Foto: Vida Press
Ibica lielākoties asociējas ar pasaules līmeņa naktsklubiem, tomēr šai salai ir arī izcili skaista krasta līnija un dučiem nelielu līcīšu, te atrodas arī stilīgākās Vidusjūras viesnīcas. Apmeklējot Ibicu rudenī un ziemā, atklāsiet, kāda šī sala ir patiesībā, iepazīstot tās bagāto vēsturi.

Kad apmeklēt

Lai gan aktīvā tūrisma sezona sākas maijā un beidzas oktobrī, salas saglabā savu pievilcību arī agrā pavasarī, kad viss vēl tikai plaukst.

Ārpus karstākajiem jūlija un augusta mēnešiem vērts apmeklēt Baleāru salas, baudot visdažādākās aktivitātes, te būs ko redzēt tiem Ibicas viesiem, kurus vairāk interesē daba. Tiesa, rudens nogalē saulainas dienas šajā vietā nav garantētas un, iespējams piedzīvot stipras un ne pārāk patīkamas lietavas.

Nokļūšana

Es Codolar lidosta (971 809000; www.aena.es) atrodas 7,5 km uz dienvidrietumiem no Ibicas.

Pārvietošanās

Ibica Bus (971 340383; www.ibicabus.com) kursē no lidostas uz Ibicas pilsētu, Sant Antoni un Santa Eulalia, kā arī uz visām salas pilsētām un ciematiem. Biļešu cena: 1-2 eiro.

Discobus (www.discobus.es) pakalpojumi pieejami no jūnija līdz septembrim, autobusi apkalpo daudzus klubus visu diennakti.

Taksometra pakalpojumi no lidostas līdz Ibicas pilsētai maksās aptuveni 14 eiro.

Baleāru salu raksturīgā iezīme - ja vēlaties nokļūt klusākās pludmalēs vai iepazīt apkārtni, būs nepieciešama automašīna. Automašīnas nomas līgumā noteikti iepazīstieties ar informāciju smalkajā drukā.

Dažas autonomas kompānijas, kurām ir filiāles lidostā: Moto Luis (971 340521; www.motoluis.com), Auriga Crown (971 308854; www.aurigacrown.com), National Atesa (971 395393; www.atesa.es), Europcar (971 395384; www.europcar.com), Avis (971 809176; www.avis.es) un Hertz (971 809178; www.hertz.es).

Fakti, kas jāzina

Lai izmantotu tālruņa pakalpojumus Spānijā, jālieto īpaši kodi. Ievadiet kodu 971, ja atrodaties Baleāru salās.

Tūrisma biroji

  • Ibicas pilsēta: Passeig de Vara de Rey 1; 971 301900; Casa de la Curia, Plaça de la Catedral; 971 399232.
  • Ibicas osta: Calle Antoni Riquer 2; 971 191951.
  • San Antonio: Passeig de Ses Fonts; 971 343363.
  • Santa Eulàlia: Calle Mariano Riquer Wallis; 971 330728.

Tūristiem noderīgas mājas lapas

www.ibica.travel, www.illesbalears.es, www.essentialibica.com,
www.ibica-spotlight.com, www.guiaformentera.com.

Neatliekamā palīdzība: 112
Valūta: eiro
Tālruņa kods: 0034

Vietējie likumi un etiķete

Katram gadījumam sagatavojiet Eiropas veselības apdrošināšanas kartes un pases kopijas – tās būs nepieciešamas, saņemot jebkāda veida medicīnisko palīdzību.

Saskaņā ar likumu līdzi vienmēr jābūt pasei. Personu apliecinošu dokumentu bieži būs jāuzrāda, norēķinoties ar debetkarti vai kredītkarti.

Pārvietojoties ar automašīnu, līdzi jābūt brīdinājuma trijstūriem, divām atstarojošām vestēm, rezerves riepai un rezerves lukturiem. Priekšējos sēdekļos bērni, kas jaunāki par 12 gadiem, drīkst atrasties tikai ar apstiprināta tipa drošības jostām.

Ibicā nav pieņemts dalīties ar galdiņu, pat ātro uzkodu restorānos. 

Lenča laiks ir no plkst. 14.00, pusdienas no plkst. 21.00 (ātrākais), bet parasti no plkst. 22.00.

Lielākajā daļā bāru neviens neiebildīs, ja ienāksiet tikai, lai izmantotu labierīcības - los servicios.

Lai gan spāņi mīl iedzert, publiskās vietās reti kad redzēsiet piedzērušus vietējos.

Izdevīgāk iegādāties dzērienus un tapas pie bāra, nekā pie galdiņa; pasūtījumi pie galdiņa laukā papildus izmaksās aptuveni 20 eiro centus par katru pasūtīto vienību.

Vietējie iedzīvotāji parasti atstāj nelielu dzeramnaudu – tikai sīknaudu par dzērieniem un uzkodām, vai arī neko. 10% dzeramnauda par ēdienu tiks uzskatīta par dāsnu žestu; Ibicā dzeramnaudā ierasts atstāt, maksimums, 5% no rēķina summas, izņemot, ja atrodaties kādā īpašā vietā, kur valda starptautiski paradumi.

Ja viesnīcas piedāvājumā nav iekļautas brokastis, daudz izdevīgāk ir doties uz kādu bāru, izņemot, ja esat ļoti izsalkuši.

Apskates vietas Ibicā

Foto: Vida Press

Ibica Dalt Vila

Ibicas pilsētas senākās daļas vēsture sniedzas līdz pirmajām feniķiešu apmetnēm – šo vietu vēl tagad ieskauj 16.gadsimtā veidoti mūri, ko cēla, lai aizsargātos no turku pirātiem. Mūsdienās šaurās, bruģētās ielas rotā viduslaiku savrupmājas. Visaugstākajā punktā, netālu no pils, atrodas katedrāle. Vislabāk Ibicas vecpilsētu var iepazīt, dodoties pastaigā gar mūriem.

Fromenteras sala (Formentera)

Dodieties ar kuģīti uz nelielo Fromenteras salu, kas atrodas dažus kilometrus uz dienvidiem. Izkāpiet La Savina ostā un noīrējiet velosipēdu vai skūteri, lai apceļotu salu. Dodieties pastaigā pa piekrasti vai pavadiet dienu kādā no burvīgajām pludmalēm, kur atpūšas arī nūdisti.  Šejienes sāls baseini tagad ir kļuvuši par dabas rezervātiem un putnu vērotāju paradīzi. 

Tāpat līdz salai varat nokļūt, izmantojot regulāros prāmju pakalpojumus no Ibicas pilsētas, kā arī no Santa Eulalia, San Antonio, Es Canar and Playa d'en Bossa. Daži no izbraucieniem ilgst aptuveni stundu un maksā 17 eiro abos virzienos; ātrākais brauciens ilgs 35 minūtes un maksās aptuveni 40 eiro abos virzienos (www.trasmapi.com).

Niršana

Ibicas piekraste ir piemērota niršanai jeb daivingam – šeit ir skaidrs ūdens, kura temperatūra vasarā ir sākot no 26 grādiem pēc Celsija. Las Salinas nacionālā parka jūras dzīles, pateicoties šeit esošajām ekoloģiskajām jūras zālēm, ir iekļautas UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Daivinga centri izvietojušies daudzviet visā salas teritorijā, ieskaitot Active Dive, kas atrodas San Antonio (971 341344; www.active-dive.com), San Miguel niršanas centru (971 334539; www.divingcenter-sanmiguel.com) un Subfari, kas atrodas Portinatx (971 337558; www.subfari.es).

Izbraucieni ar velosipēdu

Lielisks veids, kā labāk iepazīt Ibicu un Formenteru, ir izbraucieni ar velosipēdu. Velomaršrutu kartes pieejamas gan tūrisma informācijas birojos, vai internetā. Piemēram, no San Antonio ved viegli izbraucams maršruts pa San Rafael ciemata laukiem salas centrā. 

Labas atsauksmes iemantojusi San Antonio velonoma Ibicasport, kas piedāvā dažādu grūtības pakāpju velomaršrutus, ar kuriem var iepazīties arī mājas lapā. Iespējams noalgot arī gidu, kurš pavadīs visā maršrutā. Velosipēdu cenas no €15 dienā, ieskaitot ķiveres un dzeramo ūdeni (971 348 949; www.ibicasport.com).

Aguamar

Ūdens atrakciju parks Aguamar, kas atrodas Playa d'en Bossa netālu no Space club, iespējams, nebūs iespaidīgākais un labākais, kādu esat redzējuši, tomēr bērniem patiks. Parkā pieejami septiņi slidkalniņi ar dažādiem izklaides elementiem, kā arī baseini un rotaļu laukumi. Apmeklētāji var ņemt līdzi savu pārtiku, te ir izveidotas īpašas piknika zonas, turklāt, ja pametīsiet ūdens atrakciju parku, lai uz pāris stundām atpūstos pludmalē, pēc tam varēsiet bez problēmām tajā atgriezties, lai turpinātu baudīt ūdensatrakcijas.

Adrese: Playa d'en Bossa; 971 396790.

Ieeja: €17,50 pieaugušajiem un bērniem, kas vecāki par 12 gadiem; €9 bērniem, kas jaunāki par 12 gadiem.
Darba laiks: 10.00-18.00, maijs-oktobris

Iepirkšanās Ibicā

Foto: AFP/Scanpix

Ibica ir slavena ar saviem hipiju tirdziņiem. Las Dalias tirgus, kas atrodas San Carlos, ir atvērts svētdienās, bet Sant Jordi tirgus – svētdienu rītos hipodromā ārpus Ibicas pilsētas.

Ibicā atradīsiet arī slavenus spāņu zīmolu veikalus, piemēram, Zara (Bartomeu de Rosselló 26), Mango (Santa Creu 26) un Camper (Bisbe Cardona 1), kā arī neskaitāmus dizaineru modes veikalus. Ad Libitum (Bisbe Cardona 10) ir Ibicas modes zīmols, kam raksturīgas plīvojošas, baltas kleitas ar izšuvumiem.

Ņem vērā! Siestas laikā mazie veikaliņi tiek slēgti uz vismaz trīs stundām, tūristu apmeklētākajās vietās veikali ir atvērti līdz pusnaktij.

Ibicas pludmales

Foto: Reuters/Scanpix

Cala Jondal, San José

No 80 Ibicas pludmalēm, šī ir vismierīgākā. Cala Jondal atrodas nomaļā līcī, kur izvietojušies arī īpašas atmosfēras ieskauti bāri un restorāni. Šī ir rāma un izsmalcināta pludmale, kas atrodas dabas aizsardzības zonā, ar skatu uz priežu klātiem kalniem. Pludmale ar smiltīm un oļiem, ko apskalo skaidra jūra.

Kas šeit atpūšas? Labākie Ibicas apmeklētāji. Arī pārējās pludmales neatpaliek ar savu piedāvājumu, tomēr šī ir ļoti iecienīta vieta ģimeņu vidū. Šeit valda draudzīga atmosfēra.

Ko šeit iesākt?Peldēt, snorkelēt un dejot. Ja pēc tam vēl pietiek spēka, varat iznomāt ūdens velosipēdus.

Bāri un ēdināšana

Blue Marlin (971 410117, www.bluemarlinibica.com) ir Ibicai raksturīgs bārs ar lieliem baltiem spilveniem, kušetēm, atsvaidzinošiem izsmidzinātājiem un ambient mūziku, kas sadzirdama pat jūras krastā. Nogaršojiet omāru ravioli. Ja vēlaties nobaudīt svaigas zivis un Ibicas rīsu ēdienus, tad dodieties uz Yemanja pludmales restorānu (971 187481, www.yemanjaibica.com), kuru dēvē par labāko šajā krastā. Nogaršojiet iestādes īpašo piedāvājumu Sangria de Cava un izbaudiet masāžu jūras krastā.

Nokļūšana

Cala Jondal atrodas salas dienvidrietumu galējā punktā; aptuveni 25 minūšu brauciena attālumā no Ibicas pilsētas vai 35 minūšu brauciena attālumā no San Antonio. No lidostas brauciet pa ceļu, kas ved uz Sa Caleta. Aptuveni desmit kilometrus aiz Sa Caleta līča, pagriezieties pa kreisi un sekojiet norādēm.

Las Salinas, Playa d'en Bossa

Šī pludmale savu nosaukumu ieguvusi, pateicoties sālsezeriem Ibicas dienvidos. Pusotru kilometru garais, smilšainais sirpjveida līcis salas dienvidu galējā punktā robežojas ar nelielu priežu mežu. Šī ir vieta, kur skaļajos ballīšu bāros atradīsiet visārišķīgākos salas apmeklētājus.

Kas šeit atpūšas? Tas atkarīgs, kādus cilvēkus uzskatāt par zvaigznēm pasaules ballīšu sabiedrībā. Gaumes un domas atšķiras, tomēr visskaistākie un glamūrīgākie cilvēki (Džeida Džegere un Keita Mosa) pulcējas Sa Trinxa Beach Bar, kur ballētājus naktsdzīvei iesilda Balearic stila ritmi.

Ko šeit iesākt? Pieejami dažādi ūdens sporta veidi, ieskaitot katamarānus. Vējainās dienās, sagaidot viļņus, var izmēģināt body-surf. Dabas aizsardzības zonās izveidotas pārgājienu takas.

Bāri un ēdināšana.

Virzoties tālāk pa pludmali aiz Sa Trinxa Bar, atrodas Jockey Club (971 395788) – restorāns ar patīkamu skatu uz jūru, kā arī plašu ēdienkarti. Šeit piedāvā arī kaut ko neierastu – strausa fileju. Leģendārais Sa Trinxa Beach Bar (670 368019, www.satrinxa.com) ir īstā vieta lenča zupām vai pusdienām. Lai gan te valda relaksējoša hipiju atmosfēra, šī vienlaikus ir arī laba vieta, kur iesildīties turpmākajam vakaram pilsētā.

Nokļūšana

No Ibicas pilsētas uz šo vietu kursē daudzi autobusi. Braucot ar automašīnu, sekojiet zīmēm uz lidostu, pie hipodroma brauciet pa apvedceļu un izvēlieties otro pagriezienu uz Salinas, pēc tam sekojiet norādēm.

Playa Mitjorn, Formenteras sala

Lielākajā no salām Ibicas dienvidos – Formenteras salā – ir viena no labākajām Baleāru salu pludmalēm. Playa Mitjorn, kas atrodas dienvidu krastā, ir vairāki līči, un tā ir visgarākā salas pludmale ar raksturīgajām baltajām smiltīm un rāmu jūras ūdeni. Šī teritorija ir samērā neattīstīta. Pludmales klinšu, zaļuma un smilšu sajaukums stiepjas līdz pat salas dienvidiem. No La Mola līdz  Cap de Barbaria paveras lieliski dabas skati, kā arī ir pieejami nelieli, dzirkstoši restorāniņi un bāri.

Kas šeit atpūšas? Noguruši klubu apmeklētāji, salas viesi un ģimenes, tomēr, ja papūlēsieties aizkļūt tālāk no Illetes pludmalē parasti sastopamā pūļa, varēsiet baudīt mierīgāku atmosfēru. 

Ko šeit iesākt? Atpūta un miers ārpus Ibicas. Peldēšana, snorkelēšana, burāšana, ūdens velosipēdu noma, pludmales volejbols, teniss, veselīgas pastaigas un joga. 

Bāri un ēdināšana

Lai patiešām izbaudītu pludmali, dodieties pēc kokteiļiem uz Las Banderas (666 559027). Šis hipiju bārs atrodas koši krāsotā būdā un ieguvis atpazīstamību ar Ziemeļāfrikas stila dekorācijām. Gardai maltītei izmēģiniet à la carte pludmales grila piedāvājumu Hotel Insotel (902 112345, www.insotelhotelgroup.com), kur var rezervēt arī naktsmājas. Varat arī doties arī uz Blue Bar (971 187011, www.bluebarformentera.com) – viens no oriģinālajiem sešdesmito gadu chiringuitos (pludmales bārs), kurš vakaros kļūst īpaši dzīvīgs.

Nokļūšana

Izmēģiniet braucienu ar kuģi no Ibicas pilsētas uz La Savina. Uz pludmali no dažādām salas vietām kursē autobusi, turp var doties arī ar automašīnu. 

Cala D'Hort, netālu no Cala Vadella

Šī pludmale salas dienvidrietumos piedāvā plašu teritoriju ar tīrām, baltām smiltīm un apbrīnojamu ainavu uz vulkānam līdzīgo Es Vedra klinti.

Kas šeit atpūšas? Šeit sastapsiet ģimeņu, hipiju un stilīgu cilvēku sajaukumu. Jūra ir mierīga un droša arī bērniem.

Ko šeit iesākt? Izbaudiet jūras ainavu un skatu uz Es Vedra, kas daudziem sniedz mistiskas sajūtas. Ja tas neizdodas, tad ainavā mēģiniet saskatīt kādu Eleonoras piekūnu, jo klintīs mitinās šo putnu kolonijas.

Bāri un ēdināšana

El Carmen (971 187449) ir slavens ar omāru paeljām un jūras velšu sautējumiem. Rezervējiet galdiņu uz terases – tas būs labākais galdiņš, kādu jebkad būsiet rezervējuši. Varat doties uz tikpat burvīgo Es Boldado.

Nokļūšana

No Sant Josep de Sa Talaia dodieties pa ceļu, kas ved uz El Cubells un pēc 5 km pagriezieties uz Cala d'Hort. Ceļa galā būs stāvs kalns, pa kuru brauciet uzmanīgi. Pie pludmales nav īpaši daudz stāvvietu, tāpēc labāk ierodieties laicīgi. 

Padoms: daudzās Ibicas pludmalēs, it īpaši klusākajās, atpūšas nūdisti, tomēr tas nenozīmē, ka arī jums noteikti jāseko šim piemēram.

Ibicas naktsklubi

Foto: AFP/Scanpix

Rock Bar

Šis dzīvīgais bārs Ibicas ostā ir labākā vieta, kur iesākt vakaru.
Dzērieni no 5 eiro. Atvērts no maija līdz oktobrim, līdz plkst. 3.30.
Adrese: Calle Cipriano Garijo 14, La Marina, Ibicas pilsēta
Kontakti: 971 310129; www.therockbaribica.com.

Amnesia

Leģendārs klubs, kur radies house mūzikas virziens Balearic Beat. Iespējams, būs grūti noticēt, ka šis nams18.gadsimtā bija fermas dzīvojamā ēka. Mūsdienās viss ir pārveidots, un vasaras naktīs divās plašās deju zālēs te aizrautīgā dejā vienojas ap 5000 cilvēku. 

Adrese: Carretera San Antonio km 5, San Rafael
Ieejas maksa: 22-70 eiro
Kontakti: 971 198 041; www.amnesia.es.
Darba laiks: atvērts no jūnija līdz oktobra sākumam, katru dienu līdz plkst. 6.00.

Pacha

Lai gan šim klubam ir jau 40 gadu, Pacha mainās līdzi laikam, saglabājot savu vietu pasaules labāko klubu sarakstā. Publika mainās atkarībā no attiecīgās nakts piedāvājuma, neskaitāmajās deju zālēs un kluba telpās noteikti sastapsiet dažāda mēroga slavenības. 

Adrese: Avenida Ocho de Agosto, Ibica Town
Ieejas maksa: sākot no 40 eiro.
Darba laiks: no jūnija līdz oktobra sākumam; pārējā gada laikā tikai piektdienās un sestdienās, līdz plkst. 6.00.
Kontakti: 971 313 612; www.pacha.com.

La Bodega

Ibicas galvaspilsētas vecpilsētā atrodas La Bodega – bārs, ielas kafejnīca, atpūtas zāle un restorāns; tas viss apvienots vienā vietā, ļaujot sajust salas patieso gaisotni, pavadot laiku pie pāris alus kausiem vai vīna glāzēm. Tapas ēdienkartē ir gan tradicionāls, gan nedaudz eksotiskāks piedāvājums, izmēģini izcilās gaļas bumbiņas (albóndigas) un kalmārus.

Adrese: Calle Bisbe Torres Mayans, Ibica Town
Cenas: dzērieni no 3 eiro.
Darba laiks: katru dienu no 19.00 līdz 3.00.
Kontakti: 971 192740.

Space

Pludmales Playa d'en Bossa superklubs Space patiešām arī piedāvā daudz telpas (space – no angļu val. "telpa"), te ir vairākas zāles ar plašu mūzikas piedāvājumu no pasaules top dīdžejiem. Lai gan ballītes šeit notiek jau 10 gadus, klubs vēl joprojām izskatās svaigs un stilīgs, katru nakti piedāvājot dažādu emociju gammu. 

Adrese: Playa d'en Bossa
Ieejas maksa: no 30 eiro, parasti 40-55 eiro.
Darba laiks: jūlijs-septembris: katru dienu no plkst. 22.00; svētdienās no plkst.16.30
Kontakti: 971 396793; www.spaceibica.com

Aura

Ja nevēlaties plānot savu Ibicas nakti paši, vienkārši dodieties uz Aura, kas atrodas ārpus San Juan. Pasakainajā, smaržīgu jasmīnu ieskautajā dārzā tiek piedāvāti kokteiļi un ēdieni. Pēc tam varat dejot līdz rīta gaismai, neuztraucoties, ka būs jāmaina ballītes vieta. Katru nakti uzstājas citi dīdžeji. 

Adrese: Carretera de San Juan, Km. 13.5, San Llorenzo
Ieejas maksa: bez ieejas maksas, dzērieni no 9 eiro.
Darba laiks: katru dienu no plkst. 20.00 līdz rītam.
Kontakti: 971 325356; www.auraibica.com

Ieteikumi

Ibicas klubu sezona sākas maija beigās un ilgst līdz oktobra sākumam. Vistrakulīgākās un karstākās ballītes notiek no jūlija vidus līdz septembra vidum.

Iznākot no kluba, izmantojiet tikai licenzētu taksometru pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!