu impērijas centra paviljoniem, Topkapi pilij.

Kā ierasts Eiropas galvaspilsētās - jūlijā un augustā laika apstākļi ir mitri un karsti, tāpēc vietējie pārvietojas uz lauku apgabaliem un Egejas/Vidusjūras kūrortiem. Pozitīvi, ka šajā laikā ielas ir tukšākas, kā arī sabiedriskajā transportā ir mazāk cilvēku. Patīkami siltais vakars ļaus jums baudīt dzērienu uz kādas no jumta bāriem, kā arī ieturēt maltīti zivju restorānā ar skatu uz Bosforu, vai arī izmēģināt nargile (ūdenspīpi) kādā no pagalmu dārziem pie otomaņu mošejas. Sliktā ziņa ir tā, ka daudzi mūzikas pasākumi, klubi un līdzīgie pasākumi šajā laikā ir slēgti. Septembrī un oktobrī laika apstākļi lielākoties ir skaidri, un saulainās dienas ir piemērotas, lai nodotos pilsētas iepazīšanai. Ja ir pietiekami silts, lai ieturētu maltīti laukā, izmantojiet Bosphorus Cruise pakalpojumus vai dodieties nopeldēties Marmora jūrā no kādas no Prinču salām.

Jebkurā sezonā izmantojiet iespēju sajust sevi kā daļu no pilsētas, kur klišejiskais teiciens par "austrumiem, kas satiek rietumus" patiešām piepildās. Un ir tik daudz veidu, kā to izdarīt: brauciet ar prāmi uz Āziju baudīt operu, apbrīnojiet jaunāko laikmetīgo mākslu Stambulas modernās mākslas muzejā, apbrīnojiet brīnišķīgās bizantiešu mozaīkas Horas Svētā Pestītāja baznīcā, aplūkojiet turku paklājus, kas pārdodas gadsimtiem senajā tirgū, vai arī apskatiet Zilās Mošejas izcilo interjeru.

Kad apmeklēt?

Stambula ir aktuāla visu gadu. Varat ierasties pavasara beigās vai rudens sākumā un baudīt siltas, saulainas dienas - piemēroti laika apstākļi, lai iepazītu pilsētu kājām. Vasaras vidus ir sutīgs, tomēr tas ir piemērots laiks, lai baudītu maltīti Bosforam blakus esošajā āra restorānā vai arī izdzert tasīti turku kafijas kādā no āra kafejnīcām. No decembra vidus līdz marta vidum no Melnās jūras pūš auksts vējš; šajā laikā pilsētu var ieskaut arī migla vai sniega sega, tomēr ir arī saulainas dienas, un pilsētā ir mazāk tūristu, kā arī cenas ir zemākas.

Nokļūšana

Pārsēšanās

Stambulā ir divas starptautiskās lidostas. No Atatürk lidostas (www.ataturkairport.com), pilsētas Eiropas daļā, izmantojiet vilciena pakalpojumus uz Zeytinburnu un pārsēdieties uz tramvaju, kas aizvedīs uz Sultanahmet (kur atrodas Zilā mošeja, Aya Sofya) un turpinās braucienu līdz Zelta ragam, kur varēsiet iepazīt Galata/Beyoğlu naktsdzīvi/izklaides.

Lidostas stacijā īpašā automātā par 6 TL (turku liras) iegādājieties žetonus vai arī, ja plānojat sabiedrisko transportu izmantot bieži, iegādājieties İstanbulkart izdevīgākai ceļošanai par 10TL (4,41 ero) no īpaša Jetonmatik automāta, un ieskaitiet tajā kredītu.

Brauciena ilgums ierasti ilgst no 40 minūtēm līdz vienai stundai. Varat izmantot arī Havataş autobusu par 10TL (4,41 eiro), kas atiet no pieturas lidostas ārpusē uz Aksaray, pēc tam sēdieties taksometrā uz Sultanahmet, vai arī palieciet autobusā un dodieties uz Tepebaşı vai Taksim laukumu uz Galata/Beyoğlu. Taksometru cenas ir aptuveni 40TL (17,65 eiro). No Sabiha Gökçen lidostas (www.sgairport.com), pilsētas Āzijas daļā, izmantojiet Havataş autobusu pakalpojumus (12TL) uz Taksim - brauciena ilgums nedaudz vairāk par stundu. Ir pieejams arī lētāks variants - iegādājieties Istanbulkart un kāpiet E10 autobusā uz Kadıköy (3,5TL), pēc tam izmantojiet Turyol prāmja pakalpojumus pāri Bosforam (2TL) uz Karaköy vai Eminönü. Taksometrs izmaksās vismaz 80TL (33,38 eiro).

Kruīzi

Kruīza kuģi piestāj pašā Karaköy pilsētas sirdī. No šejienes mazāk kā piecu minūšu gājiena attālumā ir tramvajs uz Galata tilta ziemeļu galu, kas pēc tam aizvedīs uz vecpilsētas Sultanahmet - pāris minūtēs par 3TL (1,32 eiro); alternatīvs variants ir taksometri, kas izmaksās aptuveni 12TL.

Vilcieni

Slavenais Austrumu ekspresis, kas reiz savienoja Parīzi ar Stambulu, šķērsojot Vīni, tagad ir privāts bizness, kas apstājas Venēcijā. Mūsdienās tikai vislielākie vilcienu entuziasti izvēlēsies ceļot uz Stambulu ar vilcienu. Vairāk informācijas varēsiet atrast šeit: www.seat61.com .

Pārvietošanās

Sabiedriskais transports

Sabiedriskā transporta sistēma ir lieliska (izņemot sastrēgumstundas), ja vien neplānojat doties pa maršrutiem, kas atrodas ārpus ierastās tūristu kartes. Sultanahmet vecpilsētu var viegli izstaigāt kājām (tikai nodrošinieties ar atbilstošu karti).

Modernais tramvajs apkalpo pasažierus laikā no plkst. 6.00 līdz pusnaktij un savieno Sultanahmet ar Galata/Beyoğlu un prāmju ostu Kabataş, no kurienes nokļūsiet brīnišķīgajās Prinču salās. Dzelzceļa pakalpojumi, kas savienoti ar tramvaju tiek izmantoti retāk, izņemot, ja jādodas uz Atatürk lidostu.

Nostaļģijas pārņemti, iespējams, izmantosiet 19. gadsimta beigās izveidoto funikuleru, kas savieno Karaköy un Beyoğlu, kā arī jauko, sarkano antīko tramvaju, kas dodas uz Istiklal Caddesi. Piepilsētas vilcieni dodas no Sirkeci stacijas gar Marmora jūru uz senajiem mūriem dienvidos.

Autobusu pakalpojumi ir nedaudz sarežģītāki (apmeklējiet www.iett.gov.tr ,lai uzzinātu par maršrutiem un cenām), tomēr tos ir izdevīgi izmantot, ja plānojat apmeklēt tādus objektus kā Kariye muzejs; cenas ir tādas pašas kā tramvajam un vilcienam. Lētāks būs brauciens ar transkontinentālo prāmi (skatiet www.sehirhatlari.com.tr), kas šķērso Bosforu uz Āzijas Üsküdar vai Kadıköy par 6TL (aptuveni 2,64 eiro) abos virzienos.

Automašīnu noma

Automašīnu nomas pakalpojumus labāk izvēlieties tikai tad, ja esat ļoti pieredzējis autovadītājs, jo šeit sastopami bieži ceļu satiksmes negadījumi (autovadītāji cenšas izkļūt no vairāku stundu ieilgušajiem sastrēgumiem, pārvietojoties lielos ātrumos) ceļa norādes ir nekvalitatīvas un atrast automašīnu novietošanas vietu ir grūti.

PADOMS

Ja plānojat regulāri izmantot sabiedrisko transportu, iegādājieties Istanbulkart ceļojumu caurlaidi par 10TL un apstājieties dažādās pilsētas svarīgākajās vietās. Tas ietaupīs laiku, jo nebūs jāstāv rindā pēc žetoniem; karte ir derīga autobusos, vilcienos, tramvajos, piepilsētas vilcienos, prāmjos un funikulerā. Istanbulkart galvenā priekšrocība ir ietaupītā nauda (vienvirziena brauciens maksās 2TL, savukārt žetons - 3TL)un laiks, ko aizvadīsiet stāvot rindā vai meklējot tuvāko Jetomatik automātu. Karte ir atmaksājama. Kartes ir pieejamas ierašanās zālē Sabiha Gökçen lidostā un vilciena stacijā Ataturk lidostā.

Kas jāzina pirms doties

Galvenie kontakti
Neatliekamās palīdzības dienesti: ievadiet 112 (ambulance), 110 (ugunsdzēsības dienests), 155 (policija).

Stambulas apskates vietas


Foto: DELFI

Desmit galvenās apskates vietas

Arheoloģiskais muzejs

Reizēm tūristi nenovērtē šo muzeju kā nākas, jo šeit glabājas pilsētas labāko dārgumu kopums. Muzejs piedāvā iepazīt Stambulas vēsturi soli pa solim, izstādi pēc izstādes; virs kapenēm atradīsiet marmorā atveidotu Aleksandru Lielo kaujas laikā; apskatiet arī pasaulē pirmo miera līgumu - Kadešu (Kadesh), kā arī izcilo otomaņu ēras flīžu kolekciju.

Adrese: Cankurtaran Mh, 34122
Kontakti: 00 90 212 520 7740.
Darba laiks: otrdiena-svētdiena, aprīļa vidus-septembris, 9.00-19.00; oktobris-aprīļa vidus, 9.00-17.00.
Ieejas maksa: 10TL (aptuveni 4.40 eiro).

Aya Sofya

Viena no svarīgākajām un varenākajām pasaules reliģiskajām celtnēm; ar masīvo kupolu rotātā sestā gadsimta Aya Sofya (Svētās gudrības baznīca) bazilikai bija jākalpo par piemēru citām otomaņu ēras mošejām. Izcila Bizantijas laika celtne, kas atmirdz zelta fresku rotājumos.

Adrese: Cankurtaran Mh, 34122
Kontakti: 00 90 212 528 4500.
Darba laiks: otrdiena-svētdiena, aprīļa vidus-septembris, 9.00-19.00, oktobris-aprīļa vidus, 9.00-16.30.
Ieejas maksa: 25TL (aptuveni 10,70 eiro).

Zilā mošeja

Šī rietumu stila mošeja atrodas iepretim Aya Sofya pie skaistas parku teritorijas. Zilo mošeju uzcēla vairāk kā 1000 gadus pēc Aya Sofya; no ārpuses skatam paveras sešu varenu minaretu ieskauti kupoli un puskupoli. Interjerā izceļas slavenās zilās Iznik flīzes.

Adrese: Alemdar Caddesi 22, Cankurtaran Mh, 34122
Darba laiks: katru dienu, izņemot lūgšanu laikus.
Ieejas maksa: pieņem ziedojumus.

Fethiye Camii

Agrāk šeit bija Theotokus Pammakristos baznīca, bet tagad - mošeja. Kādreizējā sāna kapela tagad kalpo kā muzejs, kurā aplūkojamas mozaīkas, ar kurām sacensties spēj tikai tās, kas atrodas Kariye muzejā.

Adrese: Katip Musluhiddin Mh, 3408
Kontakti: 00 90 212 635 1273.
Darba laiks: trešdiena-otrdiena, 9.00-16.30.
Ieejas maksa: 5TL.

Stambulas Modernās mākslas muzejs

Kādreizējā noliktavā izveidotajā muzejā aplūkojami labākie starptautiskās un vietējās mākslas piemēri; no šejienes paveras brīnišķīga ainava uz kuģiem pārpilno Bosfora šaurumu.

Adrese: Meclis-i Mebusan Caddesi, Liman Isletmeleri Sahasi 305, Antrepo No: 4 (autobuss vai tramvajs- izkāpiet Tophane)
Kontakti: 00 90 212 334 73 00, (www.Istanbulmodern.org)
Darba laiks: otrdiena-svētdiena, 10.00-18.00; ceturtdiena, 10.00-20.00.
Ieejas maksa: 14TL

Kariye muzejs

Zināmā mērā šī ēka, kas agrāk bija Horas Svētā Pestītāja baznīca, ir tikpat iespaidīga kā Aya Sofya. Muzejs atrodas pilsētas Bizantijas mūros; šeit aplūkojamas izcilas vēlās Bizantijas mozaīku un fresku kolekcijas.

Adrese: Avcıbey Mh, Kariye Türbesi Sokak 16, Edirnekapi
Kontakti: 00 90 212 6319241.
Darba laiks: ceturtdiena-otrdiena, 9.00-18.00.
Ieejas maksa: 15TL.

Konstantinopoles mūris

Šis mūris stiepjas aptuveni sešu kilometru garumā no Zelta raga līdz Marmora jūrai. Dubulto sienu mūris un aizsarggrāvis, kas šķērso pussalu, un uz kuras tika uzbūvēta Konstantinopole, neļāva ienaidniekiem to iekarot vairākus gadsimtus.

Süleymaniye Camii

Pēc renovācijas apmeklētājiem atkal ir pieejams Suleymaniye mošeju komplekss - otomaņu labākā arhitekta Sinana (Sinan) meistardarbs. Šo vietu nav iespējams palaist garām.

Adrese: Mimar Sinan Caddesi
Darba laiks: katru dienu, izņemot lūgšanu laikus.
Ieejas maksa: pieņem ziedojumus.

Sokullu Mehmet Paşa mošeja

Zilā mošeja un Süieymaniye rada godbijību, savukārt šī pieticīgi veidotā Sinana mošeja ir patīkama apskates vieta, turklāt tā atrodas neliela gājiena attālumā no Zilās mošejas.

Adrese: Feyzullah Mh. Mimar Sinan Caddesi 4
Darba laiks: katru dienu, izņemot lūgšanu laikus.
Ieejas maksa: pieņem ziedojumus.

Topkapı pils

Pils sastāv no brīnumainām eklektiskām ēkām, kas būvētas ap skaistiem pagalmu dārziem. Šeit reiz atradās varenās Otomaņu impērijas valdība; pils bija arī sultānu, konkubīņu, einuhu un vergu mājvieta. Apmeklētājiem tiek piedāvātas arī izstādes, kur aplūkojams viss, sākot ar Topkapı dunci un beidzot ar pravieša Muhameda zobu.

Adrese: Cankurtaran Mh, 34122
Kontakti: 00 90 212 512 0480.
Darba laiks: trešdiena-pirmdiena; aprīļa vidus- septembris, 9.00-19.00, oktobris-aprīļa vidus, 9.00-17.00.
Ieejas maksa: 25TL, harēms 15TL.

Dienas ceļojumi

Labākais veids, kā atpūsties no ļaužu pārpilnajiem tūrisma objektiem, iepirkšanās tūrēm un nakts uzdzīves, ir doties izbraucienā ar kuģi.

Bosfora kruīzs

No kuģa klāja palūkojieties pa kreisi, kur redzēsiet Eiropas piekrasti, savukārt pa labi - Āzijas mežiem ieskautos kalnus. Ar kuģi pabrauksiet zem diviem milzīgiem transkontinentāliem tiltiem, kā arī novērosiet vētrasputnus lidojam pāri jūras šaurumam.

Nogaršojiet labāko turku jogurtu, kas apbērts ar pūdercukuru un ko uz klāja piedāvās ceļojošie Kanlıca tirgotāji; pēdējā pieturas vietā - jaukajā zvejas ciematā ar ievērojamu Bizantijas laika pili, varēsiet ieturēt maltīti, apēdot lenčā zivis par kabatai draudzīgu cenu.

Kruīzus apkalpo Şehirhatları (www.sehirhatları.com.tr)- tie atiet no Galata tilta austrumu daļas, kas atrodas Eminönü, plkst. 10.35, visu gadu; plkst. 10.35 un 13.35, maijs-septembris; laikā no 9. jūnija līdz 29. augustam tiek pievienoti papildu vakara reisi. 25TL par braucienu turp un atpakaļ.

Ja Jūsu rīcībā ir ierobežots laiks, varat izmantot pusotras stundas ilgo braucienu, ko apkalpo Turyol (www.turyol.com) par 12TL. Kuģi atiet ik stundas pilnajās stundās visu gadu līdz otrajam transkontinentālajam tiltam. Brauciena laikā redzēsiet daudzas pilsētas pērles, sākot no greznās Domabahçe pils un beidzot ar otomaņu cietoksni Rumeli Hisarı, kā arī neskaitāmus jūras kraukļus un zemu lidojošus vētras putnus. Turyol piestātne atrodas uz rietumiem no Galata tilta, kas atrodas Eminönü.

Prinču salas

Prinču salas savus ziedu laikus piedzīvoja 19. gadsimtā; tās atrodas stundas brauciena attālumā no prāmju termināla, kas atrodas Kabatas - šī vieta ir atpūtas galamērķis pilsētas bagātajai elitei, no kuriem daudzi ir grieķu vai armēņu kristieši. Salas, sevišķi lielāko Büyük Ada salu, rotā fin-de-siècle koka savrupmājas un baznīcas.

Salas ļaus atpūsties no lielpilsētas; stambulieši šeit ierodas, lai izbaudītu izbraucienu zirga pajūgā (visās salās aizliegtas automašīnas), dotos velobraucienos (pieejamas velonomas), atpūstos piknikā vai arī nobaudītu zivju ēdienus.

Prāmji, ko apkalpo Şehirhatları (www.sehirhatlari.com.tr), atiet no tramvaja pieturām Kabataş - vasarā tie atiet regulāri un biļešu cenas turp un atpakaļ maksās 10TL (4,40 eiro). Daudz ātrāks ceļošanas veids būs katamarāns, kas atiet no Kabataş, un to apkalpo IDO (www.ido.com.tr) - cena turp un atpakaļ 18TL. Gan prāmji, gan katamarāni būs ievērojami lētāki, izmantojot İstanbulkart.

PADOMS

Lai iegādātos biļetes Bosfora kruīzam, izvairītos no garām rindām un ieņemtu labākās vietas, ierodieties vismaz stundu pirms prāmja atiešanas. Tas pats attiecas arī Prinču salu piestātnēm atpakaļceļā - it īpaši vasaras nedēļas nogalēs.

Pasākumu un kalendāru kalendārs

Stambulai ir bagātīgs kultūras pasākumu klāsts, tomēr pasākumu plāni ir ļoti viltīgi, jo notikumus bieži vien plāno un izsludina pēdējā brīdī, tāpēc arī Stambulas iedzīvotāji lielākoties iegādājas biļetes pēdējā brīdī.

Noderīga mājas lapa ar sīkāku informāciju par svarīgākajiem, kā arī ikgadējiem kultūras pasākumiem: iksv.org. Lai iegādātos biļetes uz koncertiem, šoviem vai sporta pasākumiem, apmeklējiet: biletix.com, kā arī pozitif.info. Arī ikmēneša izdevumā Time Out İstanbul atradīsiet noderīgu pasākumu plānu; līdzīgs ir arī The Guide Istanbul, kas iznāk ik pēc diviem mēnešiem (šim izdevumam pieejama mājas lapa, kura regulāri tiek papildināta ar aktualitātēm: www.theguideistanbul.com). Arī laikrakstos, kas iznāk angļu un turku valodā, Hürriyet Daily News un Today's Zaman, ir atrodamas pasākumu plāna sadaļas.

36 stundas Stambulā

Rudens ir piemērotākais laiks, kad apmeklēt plaukstošo metropoli, kas plaši izvērsusies gar Bosfora šaurumu, atdalot Eiropu no Āzijas. Veiksmīgākajās dienās būs pietiekami silts, lai vasaras apģērbā dotos pastaigās pa vecpilsētu un aplūkotu Bizantijas un otomaņu arhitektūras pērles, vai arī malkotu melno tēju no tulpes formas glāzes kādā 300 gadu senajiem brīvdabas pagalmiem pie Islāma reliģijai raksturīgajām celtnēm.

Sliktākajā gadījumā būs jāšķiras no simboliskas naudas summas par lietussarga iegādi no vietējā tirgotāja, un spītējot lietum jādodas aplūkot pilsētas apskates vietas, sākot no Zilās mošejas un beidzot ar izgaismoto Bazilikas cisternu.

Vecpilsētā ir plašs apmeklējamo vietu skaits - dzīvīgajā Beyoglu izklaides kvartālā gar Zelta ragu ir neskaitāmi veikali, galerijas, kinoteātri, klubi un dzīvās mūzikas pasākumi; šeit būs ko iesākt jebkuros laika apstākļos.

Pēc pāris dienām eksotiskajā Stambulā, sapratīsiet, kādēļ režisors šo pilsētu izvēlējās par filmēšanas vietu tādām slavenā Džeimsa Bonda filmām kā From Russia with Love, The World is Not Enough un Skyfall.

Kur apmesties?

Īpaša attieksme: ceļotāji var nolūkoties uz dažreiz trakulīgo pilsētu no mierīgā, Bosfora tuvumā esošā A'jia Hotel (Halide Edip Adıvar Cd 27, 0216 413 9300), kurā apvienojas 19. gadsimta šarms ar mūsdienu šiku. Šeit tiek piedāvāti arī ūdenstaksometru pakalpojumi. Divvietīgas istabas no aptuveni 261 eiro.

Vidēja līmeņa: pieejamas daudzas stilīgas viesnīcas, tomēr Ibrahim Pasha Hotel (Terzihane Sok 7, 0212 518 0394), kas atrodas neliela gājiena attālumā no Zilās mošejas, iespējams ir labākā no visām. Divvietīgas istabas no 141 eiro.

Budžeta: Büyük Londra Hotel (Mesrutiyet Cd 53, 0212 245 0670), kas otomaņu zelta laika beigās bija pazīstams ar nosaukumu Grand Hotel des Londres, ir piemērots tiem, kas meklē nopietnu fin de siècle atmosfēru dzīvīgā Beyoglu sirdī. Dubultās istabas 42 eiro.

Ierašanās

Plkst. 19.00

Ja paliekat pilsētā uz ilgāku laiku, kā to dara lielākā daļa tūristu, kas pirmo reizi apmeklē Stambulu, tad vislabāk aperitīvu baudīt viesnīcā. Daudzām viesnīcām ir jumta bāri ar izciliem skatiem uz ikoniskajām ēkām, piemēram, Zilā mošeja un Hagia Sophia, kā arī panorāmas skati uz Marmora jūru un Bosforu. Ja nevēlaties to darīt savā viesnīcā, tad dodieties uz Pierre Loti Hotel (Piyer Loti Cd 1) vai Nomade Hotel (Ticarethane Sok 15) jumta bāriem.

Plkst. 20.30

Laiks vakariņām. Nedaudz attālināti no bruģētā Sultanahmet Divan Yolu atrodas Khorasani (Ticarethane Sk 39/41; 0212 519 5959 ; khorasani restaurant.com). Šis restorāns piedāvā tradicionālos turku kebabus. Uz oglēm pagatavoti dažāda veida kebabi, kas tiek pasniegti uz lieliem, plāniem lavašiem. Piedāvājumā gardi meze jeb starteri, kā arī mērces - muhamara, vircots maizes mīkstuma, valriekstu un sarkano piparu sajaukums. Jauktā kebaba plate diviem izmaksās 24 eiro.

Pirmā diena

Plkst. 10.00

Dienu sāciet ar noslēpumaino Bazilikas cisternu (Yerebatan Sarnıcı; katru dienu, 4 eiro) - 1500 gadus seno ēku, kuru balsta 336 kolonnas. Noteikti apskatiet celtnes dubultblokus, kas izveidoti kā medūzas, kā arī laiskās karpas seklajos ūdeņos.

Plkst. 11.00

Tieši iepretim cisternai atrodas šīs brīnumu pilsētas varenākā ēka - Hagia Sophia jeb Aya Sofya (10 eiro, pirmdienās slēgts). Sākotnēji tā bija baznīca, pēc tam mošeja, bet tagad muzejs; īpašas sajūtas piedzīvosiet, ja nostāsieties zem 55 metru augstā kupola. Šeit atradīsiet izcilas Kristus, Jaunavas Marijas un Bizantijas imperatoru mozaīkas, kā arī Vikingu zīmējumus uz dienvidu galerijas balustrādes. Blakus esošā Hagia Sophia ir elpu aizraujošā sultāna Ahmeda (Ahmed) (Zilā) mošeja, kas arī šobrīd tiek izmantota lūgšanām, kā arī piedāvā apmeklēšanas iespējas (ieeja par ziedojumiem; piecu dienas lūgšanu laikā nepiederīgajiem ieeja liegta).

Plkst. 13.00

Pāris minūšu pastaigas attālumā pa Divan Yolu atrodas Tarihi Sultanahmet Köftecisi (0212 520 0566), kur īpašajā piedāvājumā iekļautas grilētas gaļas bumbiņas ar balto pupiņu salātiem un vircotu tomātu mērci. Labs piedāvājums (pamatēdieni aptuveni 6,20 eiro), kas piesaista daudzus tūristus un vietējos.

PADOMS

Ceļojot no vecpilsētas uz Beyoglu, izvēlieties tramvaju uz Karaköy un sekojiet pazemes pārejas zīmēm, kas aizvedīs līdz Tünel - 19. gadsimta pazemes funikulieris, kas uzvedīs kalnup uz Beyoglu galvenās ielas - Istiklal Caddesi - dienvidu galu.

Plkst.14.00

Četri pagalmi, daudzās ēkas un paviljoni, kas veido Topkapı pils kompleksu (10 eiro, slēgts otrdienās ziemas laikā) nodrošinās izklaidi visas pēcpusdienas garumā. Šis bija vadošais varenās Otomaņu impērijas centrs. Šī grandiozā ēka atrodas pussalas galapunktā - tieši tur, kur atrodas vecpilsēta. Kompleksā atrodas vairāki muzeji, kuros aplūkojamas tādas pērles kā slavenais Topkapı duncis un pravieša Muhameda mati; šeit atradīsiet arī kafejnīcu, no kuras paveras lieliskas ainavas uz Bosforu.

Plkst. 20.00

Pa Zelta ragu virzieties uz hedonisko Beyoglu un Gurme Boncuk restorānu (Asmalımescit Sok 29; 0212 245 3170) - dzīvīgu, tradicionālu armēņu un turku meyhane (tavernu), kur piedāvā iegādāties kompleksu ēdienreizi (ieskaitot alkoholiskos dzērienus) par 36 eiro. Šeit pasniedz aukstu meze un siltus starterus, ieskaitot kalmārus, kam seko grilēta zivs. Piemērota vieta anīsa dzēriena raki nogaršošanai - Turcijas tradicionālais alkoholiskais dzēriens.

Otrā diena

Plkst. 10.00

Ar tramvaju dodieties līdz Pazartekke pieturai un aizstaigājiet līdz piektā gadsimta Konstantinopoles sienām - cietoksnis, kas vairāk kā tūkstoš gadus neļāva Konstantinopoles ienaidniekiem šķērsot līci. Tālāk dodieties uz Kariye muzeju (6 eiro). Agrāk šī vēlīnā Bizantijas laikmeta pērle bija Horas Svētā Pestītāja baznīca, tagad tajā aplūkojamas mozaīku kolekcijas - dažas no tām atspoguļo bībeliskus stāstus gandrīz grafiskās noveles stilā.

Pēcpusdiena

Ieturiet agru lenču jaukajā Asitane restorāna dārzā (Kariye Camii Sok 6; 0212 635 7997; pamatēdieni no 10 eiro). Restorāns atrodas Kariye Hotel teritorijā, tieši pie muzeja, un slavu ieguvis pateicoties atjaunotajiem otomaņu laika ēdieniem. Pēc lenča dodieties pusstundu ilgā pastaigā līdz Zelta raga mūru galam. Pie Ayvansaray piestātnes kāpiet uz prāmja (1,19 eiro), kas aizvedīs līdz Galata tiltam.

Lietas, kas jāatceras

Istanbulkart palīdzēs izvairīties no neērtībām, kas rodas ik reizi iegādājoties žetonus (žetoons; 1,19 eiro). Pēc tam, kad būsiet papildinājuši karti ar kredītu, katrs brauciens ļaus ietaupīt aptuveni 0,35 eiro centus. Karti var izmantot tramvajos, metro, autobusos, prāmjos, funikulieros un piepilsētas autobusos.

Nav ieteicams nomāt automašīnas, jo šeit ļoti bieži notiek autosatiksmes negadījumi; zīmju sistēma nav kvalitatīva un automašīnu novietošana ir sarežģīta.

Lai gan turki lieto alkoholu, tomēr nepiemērota uzvedība dzērumā tiks nosodīta un varat nonākt konfliktā ar policiju.

Restorāni



Pateicoties Vidusjūrai un Melnajai jūrai, ar pieeju auglīgajām Trāķijas un Anatolijas lauksaimniecības zemēm, kā arī nomaļo teritoriju lauksaimniecību bagātībām, Stambulas var lepoties ar vienu no bagātīgākajām pasaules virtuvēm.

Piemērotu maltīti šeit atradīs jebkurš - vai tas būtu svaigi noķerts lufārs, maigs jēra kebabs, kas, pildīts ar baklažānu un vienkārši uzkusīs mutē, meze (starteru) piedāvājums, vai arī bagātīga, ar sviestu un pistācijām aizdarīta baklava.

Ieturiet maltīti švītīgā jumta vai Bosforam blakus esošā restorānā - varēsiet paēst arī pieticīgā kebaba restorānā, vai arī no ielas pārdevēja iegādājieties simit (ar sezama sēklām apbērtu baranku).

Balıkçı Sabahattın

Šī vienkāršā un vecā koka ēka vecpilsētas daļā, kas drīzumā tiks renovēta, atrodas neliela gājiena attālumā no Sultanahmet. Šajā brīnišķīgajā vietā atradīsiet vienu no Stambulas labākajiem zivju restorāniem. Restorāns piesaista turīgus stambuliešus no dažādām pilsētas malām. Licenzēts.

Adrese: Seyit Hasan Koyu Sokak 1, Cankurtaran.
Kontakti: 00 90 212 458 1824, www.balıkcısabahattın.com
Cenas: pamatēdieni no 40TL (aptuveni 17 eiro).
Darba laiks: katru dienu, 11.00-13.00.
Rezervācija: ieteicama.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Giritli

Šis restorāns atrodas Marmora jūras tuvumā, vecpilsētas dienvidu pusē; pastaigas attālumā no Sultanahmet. Giritli ir iespējams labākā vieta, kur nobaudīt īstenu meyhane (tavernas) stila maltīti. Pieejami bagātīgi un kārdinoši krētiešu stila meze, siltie zivju starteri; zivju pamatēdieni ir grilēti līdz perfektai gatavībai. Vietējie vīni, alus vai anīsa dzēriens raki arī piederas pie komplekta, tomēr, ja vēlaties, varat veikt pasūtījumus a la carte. Restorāns atrodas senā koka ēkā ar dārzu, kurā būs patīkami uzturēties siltos vasaras vakaros.

Adrese: Keresteci Hakkı Sokak, Ahırkapı.
Kontakti: 00 90 212 458 2270, www.giritlirestoran.com
Cenas: pilna ēdienkarte 115TL (aptuveni 50 eiro).
Darba laiks: katru dienu, no pēcpusdienas līdz pusnaktij.
Rezervācija: ieteicama.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Tapasuma

Patīkamās atmosfēras ieskautais un elegantais restorāns atrodas restaurētā deviņpadsmitā gadsimta spirta rūpnīcā Bosfora Āzijas pusē- tieši uz ziemeļiem no pirmā kontinentus savienojošā tilta. Nelielā izmēra mezes (turku tapas) cenas ir sākot no nieka 3TL - piedāvājumā viss, sākot ar ceptām vīģēm, kas pildītas ar kazas sieru un beidzot ar garnelēm pistāciju garoziņā. Tā kā uzkodas ir mazas, Jums pietiks vietas arī pamatēdieniem, kas šeit mainās regulāri - pamēģiniet sulīgo jūras asari, kas cepts biezā sāls "kažokā". Licenzēts.

Adrese: Kuleli Caddesi 43, Çengelköy.
Kontakti: 00 90 216 401 1335, www.tapasuma.com
Cenas: pamatēdieni no 45TL (aptuveni 18 eiro).
Darba laiks: katru dienu, no pēcpusdienas līdz pusnaktij.
Rezervācija: ieteicama.
Maksāšanas veids: pieņem kredīkartes.

Asithane
Restorāna specializācija ir otomaņu iecienītākie ēdieni (pamēģiniet "Sultānam patīk" (the Sultan likes it) - maigs jēra sautējums, ko pasniedz ar baklažāna biezeni. Iestāde atrodas vietā ar patīkamu dārzu - lieliska vieta, tieši blakus brīnišķīgajam Kariye muzejam; aptuveni piecus kilometrus no Sultanahmet.

Adrese: Kariye Camii Sokak 18, Edirne Kapı.
Kontakti: 00 90 212 841 4534, www.asithanerestaurant.com
Cenas: pamatēdieni no 25TL (aptuveni 11 eiro).
Darba laiks: katru dienu, no 11.00-pusnaktij.
Rezervācija: ieteicama.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Hamdi Et Lokantası

Piedāvājumā labākie pilsētas kebabi apvienojumā ar izcilām ainavām ar skatu uz Zelta ragu. Šeit vienmēr ir ļaužu pārpilns - restorānā uzturas gan vietējie, gan tūristi, kas iecienījuši sulīgos grila ēdienus un gardo baklava. Licenzēts.

Adrese: Kalçın Sokak 17, Eminönü.
Kontakti: 00 90 212 528 0390, www.hamdi.com
Cenas: pamatēdieni no 15TL (aptuveni 7 eiro).
Darba laiks: katru dienu, no 11.00-pusnaktij.
Rezervācija: ieteicama.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Khorasani

Labākos metropoles kebabus parasti iespējams nobaudīt tālajos piepilsētas apgabalos, kur nokļūst tikai retais tūrists, tomēr Khorasani atrodas tieši Sultanahmet sirdī. Kebabus virs oglēm grilē līdz perfektai gatavībai; piedāvājumā dažāda veida dienvidaustrumu īpašie kebabi - daži pildīti ar pistācijām, kā arī ar gaļu, kas apbērta ar baklažāna šķēlītēm. Pieejamas arī dažādas uzkodas; dzērieni par saprātīgām cenām. Licenzēts.

Adrese: Ticarethane Sokak 39/41, Divan Yolu.
Kontakti: 00 90 212519 5959, www.khorasanirestaurant.com
Cenas: kebabi no 23TL (aptuveni 10 eiro ).
Darba laiks: katru dienu, no pēcpusdienas līdz plkst. 1.00.

Rezervācija: ieteicama.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Amedros

Iespējams viens no labākajiem bistro stila piedāvājumiem, kas atrodams Sultanahmet; ēdienu piedāvājumā gan atjaunoti otomaņu ēdieni, gan internacionāla virtuve. Apkalpošana ir pieklājīga, tomēr dažiem varbūt liksies pārāk uzbāzīga; porcijas ir dāsnas un vide nepiespiesta. Licenzēts.

Adrese: Hoca Rüstem Sokak 7, Divan Yolu, Sultanahmet.
Kontakti: 00 90 212 522 8356, www.amedroscafe.com
Cenas: pamatēdieni no 20TL (aptuveni 8 eiro).
Darba laiks: katru dienu, 11.00-1.00.
Rezervācija: ieteicama.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Akdeniz Hatay Sofrası

Labākie dienvidaustrumu turku un arābu virtuves iedvesmoti ēdieni metropoles sirdī - Aksaray biznesa rajonā, tieši pie Historia iepirkšanās centra. Pamēģiniet atspirdzinošo timiāna salātu zahter, vircoto valriekstu un piparu mērci muhammara un īpašo piedāvājumu - ar rīsiem pildītu cāli, kas cepts sālī un kuru atnesīs pie galdiņa vienās liesmās.

Adrese: Ahmediye Caddesi 44/A, Aksaray.
Kontakti: 00 90 212 531 3333, www.akdenizhataysofrasi.com.tr
Cenas: pamatēdieni no 18TL.
Darba laiks: katru dienu, 9.00-pusnakts.
Rezervācija: nav nepieciešama, tomēr sālī cepto cāli jāpasūta trīs stundas iepriekš.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Krependeki Imroz

Šajā meyhane (tavernā) Nevizade Sokak, kas atrodas Beyoğlu, dzīve sit augstu vilni. Šeit piedāvā labu un svaigu meze, zivi un grila ēdienus. Laba fiksētā ēdienkarte, kuras piedāvājumā ir arī alkoholiskie dzērieni.

Adrese: Nevizade Sk. No: 24 Balıkpazarı Beyoğlu
Kontakti: 00 90 212 249 9073, www.krependekiimroz.com
Cenas: pamatēdieni no 20TL (aptuveni 8 eiro).
Darba laiks: katru dienu, 11.00-1.00.
Rezervācija: ieteicama.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Çiya Sofrası

Šķērsojiet Bosforu, lai baudītu maltīti Āzijā. Kadıköy, kas ir mājvieta turku futbola leģendām Fenerbahçe, ir atrodami arī lieliski restorāni. Izvēlieties gardu meze šķīvi un pēc tam nobaudiet iestādes kebabus. Nav licenzēts.

Adrese: Guneşlibahçe Sokak 43, Kadıköy.
Cenas: pamatēdieni no 18TL (aptuveni 7 eiro).
Darba laiks: katru dienu, 11.00-pusnaktij.
Rezervācija: nav nepieciešama.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!