Foto: Vida Press
Līdz aptuveni 1630. gadam p.m.ē. Santorini (Santoríni) – tajā laikā saukta par Kallisti – bija tikai viena no vulkāniskajām salām, kuras dienvidu krastā atradās Mīnoju pilsēta. Pēc tam sekoja viens no vislielākajiem līdz šim zināmajiem vulkānu izvirdumiem, kā rezultātā salas centrā izveidojās krāteris. To piepildīja jūras ūdens, kā rezultātā virs ūdens palika tikai sirpjveidīga sala – kā tas redzams joprojām.

Sekojošā zemestrīce izraisīja cunami, kas paātrināja Mīnoju Krētas izzušanu. Pēc tam uz salas sākās senās Tēras laiks, tomēr tās iedzīvotājiem bija jāpiedzīvo regulāri satricinājumi. Arī mūsdienās - 1956. gadā notikušā zemestrīce - būtiski ietekmēja abus galvenos salas ciematus Firá un Oía, un vulkāna izvirdumi krāterī izveidoja divas jaunas saliņas.

Uz Santorini vislabāk doties pa jūras ceļu; tā ir iespēja pusnakts gaismā redzēt krātera zilos ūdeņus, daudzkrāsainās lavas klintis, bet virsotnē - baltas mājas, kas atgādina sniegotus kalnus.

Santorini piedzīvosiet vienu no skaistākajām Vidusjūras ainavām. Ja skatīties pār krātera ūdeņiem no augšas - vietas, ko iemīļojuši jaunlaulātie medusmēnesī, kruīza kuģu tūristi un ceļotāji, aizrausies elpa.

Kad apmeklēt?

Ciklādes salas vislabāk apmeklēt vēlu pavasarī - šajā laikā ainava vēl joprojām ir zaļa, jūra ir uzsilusi līdz patīkamai temperatūrai. Labs laiks būs arī rudens sākumā, kad vasaras tūristu pūļi ir pazuduši un jūra ir vissiltākā.

Tomēr neierodieties vēlā rudenī. Septembra beigās daudzas iestādes tiek slēgtas, šeit var piedzīvot vētras, prāmju pakalpojumi ir minimāli, savukārt paradoksāls fakts - kruīza kuģi arvien biežāk sāk atiet no Mýkonos un Santoríni, jo to pasažieri labprāt pastaigājas pa krastu, apmeklējot mazās ieliņas ostas pilsētiņās. Abās sezonās apmešanās vietas pieejamas par daudz saprātīgākām cenām nekā vasarā.

Pārvietošanās

No Santorini lidostas (7 km no pilsētas - netālu no krasta) regulārus starppilsētu reisus nodrošina KTEL autobusi, kas aizvedīs uz galveno Firá autobusu staciju. Visi prāmji un katamarāni piestāj Athiniós ostā, kas atrodas 11 km no pilsētas (ievērojiet, ka daudzos sarakstos salas nosaukums rakstās kā Thíra); lielākā daļa kruīza kuģu piestāj Skála Firás, kur tālāk pasažieri tiek aizvesti līdz 580 pakāpieniem, kas aizved uz Firá pilsētu (ejiet kājām vai iznomājiet ēzeli). Ja nevēlaties šādu piedzīvojumu, tad varat izmantot regulāros gaisa vagona pakalpojumus, kas aizvedīs līdz klints malai.

Autobusi lielākoties apkalpo tādus galvenos maršrutus kā Firá-Oía vai Firá-Kamári, tomēr reisi ir reti, un jūlija un augusta mēnešos šie autobusi ir īpaši piepildīti. Visizdevīgāk ir iznomāt automašīnu, tomēr uzmanieties no šaurajiem ceļiem un vietējo iedzīvotāju nestandarta braukšanas ieradumiem.

Kas jāzina, pirms doties

Ambulance 166; ugunsdzēsības brigāde 199; meža ugunsgrēki 191; policija 100

Santorini apskates vietas


Foto: Vida Press

Šīs vulkāniskās salas pievilcība slēpjas savādajās melno smilšu pludmalēs austrumu krastā, kā arī zigzagveida pakāpienos, kas ved lejup uz mazajām ostiņām zem Oía un Firá. Varat arī vienkārši izbaudīt hipnotiskos skatus pāri klintīm - papildiniet šīs sajūtas, baudot labu ēdienu vai dzērienu.

Firá muzeji

Labākais muzejs šeit ir Aizvēsturiskās Tēras muzejs (otrdiena-svētdiena, 9.00-16.00, vasarās var atvērties vēlāk; €3), kas atrodas netālu no katedrāles. Tas veltīts Mīnoju apmetnes vietai, kas atradās Akrotiri. Vadošās izstādes iekļauj oriģinālas freskas ar ziliem pērtiķiem, elegantām sievietēm (viena ar puskailām) un Nīlas augu valsti, kas atspoguļo kuģošanas kontaktus ar Ēģipti.

Arheoloģiskais muzejs atrodas Ypapandís ielā (otrdiena-svētdiena, 9.00-16.00), šeit izvietoti senās Tēras atradumi. Šajā muzejā nav īstas kārtības, tomēr iespējams atrast izcilus arhaiskās un klasiskās keramikas piemērus, kā arī nobružātas lauvu galvas un kailu sieviešu skulptūras.

Megaro Gyzi (maijs-oktobris, pirmdiena-sestdiena, 10.00-16.00; €3), kas atrodas kādreizējā katoļu arhibīskapijā, aplūkojams senas gravīras, antikvāras kartes (kur klintis atzīmētas kā sans fond), 1866. gada izvirduma atveidojumi, fotogrāfijas ar laiku pirms 1956. gada un grieķu mākslinieku gleznas, kurās atveidota sala.

Lignos Folkloras muzejs, kurš atrodas Kondohóri apgabalā (katru dienu, 10.00-14.00 un 16.00-20.00; €3) pilnībā atveido 19. gadsimta alu mājas, kā arī dabiska lieluma maketus ar izzudušajiem salas rokdarbu piemēriem.

Pludmales

No visām salas pludmalēm, kurās dominē tumši pelēkās vulkāniskās smiltis, Kamári ir vissakārtotākā. Pārējās izvietotas dienvidaustrumos ar skatu uz Perívolos, kur atrodas pludmales bāri - to mērķauditorija ir jaunāka publika. Šī vieta atrodas tieši uz dienvidiem no dzīvīgās un nelielās Périssa.

Ievērojama vieta ir arī Baxédes - tā ir vienīgā pludmale, kas atrodas pie Ía, kā arī Kókkini Ámmos līcis netālu no senās Mīnoju dzīvesvietas pie Akrotíri. Šeit redzēsiet sarkanīgas un purpura krāsas smiltis, tomēr jāpiebilst, ka šī ir ļaužu pieblīvēta vieta.

Vīnu (un alus) darītavu tūres

Santorini ir piešķirts kontrolēts cilmes vietas nosaukums (AOC), un vīna darīšana šeit ir vienīgā tradicionālā nozare, kas ir augstā līmenī. Par pāris eiro (dažreiz pat bez maksas) pieejamas vīnu darītavu tūres ar dāsnām degustācijas iespējām. Boutari, netālu no Megalohóri (22860 81011; boutari.gr) ir lielākā un visvairāk apmeklētākā vīnu darītava; tūres pieejamas katru dienu, aprīlis-oktobris, 10.00-17.30.

Tomēr apmeklējiet arī mazās vīna darītavas, piemēram, Canava Roussos, kas atrodas Episkopí Goniá (canavaroussos.gr; maijs-oktobris) un ir salas vecākā, kā arī Domaine Sigalas, kas atrodas Baxédes netālu no Oía (domaine-sigalas.com; aprīlis-novembris) - šeit pieejami dārgi, bet ļoti labi produkti. Ktima Argyrou (estate-argyros.com), kā arī Episkopí Goniá tiek darīts izcils sarkanais, Mavrotragano un īpašais Aidani baltais vīns.

Lielākā daļa Santorini vīna darītavas ražo vinsánto - deserta vīnu. Aiz Ktima Argyrou atrodas vietējā mazā alus darītava Donkey Beers (santorinibrewingcompany.gr;).

Pastaigas

Foto: Shutterstock

Santorini ir divi gleznaini pastaigu maršruti: no Imerovígli uz Oía ved nesen uzlabots un ar ceļa rādītājiem aprīkots ceļš gar klinšu malu (2 stundas), kā arī no Périssa uz Kamári gar vecu bruģētu, kalna malas ceļu pa klasiskās romiešu Tēras drupām un Zoodóhos Piyí alu - vienīgā vieta uz salas, kur iegūst dzeramo ūdeni (1 stunda un 30 minūtes). Kamári sagaidīs starppilsētu autobuss, kas aizvedīs atpakaļ uz Périssa.

Dienas ceļojums

Foto: Vida Press

Ekskursiju kuģi atiet no Skála Firás un Ammoúdi (Oía ostas) uz vulkāniskajām Paleá un Néa Kaméni saliņām. Noteikti izbaudiet peldi, jo ūdens temperatūra šeit ir 35-39° C; pēc tam nomainiet savus peldkostīmus, ņemiet ērtus apavus un dodieties pārgājienā pa Néa lavas laukiem, kas pēdējo reizi bija aktīvi 1950. gadā. Lenču ieturiet Thirassía - vienīgajā apdzīvotajā Santorini satelītsaliņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!