Maldīvija jeb Maldīvu salas ir vienas no skaistākajām mazajām salām pasaulē. Droša vieta, bez ielu tirgotājiem un taksometru tūrēm - nekādu traucēkļu! Maldīvu salās neeksistē lauksaimniecība un rūpniecība, te ir tikai tirkīzzilas lagūnas ar kristālskaidru ūdeni. Idilliskās Maldīvu salas ir daudzu tūristu brīvdienu galamērķis jau vairāk kā 40 gadus.

Maldīvas veido 26 koraļļu atoli, kas izvietoti virknē un šķērso ekvatoru. Šie 26 atoli ir aptuveni 1200 salas, no kurām apmēram 200 ir apdzīvotas, bet 100 ir kūrorti.

Maldīvu salas ir arī viens no visizsmalcinātākajiem brīvdienu galamērķiem pasaulē, kas nodrošina augsta līmeņa pakalpojumus, apmešanās vietas un ēdināšanu. Tagad zemās kvalitātes bufetes piedāvājumu nomainījusi izcila à la carte virtuve; te atrodami sieru, gaļas uzkodu, vīna un šokolādes pagrabi. Tāpat Maldīvās atrodas pasaulē pirmais zemūdens restorāns, zemūdens naktsklubs, kā arī zemūdens spa.

Kad apmeklēt

Maldīvu salās valda maigs klimats; temperatūra visu gadu svārstās 26oC-30oC robežās. Šeit nekad nepiedzīvosiet viesuļvētras, tomēr rudens ir lietus sezona, no kuras labāk izvairīties – šis periods var ieilgt līdz pat decembrim, tiesa, šie lieti ir īslaicīgi, galvenokārt līst pēcpusdienās.

Aktīvā tūristu sezona ilgst no novembra līdz aprīlim; visdārgākais ceļojuma laiks ir Ziemassvētki un Jaunais gads. Piemērotākie mēneši atpūtai šajā paradīzē ir janvāris, februāris un marts, kad debesis ir zilas, laika apstākļi ir mierīgi un ūdens - kristāldzidrs.

Aprīlī cenas ir zemākas; maijā sākas nesezona, jo šajā laikā laika apstākļi ir mazāk paredzami, kaut gan tikai retos gadījumos tie spēs izjaukt brīvdienu atpūtu.

Nokļūšana

Maldīvu galvenā lidosta ir Male International Airport. Tā izņem visu Hulhules salu (Hulhule Island) un ir liela un varena transportlīdzekļu bāze tuvu galvaspilsētas salai – Malei (Male).

Transfērs

Transfērs Maldīvu salās nozīmē iesēšanos doni laivās un nokļūšanu nepieciešamajā kūrortā. Tā kā kūrorti izpletušies pa visu arhipelāgu, iespējams, nāksies izmantot kuģīša, lidmašīnas, vai pat abu transportlīdzekļu pakalpojumus. Tuvākajos kūrortos doni laivas aizvietotas ar ātrlaivām; uz tālākajiem kūrortiem viesus nogādā hidroplāni, savukārt parastās lidmašīnas aizvedīs pasažierus uz kādu no piecām reģionālajām lidostām, no kurienes tālāk uz kūrortiem aizgādās īpašas ātrlaivas.

Pirms nokļūt kūrortā, būs jāpārvar vēl divi šķēršļi - rindas imigrācijas sekcijā un ilga transfēra gaidīšana. Esiet pacietīgi, jo tiklīdz būsiet sasnieguši savu kūrortu, dusmas un satraukums izzudīs, kā nebijis!

Pārvietošanās

Tā kā būsiet apmetušies kūrortā, visticamāk nevēlēsieties nekur pārvietoties. Nav ieteicams izvēlēties atpūtu divos kūrortos – pārsēšanās izniekos pārāk daudz brīvdienām atvēlētā laika, nemaz nepieminot nevajadzīgo trauksmi un izmaksas.

Kruīzi

Ja vēlaties iepazīt Maldīvu reģionu nedaudz vairāk, apsveriet iespēju izmantot kādu no kruīziem.

Kopš tūrisma industrijas attīstības pirmsākumiem, iecienītākā atpūtnieku izklaide ārpus kūrortiem ir safari niršana.

Salīdzinoši nesens jaunievedums tūristu izklaidēšanai ir sērfošanas safari, kas ir ļoti pieprasīts, jo apstākļi Maldīvās ir ļoti piemēroti sērfošanai.

Tāpat interesentiem pieejams zvejas safari, sākot no lielās karaļzivs ķeršanas lagūnā un beidzot ar makšķerēšanu savam priekam, sēžot krēslā un gaidot, kad lielais loms pieķersies pats. Katru gadu Dr. Čārlzs Andersons organizē arī vaļu un delfīnu vērošanas safari (whale-and-dolphin.com).

Pirms izvēlēties kādu kruīzu, pārliecinieties, ka kompānija ir Liveaboard Association of Maldives dalībniece – vienīgā respektablā šīs nozares grupa (liveaboardassociation.mv). Ir vērts apsvērt izvēlēties arī Voyages Maldives, Maldives Dive Travel un Maldives Cruise Guide pakalpojumus, iesaka pieredzējuši ceļotāji. Ja vēlaties izbaudīt pašu labāko pieejamo kruīzu, tad par ievērojamu samaksu, varat izvēlēties The Four Seasons Explorer pakalpojumus.

Kas jāzina, pirms doties

Valūta

Maldivu oficiālā valūta ir rufijas, bet tūristiem tās nebūs nepieciešamas. Kūrorta rēķinus brīvdienu beigās vislabāk apmaksāt ar kredītkarti, bet pārējos izdevumus, piemēram, dzeramnaudas un pirkumus ekskursiju laikā varēsiet apmaksāt dolāros.

Vietējie likumi un etiķete

Tā kā tūristi uzturas īpaši viņiem paredzētās, atsevišķās salās, te nepastāv un nav jāievēro vietējie likumi un paražas. Tomēr atcerieties, ka sievietēm sauļoties ar atkailinātām krūtīm ir aizliegts. Apmeklējot vietējās apdzīvotās salas, ieteicams ģērbties vienkārši, lieki nedemonstrējot savu ķermeni.

Ieteikums: Paņemiet līdzi liekus dolārus dzeramnaudai un pirkumiem ārpus kūrorta teritorijas. Iespējams vēlēsieties atstāt dzeramnaudu kūrorta apkalpojošajam personālam, viesmīlim un/vai bārmenim. Neņemiet līdzi pārāk daudz apģērba. Neticami, cik maz lietu nepieciešams, ja dodaties atpūsties uz mierīgas atmosfēras ieskautas, mazas salas. Pietiks, ja paņemsiet līdzi tikai dažus svinīgākus apģērba gabalus – īpašiem gadījumiem.

Neatliekamā palīdzība

Maldīvu salās varat būt droši – te gandrīz nekad nav fiksēti krimināli pārkāpumi un ar medicīniskām problēmām saskaras ārkārtīgi reti. Pat moskīti ir iznīcināti, un salās nav sastopama malārija. Pirmais cilvēks, pie kā vērsties ar savām problēmām, ir kūrorta vadības pārstāvis.

Kur apmesties

Indijas plātnei saskaroties ar Āziju, zemūdens vulkānu virkne, kas nākotnē izveidojās par Maldivu salām, izliecās augšup. Vēlāk šis process būtiski ietekmēja ziemeļu/dienvidu salu un atolu dažādību un attīstību.

Maldīvu augstākais punkts sasniedz nieka 1,7 metrus; ziemeļos salas ir mazākas – šeit ir milzumdaudz gredzenveida zemūdens rifu, savukārt dienvidos izveidojušās dziļākas lagūnas un mazāki, tomēr drošāki ceļi, kas ved turp un atpakaļ no atoliem. Ziemeļu daļa būs vislabākā vieta snorkelēšanai, savukārt dienvidu daļa būs piemērotāka niršanai.

Salas Maldīvu arhipelāgā ir dažādas – divas vienādas neatrast. Te atrodamas gan pagarināta taisnstūra formas salas, kas klātas ar palmām, gan zemas un krūmainas – bez neviena koka. Ir arī tādas, kas pēc izskata atgādina ceptu olu, otrādi apgrieztu apakštasīti utt.

Kūrorta salas, protams, ir tās, kur ir palmas, pludmales, lagūnas un rifi, tomēr arī tās atšķiras viena no otras. Sapņojot par perfektu Maldīvu salu, noteikti prātā nāks kāda no "piepildītajām" salām atola vidū. Tās ir mazas, apaļas formas salas, kur zaļo majestātiskas kokospalmas un visapkārt ir tikai pludmale, kas izveidojusies ap tīru, smilšainu lagūnu, savukārt rifs atrodas tikai pāris minūšu peldes attālumā.

Pārējās salas ir dinamiskas un turpina pārvietoties – augšup un lejup pa savu rifu. Pludmaļu kustība lietus periodos, kā arī salas pārvietošanās laika gaitā sagādā krietnas galvassāpes kūrortu īpašniekiem un vadībai, jo nav iespējams pastāvīgi nodrošināt kūrortu atpūtniekiem tīras un baltas smiltis visu gadu.

Iespējams, daudziem ideālā būs liela un dzidra lagūna, daži meklēs vietu, kur no pludmales iespējams aizpeldēt līdz rifam. Atsevišķos Maldīvu salu kūrortos patiesībā piedāvā arī abas iespējas: viena salas daļa atrodas pie rifa malas, savukārt otra - ar skatu uz lielu lagūnu. Lielākoties gan būs jāizvēlas viena no divām iespējām; lielākā daļa "lagūnas" kūrortu piedāvā arī snorkelēšanas piedzīvojumus, ik dienu dodoties uz tuvāko rifu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!