Foto: Reuters/Scanpix
Iedomīga, izlutināta un virspusīga – tieši tā tiek nereti dēvēta Sidneja, turklāt lielākoties to dara tie cilvēki, kas apdzīvo mazāk greznās Austrālijas kontinenta daļas. Nav grūti iedomāties, kāpēc cilvēki izjūt tik lielu greizsirdību pret Sidnejas pilsētu. Bez greznās ostas, šeit atrodams itin viss, ko vien tūristi varētu vēlēties: lieliskas pludmales sērfošanai, pasaules līmeņa virtuve, ugunīga naktsdzīve, augstas kvalitātes iepirkšanās, mākslas galerijas, muzeji, milzīgi Viktorijas laika parki, nemaz nepieminot Sidnejas Operu – vienu no 20. gadsimta izcilākajām ēkām.

Kāpēc turp doties?

Sidnejā rosīga komerciālā dzīve veiksmīgi apvienojas ar aktīvu sporta ikdienu - skriešana, sērfošana, teniss, golfs un braukšana ar velosipēdu šeit ir ļoti iecienītas nodarbes; pieejama arī plaša kultūras programma. Sidnejas pasākumu kalendārs ir piepildīts ar mākslas un filmu festivāliem, slaveniem brīvdabas koncertiem, interesantiem mākslas šoviem un, protams, krāšņais Geju un lesbiešu Mardi Gras. Lai gan Sidneja ir iemantojusi Austrālijas bagātākās pilsēta slavu, nesenie notikumi finanšu jomā likuši savilkt jostu ciešāk.

Ēšana ārpus mājas - kas šeit ir viens no iecienītākajiem laika pavadīšanas veidiem - nekad nav bijis tik lēts prieks, kā tas ir tagad, jo restorāni ir spiesti vienkāršot savas ēdienkartes un samazināt cenas.

Tomēr Sidneja nav no tām pilsētām, kas ilgi sūkstās par pagātnes likstām - tā vienmēr pamanās uzspodrināt savu tēlu, uzsverot nākotnes vīzijas. Saglabāt optimismu ir itin viegli, ja dzīvo vienā no pasaules visveiksmīgākajām ostas pilsētām.

Kad doties?

Saprotamu iemeslu dēļ lielākā daļa tūristu no zemeslodes ziemeļu daļas izvēlas ierasties garās un karstās vasaras laikā (no decembra līdz februārim), tomēr vietējie uzskata, ka pilsētā ir tikpat labi apstākļi arī ziemas mēnešos (no jūnija līdz augustam), kad klimats vēl joprojām ir patīkami silts, tomēr mazāk mitrs, kā arī pludmalēs pulcējas mazāk apmeklētāju.

Tiem, kas iecienījuši ballītes, labāk ierasties Ziemassvētku brīvdienu periodā, kad šeit valda garas un karstas vasaras naktis, un Sidnejā uzplaukst dzīvība.

Nokļūšana

Foto: AFP/Scanpix

Lidojumi

Kingsford Smith (www.sydneyairport.com.au). Esiet gatavi saskarties ar rindām, kad būsiet nolaidušies. Uzmanību: Austrālijā ir ļoti stingri karantīnas likumi - vislabākais variants ir deklarēt visu, kam iespējams uzlikt soda naudu.

Lidostā ir pieejami autobusi, vilcieni un taksometri. Ja steidzaties, tad izvēlieties taksometra pakalpojumus - pilsēta atrodas tikai 10km attālumā, un cenas ir pieticīgas (aptuveni AU$30). Privātie starppilsētu mikroautobusi aizvedīs līdz Jūsu viesnīcai - par pakalpojumiem būs jāmaksā aptuveni AU$14,50 vienā virzienā. Pretējā gadījumā izmantojiet vilciena pakalpojumus, kas ir lēni, tomēr maciņam draudzīgi transporta līdzekļi, turklāt piedāvā regulārus reisus: vienvirziena biļetes maksā AU$15,90 (pieaugušajiem), AU$11,40 (ar atlaidēm).

Dīvaini, ka pasažieri nevar iegādāties biļetes abos virzienos, izņemot, ja tie atgriežas lidostā tajā pašā dienā.

Kruīzi

Pilsētā ir populāra piestātne kruīza kuģiem - kuģi var piestāt pašā pilsētas sirdī. Kruīzu terminālis atrodas Circular Quay, un kuģi piestāj zem tilta. No šejienes Jūs varat iekāpt vilcienā, uzkāpt uz prāmja vai izmantot autobusu pakalpojumus. Pieejami arī taksometri un ūdens taksometri.

Vislabākais variants būs vilciens, izņemot, ja Jums ir liela bagāža; prāmji ir vispatīkamākais ceļošanas veids.

Ar taksometru varēsiet nokļūt jebkurā vietā centrā par mazāk kā AU$25, tomēr, ja dosieties uz piepilsētas rajoniem, tad būs jāmaksā AU$30 vai pat vairāk. Autonomām, piemēram, Avis un Hertz, ir arī filiāles Sidnejas centrā. Cenas, sākot no AU$45 par dienu.

Pārvietošanās

Sidnejas nomenklatūra ir sarežģīta. "Pilsēta" (city) lielākoties attiecas uz Sidnejas centra daļu (iepirkšanās rajons) vai arī uz Centrālo Uzņēmējdarbības rajonu (Central Business District) netālu no Circular Quay. "Sidneja" ir arī ģeogrāfiskais apzīmējums pilsētas daļai, kurā ietilpst tādi rajoni, kā Čainatauna (Chinatown), East Sydney, Woolloomooloo, utt.

Autobusi, vilcieni, prāmji

Sidnejā ir pieejama integrēta autobusu, prāmju un vilcienu sistēma. Ieteicams iegādāties MyMulti Day Pass, kas nodrošina neierobežotas ceļošanas iespējas pa pilsētas centrālo rajonu. Vienas dienas caurlaide maksā AU$21 pieaugušajiem, bet AU$11 bērniem. Metro Light Rail atiet no Central Station uz Lilyfield via Star Casino, kā arī Sydney Fish Markets.

Taksometri

Ar rokas mājienu varat apstādināt taksometru gandrīz jebkurā vietā, izņemot laiku ap plkst. 15.00, kas ir laiks, kad taksometru vadītājiem notiek maiņas. Iespējams, ka nedaudz sarežģītāk būs noķert taksometrus piektdienu un sestdienu vakaros. Ne visi Sidnejas taksometru vadītāji ir ļoti zinoši, tāpēc nebaidieties palīdzēt un ieteikt, kur atrodas Opera vai Bondi pludmale (Bondi Beach).

Brauciens ar prāmi no Sidnejas ostas (Sydney Harbour) - ieteicams uz Manly vai Watsons Bay - ir viens no vispatīkamākajiem (un maciņam draudzīgākajiem) veidiem, kā atpūsties Sidnejas pilsētā. Pieaugušajiem biļete abos virzienos maksā AU$14,40, savukārt bērniem biļete abos virzienos maksā AU$7,20. Pieejamas dažādas iespējas, ja Jūsu mērķis ir ostas iepazīšana.

Kas jāzina pirms doties?

Galvenie kontakti

Policija, ugunsdzēsības dienests un ambulance: ievadiet 000.
Sidnejas Apmeklētāju centrs (Sydney Visitor Centre), kas atrodas The Rocks: (00 61 2 9240 8788, www.sydney.com), Level 1, Corner Argyle Street and Playfair Street, The Rocks, NSW 2000.

Pamatfakti

Valūta: Austrālijas dolārs.
Time difference: Sidnejas lidostas mājas lapā pieejami visi starptautisko reisu ierašanās un pacelšanās laiki: www.sydneyairport.com.au

Vietējie likumi un etiķeteAustrālijā ir precedenta tiesību sistēma, un autovadītāji pārvietojas pa ielas kreiso pusi. Sidnejā valda visai nepiespiesta iedzīvotāju attieksme - nevērsieties pie cilvēka ar uzrunu "sir" un taksometra vadītājiem nedodiet dzeramnaudas (tie var apvainoties). Par laipnu žestu tiek uzskatīta uzruna "mate" - pat, ja redzat šo cilvēku pirmo reizi un nevēlaties satikt atkārtoti. Pat sievietes viena otru uzrunā, izmantojot uzrunu "mate". Vīriešiem nav ieteicams valkāt kaklasaites, jo tas tiks uzskatīts par pārāk "stīvu" stilu.

PADOMS
Iegādājieties kaut ko izteikti raksturīgu Austrālijai, piemēram aborigēnu pūšamo instrumentu.
Lielākā daļa cilvēku ir godīgi, tomēr uzmanieties no taksometru vadītājiem, kas uzstāj, ka var aizvest Jūs uz lidostu vai Bondi pludmali pa ainavām bagātāko ceļu.
Esiet piesardzīgs, pastaigājoties pa Kings Cross vai Darling Harbour dienas agrajās stundās - labāk izmantojiet taksometra pakalpojumus.

Sidnejas apskates objekti

Pilsēta, kur dzīve tiek aizvadīta svaigā gaisā. Sidnejā lielāko daļu laika pavadīsiet laukā, iepazīstot pilsētas brīnišķīgos ūdensceļus, nacionālos parkus, ostas salas un pilsētas parkus. Nepalaidiet garām galvenos tūrisma objektus: tūri pa Sidnejas operu, gājienu pa Harbour Bridge; izbrīvējiet brīdi izbaudīt Bondi pludmales viļņus. Un tas vēl nav viss...

Desmit galvenie apskates objekti

1. Taronga Zoo

Taronga Zoo no pilsētas iespējams nokļūt, veicot nelielu braucienu ar prāmi; šī vieta piedāvā pavadīt lielisku dienu kopā ar ģimeni. Šeit aplūkojamas vairāk kā 2900 eksotiskas un šim kontinentam raksturīgas sugas, ieskaitot gorillas, tīģerus, sniega leopardus, šimpanzes, žirafes, ķengurus un koalas. Adrese: Bradleys Head Road, Mosman.

Kontakti: 00 61 2 9969 2777, www.taronga.org.au
Darba laiks: katru dienu, 9.00 - 17.00. 
Ieejas maksa: AU$44 (pieaugušajiem), AU$22 (bērniem vecumā no 4 - 15 gadiem).

2. Sidnejas opera (Sydney Opera House)

Foto: AFP/Scanpix

Elpu aizraujoša celtne, kas spēj aizraut arī tos, kas šeit jau reiz ir bijuši. Slavenie baltie operas gliemežvāki ir kļuvuši par sava veida Sidnejas simbolu. Lai patiesi sajustu šīs futūristiskās ēkas burvību, dodieties slavenajā Backstage Tour. Sydney Opera House (00 61 2 9250 7250, www.sydneyoperahouse.com), Bennelong Point. Tūres pieejamas katru dienu, sākot no plkst. 7.00 - tās ilgst aptuveni divas stundas.

Ieejas maksa: AU$155, ieskaitot brokastis. Bērniem, kam ir 12 gadu vai mazāk, ieeja liegta.

3. BridgeClimb

Lai gan nosaukums liecina par pretējo, šī patiesībā ir droša izklaide, kurai nav nepieciešamas pat drošības virves. Šis piedzīvojums ir gan vēstures stunda, gan pārģērbšanās (kāpējiem jāvalkā īpaši pelēki kombinezoni) un augstuma sajūtu baudīšana - sajūtas, ko jāizbauda katram.

Kontakti: BridgeClimb (00 61 2 8274 7777, www.bridgeclimb.com), 3 Cumberland Street, The Rocks.
Ieejas maksa: kāpieni dienas laikā no AU$218 (pieaugušajiem), AU$148 (bērniem). Cenas palielinās nedēļas nogalēs un laikā no decembra līdz janvārim. Pieejamas nakts tūres.

4. No Bondi pludmales līdz Coogee Coastal Walk

Klasiskā astoņu kilometru garā piekrastes pastaiga Sidnejā nesen piedzīvojusi renovāciju - tagad šeit ir jauni koka celiņi, plašas zonas un informatīvas plāksnes. Pastaiga ved gar Waverley Cemetery, kur apglabāti daudzi slaveni austrālieši. Šeit varat doties skrējienā vai pastaigā. Neaizmirstiet savas peldbikses.

Ieejas maksa: bez maksas.

5. Sidnejas Olimpiskais parks (Sydney Olympic Park)

Pat dekādi pēc 2000. gada Olimpiskajām spēlēm, šī vieta joprojām piesaista ļaužu pūļus. Pieejamas izklaides aktīvām ģimenēm: pastaigu un veloceliņi, dažādi pasākumi, loka šaušana, peldēšana un teniss. Piekļūt iespējams no pilsētas - ar prāmi un vilcienu. www.sydneyolympicpark.com.au

6. Iemācieties sērfot Bondi pludmalē

Ja arī izskatīsieties smieklīgi, mēģinot iemācīties sērfot  - nepārdzīvojiet, jo nebūsiet vienīgais. Mācības būs laba izklaide, un Jūs sapratīsiet, ka patiesībā sērfošana ir daudz sarežģītāka nekā izskatās no malas.

Kontakti:  Let's Go Surfing (00 61 2 9365 1800, www.letsgosurfing.com.au), 128 Ramsgate Avenue. 
Ieejas maksa:  no AU$89 (divu stundu iesācēju klase).

7. Heritage Walk pa Rocks

Mūsdienu Austrālijai par visu jāpasakās tieši šim pieticīgajam zemes gabalam. Pievienojieties 90 minūšu tūrei, kuras laikā piedzīvosiet vienu no Sidnejas pārsteidzošākajiem piedzīvojumiem.

Kontakti: The Rocks Walking Tours (00 61 2 9247 6678,www.rockswalkingtours.com.au), 23 Playfair Street, The Rocks. 
Ieejas maksa: AU$25 (pieaugušajiem), AU$12 (bērniem).

8. Fort Denison Heritage tūre

Austrālijas vienīgais aizsargtornis (Martello Tower), kas atrodas ostas viducī, atgādina par būtisku kolonijas laika vēstures daļu; tornis papildināts ar viļņveidīgiem vaļņiem. Pievienojieties nacionālā parka tūrei, kas maksās AU$37 (pieaugušajiem), AU$29 (bērniem).  Prāmji atiet no Circular Quay vairākas reizes dienā. www.environment.nsw.gov.au

9. Dodieties burāt pa Sydney Harbour

Vērot ostas dzīvi ir laba pieredze, tomēr burāšana pa to sniedz pavisam citas sajūtas. Pasūtīt jahtu ar kapteini varēsiet pārsteidzoši ātri, turklāt par maciņam draudzīgu cenu. Trīs stundu čarterreisa cenas: no AU$655, ieskaitot samaksu par kapteini. Pieejama arī iespēja romantiskai nakšņošanai un ostas tūrēm. Sazinieties ar Sydney By Sail (www.sydneybysail.com), kas atrodas Darling Harbour.

10. Iepazīstiet Karaliskos Botāniskos dārzus (Royal Botanic Gardens)

Sidnejas visievērojamākais tūrisma objekts ir arī viena no visbaudāmākajām apskates vietām - šeit varēsiet aplūkot retas augu sugas, vērot lieliskas ainavas uz ostu un doties pastaigās pa īpašām takām. Dārzi aizņem 30 hektāru lielu platību. Ieeja ir bez maksas. Royal Botanic Gardens and Domain (www.rbgsyd.nsw.gov.au), Mrs Macquaries Road, Sydney. 

Dienas ceļojumi

Foto: AFP/Scanpix

Zilie kalni (Blue Mountains)

Reiz šī vieta bija kolonijas laika bagātnieku patvērums vasaras prieku baudīšanai, bet tagad tā ir kļuvusi par galveno objektu tiem, kam patīk uzturēties svaigā gaisā. Viegli piekļūt ar automašīnu, vilcienu un tūres autobusu. www.bluemts.com.au

Karaliskais Nacionālais parks (Royal National Park)

Tie, kas Austrāliju apmeklē pirmo reizi, šo vietu pietiekami nenovērtē. Krūmāju lauki piedāvā plašas pārgājienu iespējas, braucienus ar kalnu velosipēdiem un peldes nomaļās pludmalēs. Vairāk informācijas: www.nationalparks.nsw.gov.au

Palm Beach

Šeit varēsiet nolūkoties uz Sidnejas turīgākajiem iedzīvotājiem, kas šajā paradīzes pludmalē gan dzīvo, gan atpūšas - pludmale atrodas uz ziemeļiem no Sidnejas. Paņemiet līdzi piknika grozu vai arī rezervējiet galdiņu Jonah's. Vairāk informācijas: www.sydney.visitorsbureau.com.au .

Kokatū sala (Cockatoo Island)

Ja vēlaties redzēt nedaudz savādāku Sidneju, tad pavadiet nakti pārgājienā uz Kokatū salas, kas atrodas tieši ostā. Šeit Jūs ne tikai pamodīsieties vietā ar skaistām ainavām, bet arī uzzināsiet daudz jauna par pilsētas krāšņo un savādo vēsturi.

Kempinga komplekti (ieskaitot telti un guļammaisus) maksā no AU$140 par nakti; pāriem. Varat ņemt līdzi arī savu telti un maksāt tikai $45 (darba dienās). 00 61 2 8969 2100;  www.cockatooisland.gov.au.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!