Brīnišķīgās Floridas pludmales, apbrīnojamie izklaides parki, izcilās iepirkšanās iespējas un naktsdzīve, runājot vietējo valodā, "noraus jumtu" gan ģimenēm, gan pāriem, gan senioriem, gan tiem, kas ceļo vienatnē. Reiz pabijuši Floridā, cilvēki te atgriežas gadu no gada.


Orlando, kas tagad tiek dēvēta par izklaides parku galvaspilsētu, ik gadu piesaista 87 miljonus tūristu. Tā būs īstā vieta, kur atbrīvot fantāziju, tomēr tas ir tikai ceļojuma sākumpunkts, jo šeit pieejami arī dabas piedzīvojumi un savvaļas ekspedīcijas, gan dažādas aktīvās atpūtas iespējas, sākot ar laivošanu un beidzot ar braukšanu ar velosipēdiem, makšķerēšanu un golfu. Lai gan tūrisma bizness te galvenokārt orientēts uz plašām masām, pieejami arī dažādi luksusa klases pakalpojumi - viesnīcās, SPA un restorānos.

Florida patiešām spēj pārsteigt: te atrodas Amerikas vecākā pilsēta St Augustine, kur atrodams bagātīgs Amerikas pamatiedzīvotāju kultūras un vēstures mantojums, atgādinājumi par ekpansiju 20. gadsimta sākumā (Henrija Fledžera (Henry Flagler) dzelzceļš), kā arī kosmosa izpētes pirmssākumu mājvieta Kenedija Kosmosa centrā (Kennedy Space Center). Te radies  arī Ringling circus, kas sola "izcilāko šovu uz zemeslodes".

Cits iemesls, kādēļ cilvēki šeit atgriežas, – atpūtā ieguldītā nauda atmaksājas. Floridā iespējams gūt stabilu un uzticamu augstas kvalitātes atpūtu; daudzviet pasaulē šādas garantijas ceļojumam nesaņemsiet.

Kad doties?

Floridu ne velti dēvē par saulaino štatu (Sunshine State), no maija līdz septembrim te ir izteikti karsts un mitrs laiks, gaisa temperatūrai sasniedzot 35oC. Patīkamāki laika apstākļi ir no marta līdz oktobra vidum vai novembra beigām.

Štata dienvidos ziemā termometra stabiņš turas 20oC robežās, tālāk uz ziemeļiem temperatūra naktīs var būt zemāka. Orlando, ar tajā esošajiem atpūtas parkiem, ir ļaužu apmeklēta vieta arī laikā no marta līdz aprīļa sākumam un no jūnija līdz augusta vidum; ļoti daudz tūristu te ir Ziemassvētkos un Jaunajā gadā.

IETEIKUMS: Vasarā bieža parādība ir negaisi, kas nav ilgi, tomēr ieteicams paņemt līdzi vieglu lietusmēteli vai lietussargu – iegādājieties kādu lētu pončo, ko pārdod visos atpūtas parkos.

Kur apmesties?

Florida ir liela, tā ir sadalīta piecos apgabalos – ziemeļaustrumu, centrālā, dienvidaustrumu, Gulf Coast un Keys. Jebkura no pludmalēm būs lieliska, krasta līnija ir vairāk nekā 1900 kilometrus gara; Gulf Coast ir daudz rāmāka un nedaudz siltāka (piemērotāka ģimenēm), savukārt sērfošanai un ūdenssportam piemērotākas ir pludmales Atlantijas okeāna pusē.

Daudzi tūristi Orlando apmeklējumu apvieno ar nedēļu Gulf Coast vai ceļojumu uz Keys – skaistu salu rindu, kas izvietojusies 190 kilometru attālumā no Floridas dienvidu galapunkta Karību virzienā un beidzas 145 kilometrus no Kubas.

Ziemeļaustrumu daļa

Džeksonvila (Jacksonville) ir ziemeļu Floridas galvenā pilsēta: dzīvīga un moderni attīstīta vieta, kur pieejama acij tīkama upju ainava, naktsdzīve, iepirkšanās, pludmales un pasaulslavenais Tournament Players Club golfa kūrorts, kas atrodas Sawgrass.

Golfa cienītājiem patiks World Golf Hall of Fame netālu esošajā St Augustine pilsētā, kur 1565.gadā spāņi izveidoja savu pirmo koloniju. Pilsētā atrodas ari Castillo de San Marcos – Amerikas senākais forts un viens no ievērojamākajiem vēstures pieminekļiem Floridā. Šeit atradīsiet koloniālā laika celtnes, kā arī brīnišķīgas liecības no Flegera laikiem (no 19. gadsimta 80. gadiem līdz 1913. gadam), piemēram, Lightner Museum (kādreiz te atradās dzelzceļa baronam piederošs Alcazar Hotel), Flagler College (izveidota 1888. gadā) un Memoriālās Prezbiterāņu baznīcas (Memorial Presbyterian Church) torņi.

Centrālā daļa

Orlando ir štata sirds - gan pārnestā nozīmē, gan burtiski (pilsēta atrodas štata vidū). Daudzi tūristi ierodas un pavada te vismaz nedēļu, atpūšoties visdažādākajos izklaides un ūdensparkos, baudot šovus, naktsdzīvi un daudzveidīgas tūrisma aktivitātes, ieskaitot golfu, iepirkšanos un 4000 restorānus.

Šī ir Disney, Universal un SeaWorld mājvieta; dienvidos, Winter Haven pilsētā, atrodas jaunais Legoland Florida. Lielceļi I-4 un Florida Turnpike ļauj viegli piekļūt abām piekrastēm un štata dienvidu daļai. Orlando ir labs ceļojuma sākumpunkts, kā arī ērta vieta, no kuras nokļūt Kenedija kosmosa centrā, Dayton pludmalē un Tampā, kur atrodas Busch Gardens dzīvnieku parks, Lowry Park Zoo un Florida Aquarium, kā arī aizraujošais Ybor City apgabals, kas agrāk bija cigāru izgatavošanas pasaules galvaspilsēta.

Tā kā Orlando atrodamas galvenās tūrisma vietas, daudzi izvēlas apmesties pilsētas dienvidu daļā, Kissimmee rajonā, kur ir lielāka brīvdienu villu izvēle par pieņemamām cenām. Kissimmee un tās apkārtnē izvietojušies vairāki ievērības cienīgi apskates objekti un aktivitāšu vietas, piemēram, dienvidu rančo ierīkots Florida Eco-Safaris centrs, šajā apkaimē var doties lidojumā ar gaisa balonu, atpūtas un makšķerēšanas izbraucienos ar kuģīšiem vai laivām.

Uz rietumiem un dienvidiem no Orlando stiepjas 338 kilometrus gara piekrastes līnija ar izcilām balto smilšu pludmalēm: no Tarpon Springs līdz pat Marco salas dienvidu galapunktam uz Everglades robežas.

Tampas rietumos atrodas slavenās Clearwater un St Pete's pludmales kopienas, kur apmetas ģimenes. Virzoties uz dienvidiem, šķērsojot Bradenton, Sarasota, Venice, Port Charlotte, Cape Coral, Captiva, Sanibel un Naples, piejūras pilsētas un kūrorti kļūst ekskluzīvāki un "nobriedušāki" – te jūtama izteikta slēgtu kopienu atmosfēra. Šī ir iecienīta vieta kāzu rīkošanai un medusmēneša pavadīšanai. 

Šejienes pludmales smiltīs ir apbrīnojami daudz gliemežvāku, tāpēc šo vietu iecienījuši gliemežvāku vācēji, savukārt oficiālās "haizivs zobu galvaspilsētas" Venice pludmales smiltīs var atrast tūkstošiem izskalotu haizivju zobu; ik gadu aprīlī te notiek kolekcionāru festivāls.

Dienvidaustrumu daļa 

20. gadsimta sākumā rietumu Palm Beach bija Henrija Flegera pludmales kūrorts, vieta bagātajiem un slavenajiem, kas vēlējās ziemu pavadīt bez šim gadalaikam raksturīgajiem laikapstākļiem. Kopš tā laika Palmbīča ir vieta, kur apmetas dažāda mēroga zvaigznes, piekrastē kilometriem tālu stiepjas šiem atpūtniekiem paredzētas mājas un viesnīcas.

Arī pasaulslavenais golferis Taigers Vudss (Tiger Woods) šobrīd būvē sev māju Jupiter teritorijā, kur tālāk uz dienvidiem izveidojusies kūrortu un pilsētu rinda, piemēram, Deerfield pludmale, Pompano pludmale, Boca Raton un Fort Lauderdale, kas, pateicoties bagātīgai ūdensceļu infrastruktūrai, tiek dēvēta par Amerikas Venēciju. Te atrodas arī Floridas štata iespaidīgākais lielveikals – milzīgais Sawgrass Mills. Arī Floridas dienvidaustrumu daļā ir lieliskas ēdināšanas, naktsdzīves iespējas un, protams, pludmales, pludmales, pludmales...

Uz rietumiem no Fort Lauderdale, pie lielceļa I-75, atrodas Big CypressSeminole indiāņu cilts mājvieta ar Ah-Tah-Thi-Ki muzeju, kas stāsta par cilts vēsturi un kultūru. Tāpat te atrodams Billie Swamp Safari – brīnišķīga ieplaka, kas ved uz Everglades

Keys

Uz dienvidiem no Maiami, virzoties pa Highway 1, tūristi ātri nonāks līdz salu grupai Keys. Savulaik tā bija izaicinājums Flegera dzelzceļa būvēšanas impērijai, dažus gadus te uz dzīvi bija apmeties arī Ernests Hemingvejs.

Salu grupa sākas Key Largo – pilsētā, kuru slavenu padarīja Hemfrija Bogarta (Humphrey Bogart) tāda pašā nosaukuma filma. Te atrodas John Pennekamp Coral Reef State Park, kas ir sava veida ūdenslīdēju meka.

Divas citas ievērības cienīgas Keys pilsētas ir Islamorada un Marathon, savukārt Key West ir ASV galējais dienvidu punkts; te laikā no 1928. līdz 1939. gadam uzturējās Hemingvejs. Viena no galvenajām nodarbēm, ko vajadzētu izmēģināt Key West, ir dziļjūras zveja.

IETEIKUMS

Apmeklējiet Everglades, lai iepazītu savvaļas dabu un mitrājus, kā arī vērotu ap 350 putnu sugām. Everglades rietumu daļā nonāk, šķērsojot Naples, savukārt austrumu teritorijā nonāk no Fort Lauderdale.

Daudzās izklaides vietās, it īpaši Orlando teritorijā, biļetes labāk iegādāties laicīgi, lai izvairītos no stāvēšanas garās un nogurdinošās rindās pie kasēm. Labu servisu un garantēti labākās cenas piedāvā Attractions Tickets Direct.

Nokļūšana un pārvietošanās

Autonoma ir teju obligāta, jo sabiedriskā transporta pakalpojumi ir ierobežoti, pilsētu un starppilsētu transporta sistēma, pat izmantojot Greyhound autobusus, var būt problemātiska. Lielākās autonomas ir Alamo un Dollar, vērts izmēģināt arī US Rent-A-Car.

Kas jāzina, pirms doties

Valūta: ASV dolārs
Neatliekamā palīdzība: 911 policija, ugunsdzēsības dienests vai ātrā medicīniskā palīdzība (9-911, zvanot no gandrīz visām viesnīcām); 511: satiksmes uzziņas.

Vietējie likumi un etiķete

Vienmēr nēsājiet līdzi vadītāja apliecību un turiet pa rokai autonomas kontaktus gadījumam, ja auto aptur policija.

Ja luksoforā deg sarkanā gaisma, autovadītājiem ir atļauts labā pagrieziena manevrs, pirms tam pārliecinoties, ka no kreisās puses netuvojas citas automašīnas, kā arī krustojumā nav ceļazīme, kas norāda, ka pagrieziena manevrs pie sarkanās gaismas nav atļauts.

Baucot lietus laikā, jābūt ieslēgtām auto gaismām. Braucot pa lielceļu, ja tuvojas neatliekamās palīdzības auto, vadītājam jādod ceļš, pārkārtojoties uz blakus joslu un samazinot braukšanas ātrumu. Braucot pa mazāk svarīgu ceļu, autovadītājam jāpalaiž garām mediķu auto, apstājoties ceļa malā. Aizliegts apbraukt skolas autobusu, kad tas ir apstājies ielas vai ceļa malā, un no tā izkāpj pasažieri.

Viesnīcu un restorānu personālam pieņemts atstāt dzeramnaudu. Bagāžas nesēji sagaida $1 par vienu somu, bet taksometru vadītājiem pierasts atstāt dzeramnaudu 15% no kopējās brauciena maksas.

Floridieši, sakot "Lai jums jauka diena!", patiešām tā arī domā. Šis ir viens no draudzīgākajiem ASV štatiem.

Apskates vietas Floridā

Floridu dēvē par tematisko izklaides parku galvaspilsētu, bet arī tie, kas nav šovu un atrakciju cienītāji, te atradīs kaut ko savam priekam. Florida priecē ar skaistām ainavām un savvaļas dabu, šis štats patiks arī tiem, kam svarīgi būt tuvu dabai. Floridā varēsiet aplūkot skaistas dabas ainavas un savvaļas dabu – īpaši patiks tiem, kam svarīgi atrasties dabas tuvumā.

Walt Disney World

122 kvadrātkilometrus plašajā rotaļu laukumā izvietojušies četri atrakciju parki, divi ūdensparki, četri golfa laukumi un veikalu, restorānu un naktsklubu kvartāls, tāpat te pieejams ūdenssports, zvejošana, zirgu izjādes un citas izklaides. 22 tematiskās viesnīcas piedāvā naktsmītnes dažāda budžeta ceļotājiem.

Magic Kingdom ir Walt Disney karalistes fantāziju un piedzīvojumu sirds – viss sadalīts atbilstoši tēmām. Fantasyland ar jaunajām Storybook Circus un Enchanted Forest teritorijām ir klasiska, ģimenēm draudzīga Disney pasaule, turpretī Tomorrowland ir piedzīvojumu parks, kura spraigākā atrakcija ir amerikāņu kalniņi Space Mountain. Dažādu filmu ainas bieži vien tiek filmētas Disney's Hollywood Studios, bet dzīvnieku mīļotājiem noteikti jādodas uz Disney's Animal Kingdom, kur pieejami reālistiski Kilimanjaro Safari – te iespējams baudīt Āfrikas dabai raksturīgus piedzīvojumus.

Adrese: Lake Buena Vista, Orlando, Florida 32830
Kontakti: 001 407 939 6244; disneyworld.disney.go.com
Darba laiks: no 8.00 vai 9.00 līdz vēlai naktij (sezonas laikā). Disney viesnīcas viesiem ir īpaša pieeja vienam parkam dienā, vienu stundu agri no rīta vai arī trīs stundas pēc oficiālās parka slēgšanas.
Ieejas maksa: no $94 (vienas dienas biļete viena parka apmeklējumam) līdz $367 (nedēļas biļete visiem parkiem).

IETEIKUMS: Pat, ja neesat apmetušies Disney viesnīcā, noteikti apmeklējiet turienes stilīgos restorānus, piemēram, gaumīgo California Grill (atrodas Disney's Contemporary Resort) un Narcoossee's, kur pasniedz jūras veltes (atrodas Disney's Grand Floridian Resort).

Universal Orlando

Disney lielākais konkurents, kurā ietilpst divi piedzīvojumu parki: Islands of Adventure un  "Harija Potera parks", kur daļa atrakciju slavenajam pusaugu burvim Harijam Poteram. Tūristiem pieejamas arī trīs tematiskās viesnīcas.

Vēsturiskais Universal Studios Florida parks nemitīgi tiek paplašināts, lai dažādotu atrakcijas un piesaistītu vēl vairāk apmeklētājus. Maikla Beja (Michael Bay) Transformeriem veltītās atrakcijas jau 10 gadus ir viena no populārākajām izklaidēm parkā. Filmas fani ir sajūsmā par iespēju doties piedzīvojumā ar Optimus Prime, aizstāvot Zemi.

Parkā var izmēģināt jaudīgo un vērienīgo 3D simulatoru, piedaloties iespaidīgajā Amazing Adventures of Spider-Man braucienā. Atrakcija nezaudē popularitāti kopš 1999.gada.

Pagājušā gada jūnijā apmeklētājiem durvis vēra atrakcija Transformers: The Ride – 3D. Ar šo 23 gadu vecā atrakciju parka attīstības gads tikai sākās. Vēlāk vasarā tika atklāts Simpsons Ride brauciens, ko nu var baudīt īpaši izveidotā Springfīldas zonā, kur viss veltīts populārajam multiplikācijas seriālam. Pieaugušie apmeklētāji var iedzert Duff alu, ieturēties Moe's Tavern un nogaršot Lard Lad Donuts.

Tuvākajā laikā plānots attīstīt Universal's Harry Potter atrakcijas, tiek veidota Diagon Alley, kas savienos Studios ar Islands of Adventure (kur atrodas Wizarding World of Harry Potter sekcija). Uz šīm izklaides vietām varēs doties ar īpašu vilcienu. Jaunās atrakcijas būs būs pieejamas no 2014. gada jūlija.

IETEIKUMS: Piedaloties Transformers braucienā, var iegūt vienas no interesantākajām fotogrāfijām no Orlando ceļojuma, atrakcijas dalībnieki tiek fotografēti ar Autobots Optimus Prime un Bumblebee.

Adrese: Universal Boulevard, Orlando, Florida 32819
Kontakti: 407 363 8000; universalorlando.com
Darba laiks: no 9.00 līdz 18.00, 19.00 vai 22.00 sezonas laikā
Ieejas maksa: no $94 (vienas dienas biļete viena parka apmeklējumam) līdz $191 (četru dienu biļete abiem parkiem). The Orlando FlexTicket Plus iekļauj Universal, SeaWorld un Busch Gardens divām nedēļām par $354.

SeaWorld

Šis jūras tēmai veltītais parks piedāvā pārsteidzošu vidi, kurā var baudīt brīnišķīgus šovus, aplūkot izstādes, akvārijus un piedzīvot četrus nervus kutinošus braucienus, tostarp arī vienīgajos Floridas "lidojošajos" amerikāņu kalniņos (braucēji šajā atrakcijā nesēž, kā tas ir citos amerikāņu kalniņos).

Parkā notiek izcili jūras zīdītāju šovi, ieteicams noskatīties arī Turtle Trek 3-D filmu.
2013. gadā tika atvērts viens no pēdējā laika lielākajiem projektiem – Antarctica: Empire of the Penguin, kas ir milzīgs polārās vides simulators, kurā iekļauts arī brauciens pa "Balto kontinentu".
Pēdējo 15 gadu gaitā SeaWorld ir pārvērtusies par vietu, kur piedāvā interaktīvus šovus ar dzīvniekiem, parādot katra zvēra dabisko vidi, tādējādi pārvēršot šovu par izglītojoši izklaidējošu aktivitāti. Parka veidotāji nu devušies vēl tālāk, piedāvājot jaunu atrakciju un izveidojot sniega un ledus klajumu, pa kuru var doties izbraucienā ar jaunāko tehnoloģiju sasniegumiem un bezceļu transportlīdzekļiem.

Apmeklētāji tiek sēdināti astoņvietīgās kabīnēs, kas atgādina apaļus gaisa spilvenus, lai vērotu pingvīnu dzīvi - bargajās Antarktikas sniega vētrās, sirreālās ledus alās, glābjoties no okeāna draudiem un citām briesmām, kas apdraud pingvīnu kolonijas.

Četrarpus minūtes ilgajā piedzīvojumā temperatūra telpā noslīd zem nulles, noslēgumā apmeklētāji ierodas SeaWorld 250 pingvīnu kolonijā un sastop dažādas pingvīnu sugas.

Piedzīvojums patiks visai ģimenei, ja nebiedē aukstums. Šī ir iespēja izbaudīt reālistisku vidi, kurā rokas stiepiena attālumā var aplūkot, sadzirdēt un iepazīt šos brīnišķīgos dzīvniekus.

Adrese: 7007 Seaworld Drive, Orlando, Florida 32821
Kontakti: 407 351 3600; seaworld.com
Darba laiks: no 9.00 līdz 18.00, 19.00, 22.00 vai 23.00 sezonas laikā.
Ieejas maksa: no $94 (vienas dienas biļete) vai $148 (SeaWorld un Busch Gardens divām nedēļām)

Busch Gardens

SeaWorld "māsas" parks ir kā nedaudz lielāka Chessington World of Adventures versija. Āfrikas tēma šeit sajaucas ar lieliskām atrakcijām, vērienīgiem šoviem un dzīvnieku savannu, kā arī Sesame Street zonu, kuru visvairāk novērtē pirmsskolas vecuma bērni.

Adrese: 10165 N McKinley Drive, Tampa, Florida 33612
Kontakti: 813 987 5000; seaworldparks.com/buschgardens-tampa
Darba laiki: no 9.00 vai 10.00 līdz 18.00, 19.00, 20.00, 21.00 vai 22.00 atkarībā no sezonas.
Ieejas maksa: no $81 (vienas dienas biļete) vai $148 (Busch Gardens un SeaWorld divām nedēļām).

Kenedija Kosmosa centrs (Kennedy Space Center)

Kad 2011. gadā NASA nolēma laist pelnītā atpūtā savu Space Transport System, kas plašāk pazīstama kā Space Shuttle, sarosījās vairāk ASV muzeji un atrakciju parki, kas vēlējās savā īpašumā iegūt vienu no trim "izdzīvojušajiem" pavadoņiem; konkurence bija sīva.

Galu galā šatlu Atlantis savā īpašumā ieguva Kenedija Kosmosa centrs, kas atrodas aptuveni 45 minūšu brauciena attālumā no Universal and Co. Muzejs tika īpaši pielāgots atbilstoši šim eksponātam.Tagad centra galvenais objekts ir 10 stāvus augstais Atlantis Exhibit – izstāžu centrs, kas veltīts pavadonim. Izstāžu centru papildina liels LED ekrāns ar kustīgiem Zemes attēliem, kas ļauj apjaust, kā izskatījās tajos mirkļos, kad pavadonis bija orbītā. Atlantis nav vizuāli "uzlabots", tas atstāts tieši tāds, kāds tas saglabājies pēc visām 33 misijām. Apmeklētāji šatlu var aplūkot no pavisam maza attāluma - no pirmā stāva galerijas.

Kosmosa centrs piedāvā arī citas atrakcijas - dramatiskus filmu šovus, simulatorus. Bērniem pieejamas rotaļu zonas un laukumi, plānojot braucienu, ierēķiniet laiku suvenīru veikala apmeklējumam.

Noderīgi: autostāvvieta Kosmosa centrā ir par maksu - $10 par automašīnu.

Adrese: State Road 405, Kennedy Space Center, Florida 32899
Kontakti: 321 867 5000; kennedyspacecenter.com
Darba laiks: no 9.00 līdz 17.00 vai 18.00 sezonas laikā.
Ieejas maksa: $50.

Legoland Florida

Jaunākais un arī lielākais Lego impērijas parks atrodas brīnišķīgā vietā pie ezera. Paredzēts bērniem no 2 līdz 12 gadu vecumam, piedāvājot gan jau zināmās Lego izklaides un spēles, gan dažādus karuseļus, ieskaitot milzu amerikāņu kalniņus un ūdens atrakcijas.

Lai gan Floridas Legolande tika atklāta vien 2011.gada oktobrī, atsevišķas parka daļas jau paguvušas krietni mainīties, papildinot savu piedāvājumu ar vēl iespaidīgākām atrakcijām. Tā, piemēram, The World of Chima šajā laikā piedzīvojusi jau trešo paplašināšanu, vairojot jau tā augsto Legoland popularitāti.

Gandrīz 59 hektārus lielais izklaides un atrakciju parks atrodas ezera krastā 45 minūšu brauciena attālumā no Orlando; parka īpašnieki un attīstītāji plāno to paplašināt vēl.

Lego Chima rotaļu varoņi "izauguši" lielu cilvēku augumā un ved bērnus ūdens piedzīvojumā Quest for Chi caur vairākām dzīvnieku karalistēm, sekojot Lauvu prinča Laval cīņai par to, lai Krokodilu karalis Cragger paliktu līcī. Šis ir ļoti aizraujošs piedzīvojums, īpaši tādēļ, ka tā dalībnieki ar ūdens pistolēm šauj pa dažādiem mērķiem, palīdzot princim Lavalam.

Mazajiem atrakciju parka apmeklētājiem ir iespēja skatīties Cartoon Network multiplikācijas filmas, Lego Chima 4D filmu, kā arī piedalīties divās citās atrakcijās – Speedorz Arena rotaļu būvlaukumā, un Cragger's Swamp, kas ir aizraujošs ūdens rotaļu laukums.

IETEIKUMS: Vairums Legoland atrakciju notiek zem klajas debess, tādēļ noteikti jāņem līdzi saules aizsargkrēms, kā arī ik pa laikam jāatvēsinās.
Adrese: 1 Legoland Way, Winter Haven, Florida 33884
Kontakti: 863 324 2111; florida.legoland.com/en
Darba laiks: no 9.30 līdz 17.00, 18.00 vai 20.00 sezonas laikā; ārpus sezonas – slēgts otrdienās un trešdienās.
Ieejas maksa: no $76 (vienas dienas biļete) un $91 (divu dienu biļete); papildu $12 par ūdens parku.

Florida Eco-Safaris

Dabas mīļotājiem un tiem, kas vēlas iepazīt "īsto" Floridu, šī ir viena no labākajām iespējām iepazīt vietējo floru un faunu, kā arī piedzīvot satraucošas sajūtas, ko nodrošina dabas parka trošu ceļš.

Šis safari parks izveidots botāniķa Alena Brosāra (Allen Broussard), kurš pāragri mira 29 gadu vecumā no Hodžkina slimības izraisītām komplikācijām, piemiņai viņa vecākiem piederošajā 1900 hektārus plašajā rančo. Dabas parkā tūristiem piedāvā savvaļas safari, zirgu izjādes, nakšņošanu teltīs, rančo aktivitātes, kā arī unikālu eko-parku. Ik dienu te pieejami trošu trases piedzīvojumi, ieskaitot meža ainavas no augšas, ko nodrošina pirmie "trošu Amerikāņu kalniņi" Amerikā.

Adrese: 4755 North Kenansville Road, Florida 34739
Kontakti: 407 957 9794; floridaecosafaris.com
Darba laiks: no 9.00 līdz krēslai.
Ieejas maksa: bez maksas; aktivitātes: $32 – $199.

Ringling īpašums un muzejs

Reiz šī bija cirka impresārija Džona Ridžlinga (John Ringling) un The Greatest Show on Earth mājvieta. No 1907. līdz 1936.gadam Ridžlings tika uzskatīts par pasaules izcilāko šovmeni, šajā laikā viņš savai cirka impērijai pievienoja Barnum and Bailey un apceļoja valsti, izrādot savus šovus.

Šis stāsts iedvesmoja Sesilu B. Demillu (Cecil B DeMille) 1952. gadā uzņemt filmu ar Čarltonu Hestonu (Charlton Heston) galvenajā lomā. Tagad Ridžlinga savrupmājā aplūkojama impresārija izcilā Old Masters mākslas kolekcija un cirka muzejs, kas ļauj ielūkoties, kā 20.gadsimta sākumā dzīvoja viens no bagātākajiem Amerikas vīriem.

Adrese: 5401 Bay Shore Road, Sarasota, Florida, 34243
Kontakti: 941 359 5700; ringling.org
Darba laiks: no 10.00 līdz 17.00 (20.00 ceturtdienās).
Ieejas maksa: $25.

John Pennekamp Coral Reef State Park

Zemūdens atrakciju parks, kuru augstu vērtē niršanas un snorkelēšanas cienītāji. Aptuveni 112 kvadrātkilometru plašajā teritorijā izvietojušās koptas pludmales, koraļļu rifi un brīnišķīga jūras valstība. Apmeklētājiem tiek organizētas niršanas un snorkelēšanas tūres, ekskursijas kuģos ar caurspīdīga stikla grīdām; teritorijā darbojas kanoe un kajaku noma.

Adrese: 102601 Overseas Highway, Key Largo, Florida 33037
Kontakti: 305 451 1202; floridastateparks.org/pennekamp
Darba laiks: no 8.00 līdz krēslai.
Ieejas maksa: no $8/automašīna; aktivitātes: $12 – $55.

Everglades

Nekas pasaulē nelīdzinās plašajam subtropu mitrājam. Vairāk nekā 1,2 miljonus hektāru plašā Everglades ir pasaulē lielākais aizsargājamais dabas rezervāts, valdība cenšas atjaunot dabas joslas, kas izzudušas ilglaicīgu drenāžas projektu rezultātā.

Pie Everglades rietumu ieejas, šķērsojot Naples, atrodas Gulf Coast Visitor Center, kur piedāvā filmas, kartes, brošūras un izglītojoši stendi individuālām tūrēm, tostarp arī laivu un kanoe noma.

Rezervātā var redzēt brīnišķīgus putnus, aligatorus, retāk sastopamos Amerikas krokodilus, baltastainos briežus, ūdrus, jenotus un vairākas bruņurupuču sugas.

Adrese: 40001 State Road 9336, Homestead, Florida 33034
Kontakti: 305 242 7700; nps.gov/ever
Darba laiks: no 8.00 vai 9.00 līdz 17.00.
Ieejas maksa: $10/automašīna (caurlaide derīga nedēļu).

Divi Floridas maršruti

Floridas ceļu sistēmā ir vairāki lielceļi: I-75 (rietumu krastā), I-95 (austrumu krastā) un I-4 (pa vidu); galvenais maksas ceļš – Florida Turnpike (no Maiami uz Okalu (Ocala)). Daudzi no otrās pakāpes ceļiem atrodas ārpus nozīmīgākajiem tūrisma maršrutiem un, braucot pa tiem, patiešām nav daudz, ko redzēt. Tomēr ir divi ceļi, kurus ir vērts izmantot. 

Florida Keys

Retais maršruts var sacensties greznībā ar 182 kilometrus garo Overseas Highway no Key Largo uz Key West. Šis ceļš, būvēts uz senās Austrumu krasta dzelzceļa līnijas, ko 1935. gadā iznīcināja viesuļvētra, savieno daudzās Keys salas vienā garā ķēdē, to ieskauj ūdens tilpnes, paisuma un bēguma plašumi, kā arī koraļļu salas.

Maršruta sākums atrodas stundas un 15 minūšu brauciena attālumā no Maiami. Brauciens pa Meksikas līča ieskauto ceļu būs kā ceļojums akvamarīna sapņu pasaulē. 

Viena no pirmajām apskates vietām ir John Pennekamp Coral Reef State Park, ko dēvē par Amerikas niršanas galvaspilsētu. Viena te pēc otras sarindojušās mierīgas pilsētiņas, kas sacenšas savā starpā, mēģinot parādīt tūristiem pēc iespējas lielāku un īstāku Floridas šarmu. Tavernier piedāvājumā ir vairāk niršanas rifu, Islamorada iespējams sastapt dažāda mēroga slavenības, kam te patīk slēpties, bet Marathon ir tropiskā paradīze, kur var doties garās pastaigās pie dabas krūts vai izmēģināt pasaules līmeņa dziļūdens makšķerēšanu.

Izbraucot no Marathon, drīz vien skatam pavērsies inženierijas meistardarbs – Seven Mile Bridge, kas ir viens no skaistākajiem tiltiem. Braucot pa to, šķiet, ka iespējams ar roku skart ūdens virsmu (lai gan tilts atrodas 18 metrus virs ūdens). Oriģinālais Dzelzceļa tilts no 1978. līdz 1982. gadam tika paplašināts – vecās tilta konstrukcijas daļēji uzspridzināja Arnolda Švarcenegera filmas True Lies noslēgumā.

Septiņu jūdžu tilts aizvedīs līdz Lower Keys, kas piedāvā vēl vairāk savvaļas dabas un vēl plašākas niršanas iespējas. Viena no iecienītākajām vietām te ir Duck Key, kas ir galvenā kūrorta teritorija; Hawks Cay Resort pieejama arī interaktīva delfīnu programma, savukārt Looe Key ik gadu notiek Zemūdens mūzikas festivāls (Underwater Music Festival). Looe Key iecienījuši snorkelētāji, jo te ir daudz koraļļu rifu, kas redzami pat virs ūdens.

Tālāk lielceļš ved uz eklektisko, gejiem draudzīgo Key West, kas ir ASV tālākais dienvidu punkts. Arī te tūristus piesaista galvenokārt niršana ar akvalangu un dziļjūras makšķerēšana. Autovadītāji var atstāt savu automašīnu un doties apskatīt apkārtni, izmantojot Conch Train vilcienus un trolejbusus, kas piedāvā apskates tūres, ieskaitot Hemingveja māju un muzeju, Audubon House, Bahamas ciema (Bahama Village) kaimiņu rajonu (19. gadsimta sākumā to dibināja afrikāņi no Bahamu salām) un Mela Fišera Jūrniecības muzeju (Mel Fisher Maritime Museum).

IETEIKUMS: Apmeklējot Key West, noteikti pievienojieties Saulrieta svētkiem (Sunset Celebration) Mallory laukumā, kur ik vakaru uzplaukst naktsdzīve. 

Tamiami Trail

Leģendārā Route 66 Floridas versija. 443 kilometru garais Highway 41 posms reiz bija oficiālais ceļš no Tampa uz Maiami, (pirms tika izveidots I-75, kas saīsināja šo maršrutu). Ceļš bija garš un garlaicīgs: moskīti, aligatori, čūskas, atkal moskīti... 

Tie, kas vēlas piedzīvot patiesi "seno" Floridu, izvēlas braukt pa Trail, pa ceļam iepazīstot mazo pilsētiņu šarmu un izbraucot 113 kilometrus cauri Everglades, kur, var gadīties, ka jādod ceļš kādam vietējam aligatoram. 

Pametot moderno Tampa, autobraucēji virzās uz dienvidiem, šķērsojot Gibsonton. Mazās pilsētas teritorijā kādreiz atradās cirka industrijas pārstāvju ziemas apmetne; mūsdienās te izveidots Starptautiskais neatkarīgo šovmeņu muzejs (International Independent Showmen's Museum) – vietējie likumi atļauj piemājas dārzos turēt ziloņus un cirka vagonus.

Nākamā pieturvieta ir Ruskin, kas ir slavena ar saviem tomātiem (un rudens un pavasara Tomātu sviestmaižu sezonu (Tomato Sandwich Season)) – šeit nokļūsiet pirms iebraukšanas Sarasota pilsētas teritorijā, kur atrodas viens no obligātajiem apskates objektiem – Ringling Estate.

Virzoties tālāk uz dienvidiem, nokļūsiet brīnišķīgajā Disney Florida muzeju teritorijā, nelielās tūristu apskates vietās ceļa malā un, braucot cauri Venice, pabūsiet daudzās pludmalēs, Port Charlotte, Fort Myers un Bonita Springs. Vērtīga apstāšanās vieta būs Everglades Wonder Gardens, kas ir unikāls tropisko dārzu un dzīvnieku sajaukums – šeit aplūkojami arī aligatori. Dārzi veidoti 1936. gadā, bet vēl joprojām piesaista daudzus apmeklētājus.

Kad ieradīsieties Naples, pamanīsiet ziemeļu "gājputnus", kas izvairās no Kanādas vēsajiem laika apstākļiem, savukārt ziemeļaustrumos pavērsies augsta līmeņa iepirkšanās iespējas, kā arī Old Naples Pub, kur vietējie ierodas patenkot un palielīties ar savām bagātībām. Pēc tam Trail nogriežas uz austrumiem, lai šķērsotu Everglades; obligātas apstāšanās vietas ir Ochopee, kur atrodas pasaules mazākā pasta nodaļa, Buffalo Tiger's Airboat Tour, kas ved uz Miccosukee indiāņu rezervātu un Shark Valley Visitor Center, kas ir daļa no Everglades Nacionālā parka, kur pieejamas brīvdabas tramvaju tūres uz River of Grass.

Garais, purvainais plašums nobeigumā aizved līdz Floridas lielpilsētas videi Maiami un tās Little Havana apgabalam, kur noteikti jāapstājas, lai svinīgi noslēgtu braucienu ar debešķīgu café con leche un kubiešu sviestmaizi. Šis nebūs garākais brauciens pasaulē, tomēr tā laikā izdosies sajust patieso Floridu.

Floridas restorāni

Floridā pieejams viss - no lētām un vienkāršām ātro uzkodu ieskrietuvēm līdz izsmalcinātiem restorāniem. Pēdējos gados, attīstoties gastronomiskajam tūrismam, īpaši uzplaukuši augsta līmeņa gardēžu restorāni, kas pamanāms Orlando, kas vairāk orientējas uz ātro uzkodu ēdināšanas iestādījumiem. 

Viens no pēdējiem Floridas atklājumiem ir jūras veltes, tagad ēdinātāji ļoti aktīvi piedāvā Karību virtuvi, kurā ietilpst mahi-mahi, zobenzivs un gliemenes, populāri ir arī latīņamerikāņu gaumē pagatavoti ceviche. No oktobra vidus līdz maija vidum šeit ir Stone Crab sezona, bet garneles, ko īpaši iecienījuši eiropieši, šeit ir pieejamas lielos daudzumos un par lētām cenām.

Kubiešu un latīņamerikāņu virtuves pieejamas vai uz katra stūra, tomēr popularitāti pakāpeniski iegūst arī dienvidamerikāņu un Klusā okeāna fusion tematika. Klasiskais deserts te ir laima pīrāgs, kas pagatavots pēc 19. gadsimta receptes. 

Ja vēlaties nobaudīt oriģinālu Floridas garšu, apmeklējiet kādu no 10 vadošajiem restorāniem. Visos pieņem kredītkartes.

Todd English's Bluezoo

Uzturoties jebkurā Orlando luksusa viesnīcā, tās teritorijā noteikti atradīsies arī kāds slavenību šefpavāra vadīts restorānu. Disney's Swan un Dolphin Resort  saimnieko Tods Inglišs (Todd English) no Bostonas – viņš radījis īstu jūras velšu paradīzi un izveidojis savu firmas ēdienu jeb "dejojošo zivi", ko pagatavo uz vertikāla iesma krāsnī; šeit pasniedz arī ceviche; piedāvājumā arī svaigēšanas bārs. Ēdienkartē nonāk tikai svaigākie vietējie produkti un sezonālās jūras veltes. Īpaši pārdomātais interjers vēl vairāk uzlabo ēdiena kvalitāti. 

Adrese: 1500 Epcot Resorts Blvd, Lake Buena Vista, Florida 32830
Kontakti: 407 934 1111; swandolphinrestaurants.com/bluezoo
Cenas: $29 – $60 par pamatēdienu; svaigēšanas bāra izlases plate $50.
Darba laiks: vakariņas no 17.00 līdz 23.00; gandrīz vienmēr jārezervē.

Collage Restaurant

Šī restorāna devīze varētu skanēt "vienkārši un svaigi". Atrašanās vecpilsētā piešķir šai vietai romantisku noskaņu, rezervēt galdiņu divām personām ir visai sarežģīti. Ēdienkarte galvenokārt balstās uz jūras veltēm un neizceļas ar pārlieku lielu piedāvājumu, tomēr piedāvā garšu bagātību. Nav lēti, tomēr ir tā vērts. 

Adrese: 60 Hypolita Street, St Augustine, Florida, 32084.
Kontakti: 001 904 829 0055; collagestaug.com
Cenas: $26 – $50 par pamatēdienu.
Darba laiks: no 17.30 – 20.45 (svētdiena – ceturtdiena), 21.45 (piektdiena un sestdiena); ieteicams rezervēt.

Amerikas restorānos porcijas mēdz būt izteikti bagātīgas, tāpēc nekautrējieties lūgt pusi no porcijas (Amerikā to sauc par entrée), vai arī tikai starteri (appetiser).

Canyon Southwest Café

Pasūtiet bumbiera margaritu, rūpīgi izpētiet dienvidrietumu fusion ēdienkarti un atpūtieties intīmajā naktskluba atmosfērā, jo, ja būsiet ieradušies dienas rosīgākajās stundās, galdiņu nāksies pagaidīt (līdz pat stundai). Fort Lauderdale stilīgākā maltītes vieta, ko iedvesmojusi Down Mexico Way un modernā Teksasas garšu buķete, ko pavada īpašs asums, kuru daudzi restorāni baidās iekļaut savā ēdienkartē. Pēc maltītes šajā restorānā jūs no jauna atklāsiet daudzu ēdiena sastāvdaļu garšas. 

Adrese: 1818 East Sunrise Boulevard, Fort Lauderdale, Florida 33304
Kontakti: 954 475 1950; canyonfl.com
Cenas: $26 – $38 par pamatēdienu.
Darba laiks: no 17.30 – 22.30 (pirmdiena – ceturtdiena), 23.00 (piektdiena un sestdiena), 22.00 (svētdiena; bez rezervēšanas).

Caretta on the Gulf

Sandpearl Resort teritorijā, pludmales krastā, atrodas jūras velšu paradīze, kur pasniedz sulīgus suši un ceviche, kā arī brīnišķīgus steikus. No vietējām delikatesēm šeit var nogaršot Red Snapper, Grouper un Tuna – visi ēdieni būs vietējas izcelsmes. Arī vīna saraksts ir iespaidīgs. Mēģiniet ierasties saulrieta laikā, jo tad redzēsiet slaveno "zaļo zibsni", kas parādās pie horizonta. 

Adrese: 500 Mandalay Avenue, Clearwater Beach, Florida 33767
Kontakti: 727 441 2425; sandpearl.com/Dining/Caretta-on-the-Gulf
Cenas: $22 – $46 par pamatēdienu.
Darba laiks: no 11.30 – 22.00.

Buccan

Palm Beach ir moderna vieta, kur katru mēnesi ēdienkartē parādās jauns piedāvājums, te gatavo izcilus kokteiļus stilīgā vidē; to visu pasniedz vietējais šefpavārs Klejs Konlejs (Clay Conley), kurš nesen pabijis Miami's Mandarin Oriental. Ēdienkarte ar radošu pieskaņu, ko papildina izcila apkalpošana un iespēja pasūtīt mazākas porcijas. 

Adrese: 350 S County Rd, Palm Beach, Florida 33480
Kontakti: 561 833 3450; buccanpalmbeach.com
Cenas: mazās porcijas $4,50 – $17, lielās porcijas $26 – $42.
Darba laiks: no 17.00 – 23.00 (pirmdiena – ceturtdiena), 17.00 – pusnaktij (piektdiena un sestdiena), 17.00 – 22.00 (svētdiena); ļoti ieteicams rezervēt.

Tchoup Chop

Restorānu izveidojis  Jaunorleānas slavenību šefpavārs Emerils Legase (Emeril Lagasse), kurš prot radīt svētkus gan vēderam, gan acīm. Te pasniedz Āzijas un Polinēzijas stilu sajaukumu dzīvīgā Zen vidē. Dienvidjūru garšas pārstāv tādi ēdieni, kā tempurā cepti mahi-mahi un īpaši pagatavots dzeltenspuras tuncis, ēdienkarte mainās atkarībā no sezonas.

Adrese: Royal Pacific Resort, 6300 Hollywood Way, Orlando, Florida 32819
Kontakti: 001 407 503 2467; emerilsrestaurants.com/emerils-tchoup-chop
Cenas: no $18 – $39 par pamatēdienu.
Darba laiks: lenčs, 11.30 – 14.30; vakariņas, 17.30 – 22.00; vakariņām ļoti ieteicama rezervēšana. 

Columbia

Tālajā 1905. gadā kubiešu imigrants Kasimiro Hernandess (Casimiro Hernandez) ieradās Tampā, kas tolaik bija pasaules cigāru galvaspilsēta, un nolēma, ka šeit nepieciešams izveidot autentisku kubiešu kafejnīcu. Vairāk kā 100 gadus vēlāk Kasimiro sapnis tika īstenots plašākā mērogā, kad Floridā atvēra senāko restorānu, kurš tagad ir paplašinājies tik ļoti, ka aizņem veselu kvartālu ap vietu, kur sākotnēji tika atvērta Kasimiro kafejnīca. 

Koloniālais spāņu stils ir visuresošs: gan dekorācijās, gan ēdienkartē, noteikti pamēģiniet melno pupiņu zupu, empanadas, paella un ropa vieja, tradicionālo kubiešu liellopa sautējumu. Šai iestādei ir pat savi flamenko dejotāji (izņemot svētdienas).

Adrese: 2117 East 7th Avenue, Tampa, Florida 33605
Kontakti: 813 248-4961; columbiarestaurant.com
Cenas: no $16,95 – $33 par pamatēdienu.
Darba laiks: no 11.00 – 22.00 (pirmdiena – ceturtdiena), 11.00 – 23.00 (piektdiena un sestdiena), pēcpusdiena – 21.00 (svētdiena); vakariņas ieteicams rezervēt.

The Ravenous Pig

Iestājoties jaunam gadsimtam, bāri, kuros piedāvā ēdienu, Floridā ir jaunums, un šis ir viens no labākajiem piemēriem, kas atrodams Orlando piepilsētas Winter Park. Te piedāvā tādus gardēžu ēdienus kā Pork Porterhouse un Monkfish Osso Bucco, tomēr varat pasūtīt arī klasiskos burgerus vai gliemenes.

Adrese: 1234 N Orange Ave, Winter Park, Florida 32789
Kontakti: 407 628 2333; theravenouspig.com
Cenas: no $13 – $29 par pamatēdienu.
Darba laiki: lenčs, 11.30 – 14.00, vakariņas, 17.30 – 23.00; vakariņas ļoti ieteicams rezervēt. 

Duval's New World Café

Svaiga un eklektiska vieta – salīdzinoši jauns piedāvājums Sarasota stilīgajā Main Street. Iestāde atbilst visām Floridas prasībām – galdiņi ir gan telpās, gan ārpusē, labs vīns un modernas dekorācijas, kā arī izcils jūras velšu piedāvājums. Ieteicams pamēģināt bagātīgo Jaunorleānas garšu, kas slēpjas Shrimp Po Boy sendvičā – nedaudz juceklīgs ēdiens, tomēr sagādā patiesu garšas baudu.

Adrese: 1435 Main Street, Sarasota, Florida 34236
Kontakti: 941 312 4001; duvalsnewworldcafe.com
Cenas: sendviči, $7 – $12, pamatēdieni (tikai pēc plkst. 16.30), $16 – $28.
Darba laiks: 11.00 – 21.00 (pirmdiena –ceturtdiena), 11.00 – 22.00 (piektdiena un sestdiena), 10.00 – 21.00 (svētdiena); nedēļas nogalēs ieteicams veikt rezervācijas.

Inca's Kitchen

Peruāņu vai nepāliešu? Kādēļ gan ne? Nekas pārlieku glamūrīgs, tomēr ar dominējošu autentiskumu un lauku pieskaņu, atgādinot par Peru. Neesat pārliecināti, ko nogaršot? Pajautājiet zinošajam personālam, lai pastāsta par uzkodu ēdienkarti, kurā iekļautas lieliskas zupas, ceviche, kalmāri, peruāņu jambalaya un cilantro liellopa sautējums, kas garšo vienkārši dievišķīgi. 

Adrese: 11985 Collier Boulevard, Naples, Florida 34116
Kontakti: 239 352 3200; incaskitchen.com
Cenas: tapas ēdieni no $8,95 – $23,95.
Darba laiki: 11.30 – 21.00 (otrdiena –sestdiena), pēcpusdiena – 20.30 (svētdiena); pirmdienās slēgts.

Padoms: Amerikas lielākās alus darītavas (Budweiser, Coors un Miller) pēdējā laikā sākušas ražot zemākas kvalitātes produktus, tomēr šeit ir pieejamas mazās alus darītavas, kuras piedāvā labas kvalitātes dzērienus. Meklējiet Orlando Brewing Co, Dunedin Brewery, Cigar City, Swamp Head u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!