Kilometriem gara pludmales teritorija, mežiem un kalniem bagātas vietas, krustnešu pilis, freskām rotātas baznīcas – Roda ir viena no skaistākajām Vidusjūras pilsētām, kur saule spīd astoņus mēnešus gadā. Nenoliedzami viena no labākajām brīvdienu vietām. Veiksmīgākajos gados Rodu apmeklē miljons tūristu, ja neskaita tos, kas ierodas īslaicīgos kruīza braucienos.

Rodas vecpilsētas mūrim - atmiņas no Hospitāliešu ordeņa Svētā Jāņa un otomaņiem - nesen tika piešķirts UNESCO Pasaules mantojuma statuss; tā smilšakmens arhitektūra, pilsētas bruģētās ielas ar minaretiem un palmām, kas stiepjas līdz debesīm, nevienu neatstās vienaldzīgu.

Nokļūšana

Pārsēšanās: Diagoras lidostai ir gan jauns, gan vecs terminālis (lielākā daļa starptautisko lidojumu ierodas jaunajā); lidosta atrodas aptuveni 12 kilometrus uz dienvidrietumiem no galvenās pilsētas rietumu krastā. No abiem termināliem uz pilsētu kursē autobuss (no plkst. 6.30-pusnaktij), kas maksā aptuveni 2 eiro. Pretējā gadījumā nāksies izmantot taksometra pakalpojumus, kas izmaksās vismaz 19 eiro.

Roda ir populārākais prāmju galamērķis Dodekanu, Krētas, dažu Ciklades salu, kā arī Pirejas salu apmeklētāju vidū. Lielākā daļa ūdenstransporta, izņemot kruīza kuģus un katamarānus/kuģus ar zemūdens spārniem, piestāj nomaļajā Akandiá, kas atrodas vistālāk no visām trijām Rodas pilsētas ostām - diezgan tālu no viduslaiku mūriem (taksometru cena no pilsētas ir fiksēta - 9.5 eiro).

Pārvietošanās

Autobusi: Rodas autobusu pakalpojumi sadalīti starp divām kompānijām, kuru autobusi atiet no pilsētas Jaunā tirgus. KTEL (00 30 22410 27706) piedāvā regulārus pakalpojumus no Rodas austrumu krasta; RODA (00 30 22410 26300) pakalpojumi sedz visu rietumu krastu.

Skūteri: Nav nepieciešams tos iznomāt - salas izmēri (aptuveni 100 kilometru no viena salas gala līdz otram) un tās arī ceļu stāvoklis rāda, ka tas būtu lieki.

Automašīnu noma: Par pieejamām cenām, ja izmantojat mājas lapas, kaut gan vasaras sezonās cenas tik un tā var saglabāties augstas; viena vietēja mēroga kompānija, ar ko varat mēģināt sazināties uz labu laimi, ir Drive-Budget (00 30 22410 81011 lidostā, 22410 21690 pilsētā; www.driverentacar.gr), par kuru nav sliktu atsauksmju un kas piedāvā automašīnas lieliskā stāvoklī.

Viesnīcas un apmešānās vietas

Labākās apmešanās vietas Rodā ir atjaunotās viesnīcas vecpilsētā vai arī luksusa kompleksi netālu no Faliráki vai Líndos. Abi varianti ir daudz modernāki par standarta vienkāršajām guļasvietām.

Lindian Village Hotel
8/10

Vasarnīcas tipa pludmales viesnīca, ideāla romantiska slēptuve, kas atrodas diezgan tālu no Líndos (par spīti nosaukumam).

Atrašanās vieta: tieši aiz Glýstra līča, Lárdos apgabals.
Kontakti: www.lindianvillage.gr
Cena: no 200 eiro par nakti.

Hotel Andreas
8/10

Labākā un draudzīgākā no vecpilsētas viesnīcām; izveidota neregulāras formas turku stila ēkā netālu no vecpilsētas mūra augstākās daļas. No terases paveras skaistas ainavas.

Atrašanās vieta: Omírou 28D.
Kontakti: www.hotelandreas.com
Cena: no 56 eiro par nakti B&B.

Rodas apskates vietas



Rodas sala ir piemērota visiem; šeit būs ko iesākt šopaholiķiem (augustā ir ievērojamas apģērbu atlaides), pludmales cienītājiem, arheoloģijas cienītājiem, muzeju fanātiem, kā arī bāru apmeklētājiem.

Muzeji

Labākie no vairākiem vecpilsētas muzejiem atrodas Izcilo meistaru pilī (otrdiena-svētdiena, 8.00-14.40, var atvērties vēlāk pēcpusdienā, ieskaitot pirmdienu, vasarā €6), kur atsevišķās galerijās aplūkojama tematiski sadalīta Rodas vēsture, sākot no 3. gs. p. m. ē. un beidzot ar otomaņu iekarojumiem.

Atliciniet laiku Modernās grieķu mākslas muzejam (otrdiena-sestdiena, 9.00-14.00; €3), kas atrodas 100 Palms Square - tā ir lielākā šāda veida kolekcija ārpus Atēnām: daļēji abstraktās mākslas pārstāvjia Nikosa Hadzikiriakos-Gjikasa (Nikos Hadzikyriakos-Ghikas) gleznas, ar jūrniecību pārņemtais Janis Tsarouhis (Yiannis Tsarouhis), sirreālists Nikoss Engonopoloss (Nikos Engonopoulos), naivais neo-bizantists Fotis Kondoglou (Photis Kondoglou), kurš ir autors lieliskajām freskām, kas rotā Evangelismós katedrāli, kas atrodas Mandráki ostā.

Pastaiga gar aizsarggrāvi

Tagad, kad vecpilsētas viduslaiku mūra apmeklējums publikai ir liegts, kā mierinājuma variants tika izveidots aizsarggrāvis (dienas laikā; bez maksas). Vienas no labākajām piekļuves vietām ir starp Svētā Antonija vārtiem (D'Amboise iekšienē) rietumos un Akandiá vārtiem austrumos.

Senvietas

No trīs senajām apmešanās vietām, ar kurām aizsākās Rodas vēsture 408. gadā p.m.ē., Lindos akropole (otrdiena-sestdiena, 8.00-14.40, ilgāk vasaras pēcpusdienās arī pirmdienās; €6) ir visskaistākā, jo šeit paveras skats uz aptuveni 64 kilometrus garu krastu, kā arī rekonstruēto Atēnas templi.

Bruņinieku pilis

Hospitāliešu ordeņbrāļi izveidoja piļu tīklu gar krastmalu - tie kalpoja kā novērošanas punkti. Mūsdienās no tām palikušas vairs tikai drupas; vislabākā vieta ir Kastéllo Kritinías (bez maksas), no kurienes skaidrā dienā paveras skats uz Hálki, kā arī uz pusduci citām salām.

Baznīcas

Visskaistākās baznīcas atradīsiet tālu uz dienvidiem, it sevišķi pie Thárri klostera, kas celts laikā no 1300-1450. gadam, kā arī nedaudz senākās pie Kímisis baznīcas, kas atrodas Asklipió ciemā.

Vindsērfings Prassonísi

Rodas salas dienvidu līcis veido smilšu izcilni, kas atdala Vidusjūru no Egejas jūras - tas rada piemērotu vidi vindsērfingam. Draudzīgas un uzticamas apmācības pieejamas Prassonísi centrā (00 30 22440 97044, www.prasonisicenter.com).

Dienas ceļojumi

No daudzajām saliņām par populārāko ir kļuvusi Sými; šeit atrodas Panormítis klosteris un fotoattēlam līdzīgā osta. Uz salas nokļūsiet no Mandráki ostas. Vietējais katamarāns piedāvā dienas ceļojumus no Kolóna ostas uz Hálki vairākas dienas nedēļā.
 

Naktsdzīve



Rodas pilsētas naktsdzīve ir dažāda - grieķi ātri vien piepilda vecpilsētas bārus Platía Aríonos un gar Miltiádou, tomēr ārzemnieki lielākoties apmeklē skaitliski mazākumā esošos Neohóri klubus. Pieprasījums pēc klubiem ir mazinājies, un šis fakts mainījis naktsdzīvi - piemēram, bēdīgi slavenais klubs Faliráki tā arī nekad neatguvās no negatīvās slavas, kura savu kulmināciju sasniedza pirms pāris gadiem, kad klubā notika slepkavība.

Mandala

Pirms plkst. 21.30 šī vieta ir bistro ar (diezgan dārgu) Vidusjūras ēdienkarti; pēc tam viss pārvēršas par dārza bāru, kurā uzturas gan grieķi, gan ārzemnieki. Ziemā šeit tiek iekurta koka krāsns un svētdienu pēcpusdienās, kā arī divas dienas nedēļā, notiek akustiski grieķu mūzikas/džeza/roka kocerti. Vasarās šādas sesijas parasti notiek otrdienu un sestdienu vakaros.

Adrese: Sofokléous 38, vecpilsēta.
Kontakti: 00 30 22410 38119.
Darba laiks: visu gadu, katru dienu, 19.00-3.00, izņemot atsevišķas ziemas svētdienas, 13.00-20.00.

Colorado izklaides centrs

Cienījama vieta, kas savos klubos piesaista visu pasaules tautību cilvēkus - dzīvās mūzikas skatuve (vietējās vai viesu rokgrupas), centrālais klubs un chill-out zāle augšstāvā.

Adrese: Orfanídou 57, Neohóri.
Kontakti: 00 30 22410 75120.
Darba laiks: 23.00- saulrieta, aprīlis-oktobris.

Restorāni



Labākais ieteikums (ierasti) ir izvēlēties to, kas iepatīkas, it īpaši vecpilsētā. Rodas pilsētiņu iedzīvotāji lielākoties ietur maltīti jaunākajos dienvidaustrumu un dienvidrietumu apgabalos, vai arī pie Zéfyros pludmalēs.

Mavrikos

Restorānu 1933. gadā dibināja kāds vectēvs Mavrikoss (Mavrikos); tagad šī vieta ir kļuvusi par stilīgāko maltīšu vietu, kuras piedāvājums balstās senos standartos un inovatīvā pieejā. Piedāvājumā pavāri sagatavos oriģinālas fusion receptes. 2010. gada ēdienkarte iekļāva tunci ar grilētu fenheli, tintes zivs risoto, cūkpupu un ceratonijas sīrupu, cūkas vēderu ar vīnogu melasi un jēra aknu gabaliņus ar čili pipariem. Dārgs Grieķijas vīnu piedāvājums, tomēr mandarīnu garšas souma apetītes veicināšanai ir uz iestādes rēķina.

Adrese: Galvenais laukums, Líndos.
Kontakti: 00 30 22440 31232.
Cenas: 43 eiro par trīs ēdieniem un vīnu.
Darba laiks: 12.00 pēcpusdienā - vēlam vakaram, aprīlis - oktobra beigas.
Rezervācija: ieteicamas vasarā.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Gatto Bianco

Restorānu atklāja tikai 2011. gadā, bet tas jau paspējis iegūt salas labākās itāļu ēstuves slavu. Bez pašu pagatavotas pastas, koka krāsnī ceptas picas, jūras veltēm un ne visai lielā desertu piedāvājuma (panna cotta, tiramusu), šeit piedāvā arī popularitāti ieguvušos ēdienus: svaiga laša (vai liellopa) carpaccio, baklažānus ar Parmezāna sieru Nepālas stilā (ar malto gaļu) un calzone ripieno ar salami, mozzarella un Krētas myzíthra sieru. Cenas ir diezgan lielas, tomēr tādas ir arī porcijas. Izvēlieties vietu pirmā stāva iekšpagalmā, kurš klāts ar oļu mozaīkām - pēc tumsas iestāšanās pārvietojieties uz jumta terasi, kur paveras skats uz Lindos akropoli.

Adrese: no bezmaksas autostāvvietas aptuveni 100m attālumā no ciemata, Ágios Pávlos līcis, Líndos.
Kontakti: 00 30 22440 31612.
Cenas: 45-54 eiro par trīs ēdieniem un vīnu.
Darba laiks: maijs līdz agrs novembris, pusdienas; lenčs arī pavasarī/rudenī.
Rezervācija: ieteicama vasarā.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Marco Polo Café

Radošā lauku restorāna ēdienkarte mainās itin bieži, tomēr priekšroka vienmēr saglabājas jūras veltēm (iedomājieties sasmalcinātu tintes zivi uz kabača uzpūteņa vai arī jūras asara souvláki), jēram (gardā plovā) un cūkgaļai (medaljoni vīģēs un sarkano piparu mērcē). Šeit padomāts arī par veģetāriešiem. Atstājiet vietu arī desertam, it īpaši sulīgajiem uzpūteņiem, latte in piedi, dažādu garšu tiramisu, kā arī panna cotta - to visu pagatavos Valērija (Valeria), kas ir labākā itāļu konditorijas izstrādājumu šefpavāre pilsētā.

Adrese: Agíou Fanouríou 42, vecpilsēta.
Kontakti: 00 30 22410 25562.
Cenas: 26-31 eiro par trīs ēdieniem un vīnu.
Darba laiks: tikai vakariņas, 20.00-23.00, Lieldienas- oktobra vidus.
Rezervācija: ieteicama.
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!