Foto: AFP/Scanpix
Brisele, Eiropas galvaspilsēta – tas skan tik mūsdienīgi, ambiciozi un, iespējams, pat pārāk formāli. Realitātē Brisele ir izteikti cilvēcīga un kājāmgājējiem pievilcīga (visu iespējams izstaigāt kājām), vienlaicīgi saglabājot gan viduslaiku pieskārienu, gan sev raksturīgo raupjo raksturu un gaisīgo dzīvīgumu.

Šī ir Brēgela (Brueghel), Magrita (Magritte), jūgendstila arhitektūras izgudrotāja Viktora Hortas (Victor Horta), Tintina radītāja Eržē (Hergé) un Žaka Brela (Jacques Brel) pilsēta un nevar nepamanīt, kur šie izcilie vārdi šajā pilsētā ir pielikuši savu roku. Aiz vienkāršās fasādes glabājas neskaitāmi dārgumi – nenovērtējamas mākslas kolekcijas, izcila pāvārmāksla, unikālas alus šķirnes un šokolādes meistari.

Kad apmeklēt?

Ziemeļeiropas klimats ļauj dalīt gadu četros gadalaikos un katram no tiem ir sava pievilcība. Ja pavasaris ir dzīvīgs un zaļš, tad rudens, saulei debesjumā nolaižoties zemāk, iekrāso dižskabāržu mežus zelta krāsā. Ziemassvētku gadatirgus, kas pārņem pilsētas centru, palīdz izkliedēt decembra tumšās dienas.

Bet par vasaru nav šaubu: līdz ar saulesstariem atdzīvojas dzīve kafejnīcās un Briselē iestājas ballīšu laiks. Vasarā Briselē valda svētku noskaņa, un, lai patiešām izbaudītu šo sajūtu, vakarā ieteicams doties uz stilīgo rajonu ap Place du Châtelain in Ixelles. Vasara ir arī tradicionālo Briseles pasākumu laiks, no tiem pazīstamākie ir Ommegang festivāls (jūlijā) un "Ziedu paklāju" biennāle Lielajā laukumā (Grand Palace). Tomēr atcerieties: visos gadalaikos bieži vien līst lietus, tāpēc nodrošinieties ar lietussargiem jebkurā gadījumā.

Nokļūšana

Pārsēšanās

Briseles lidosta (www.brusselsairport.be) atrodas Zaventemā (Zaventem) uz austrumiem no pilsētas, un tā ir galvenā valsts starptautiskā lidosta. Labākais (un ekonomiskākais) veids, kā no lidostas nokļūt Briselē, ir braukt ar vilcienu, kurš pienāk ik pēc 20 minūtēm un apkalpo visas trīs galvenās dzelzceļa stacijas - Gare du Nord, Gare Centrale un Gare du Midi. Brauciens ilgst aptuveni 20 minūtes. Lai uzzinātu atiešanas laiku sarakstus, skatiet www.b-rail.be

Lai nokļūtu rajonos, kur koncentrējas Eiropas Savienības biroji, varat izmantot autobusu pakalpojumus ar nosaukumu Airport Line (www.stib.be/airport-line), kas dodas tieši uz Schuman Metro staciju un Gare de Bruxelles-Luxembourg.

Kruīza kuģi apkalpo trīs Beļģijas ostas: Antverpeni (Antverp), Zēbrugi (Zeebrugge) un Ostendi (Oostende). Antverpene atrodas 34 jūdzes tieši uz ziemeļiem no Briseles, Zēbruge un Ostende – aptuveni 68 jūdzes uz ziemeļaustrumiem. Visas trīs ostas ir savienotas ar autoceļiem; dzelzceļa saraksti pieejami šeit www.b-rail.be.

Pārvietošanās 

Sabiedriskais transports: Briselē ir ļoti labi izstrādāta saistīta sabiedriskā transporta sistēma, kas ietver STIB (www.stib.be) apkalpotos metro, tramvaju un autobusu tīklus. Bērni vecumā līdz sešiem gadiem pieaugušo pavadībā ar sabiedrisko transportu var pārvietoties bez maksas (līdz četriem bērniem uz vienu pieaugušo); bērni vecumā no 6 līdz 11 gadiem, uzrādot J-ticket, var braukt bez maksas (€5 iemaksa; pieejami Bootik dažādās stacijās; www.stib.be/abonnement). Tomēr atcerieties, ka Briseles centrs, kur lielākoties atrodas visi apskates objekti, ir mazs un visur iespējams aiziet ar kājām.

Pārvietošanās ar automašīnu. Autobraucējiem Briselē nav jāsaskaras neierastām autovadītāju problēmām. Kā visās vadošajās pilsētās, arī Briselē ir trīs galvenās problēmas: pārblīvēta satiksme, jautājums par to, kā nokļūt tur, kur nepieciešams, kā arī autotransporta novietošana stāvvietā. Iespējams izmantot divus apvedceļus: ārējo "Loku" un sirdsveidīgo Petite Ceinture, kas ved apkārt pilsētas centram (gan vecpilsētas mūriem). Pilsētas centrā ir liels skaits publisko apakšzemes autoparku.

Automašīnu noma. Visiem vadošajiem automašīnu nomas uzņēmumiem (Avis, Budget, Europcar, Hertz) ir biroji Briseles lidostā, Briselē un galvenajās Beļģijas pilsētās. 

Taksometri. Briselē pieejams liels skaits taksometru – automašīnas ar izgaismotām Taxi zīmēm uz jumta. Tie kursē no speciālām taksometru pieturām un tos nevar noķert ceļa malā. Taksometrus iespējams izsaukt telefoniski: vairāk informācijas varēsiet iegūt savā viesnīcā vai tūrisma informācijas centrā. Ņemiet vērā, ka visi taksometru vadītāji labi orientējas vietējā teritorijā. Cena par braucienu iekļauj pakalpojumus, tomēr šeit par normālu praksi tiek uzskatīta arī dzeramnaudas atstāšana.

Uzmanieties: Gare du Midi ir bēdīgi slavena kabatzagļu un somu zagļu dēļ.
Uzmaniet savas somas un izvairieties no zagļiem, kas izmanto uzmanības novēršanas metodes.

Ja ierodaties ar automašīnu, savā viesnīcā uzziniet par automašīnu stāvvietu iespējām.
Viesnīcām mēdz būt savi automašīnu stāvvietu noteikumi.

Apskates vietas Briselē


Foto: DELFI Aculiecinieks

Patiesā Briseles burvība atklājas, klaiņojot pa tās ielām, izbaudot kalnu virsotņu ainavas, ielūkojoties veikalos un uzkavējoties kafejnīcās. Izņēmums ir Lielais laukums, jo šeit visu uzmanību piesaista nevis ēkas, bet gan muzeji un to kolekcijas.

Piecas galvenās apskates vietas

Lielais laukums (Grand Place)

Briseles centrālais laukums ir pilsētas pērle un arhitektūras meistardarbs. Pavērojiet to cilvēku sejas, kas šeit ierodas: viņi apbrīno šo vietu, apburti no plašuma un dzirkstošā grandiozuma. Laukuma malās rindojas flāmu baroka stilā celtie ģildes nami – izrotāti ar zeltījumu un skulptūrām. Šie bijuši svarīgi nami viduslaiku Briselē – galvenās ēkas tirgotājiem, kas kontrolēja tirdzniecību un politiku, kā arī izveidoja Briseli par amatniecības pilsētu. 

Mūsdienās tādas vietas kā, piemēram, the Roy d'Espagne, ir kļuvušas par iecienītiem krodziņiem un restorāniem, vai arī par veikaliem vai biroju ēkām. Rietumu pusē ir Gothic Hôtel de Ville (Rātsnams, pieejamas tūres gida pavadībā) ar torņa smaili, kuras galā attēlots Svētais Miķelis, kurš nogalina velnu.

Iepretim atrodas neogotikas stilā celtā Maison du Roi, kas tagad ir Musée de la Ville de Bruxelles (Briseles pilsētas muzejs, www.brusselsmuseums.be) mājvieta. Šeit apskatāma maza izmēra kostīmu kolekcija, kas izgatavota slavenajam Briseles "Čurājošajam puisēnam" (Manneken Pis) – tā ir statuja ar mazu puisēnu, kas dara to, ko vēsta statujas nosaukums. Šo "puisēnu" atradīsiet, veicot nelielu pastaigu uz rietumiem no muzeja. 

Tomēr der zināt, ka Lielais laukums laika gaitā ir piedzīvojis pārmaiņas: patiesībā to nācās rekonstruēt, jo 1695. gadā pēc karaļa Luija XIV pavēles to iznīcināja franču lielgabali. 

Beļģijas Musées Royaux de Beaux Arts

Šī kolekcija ir kā ceļvedis, kas stāsta par beļģu mākslas burvību cauri gadsimtiem. Visa sākumā ir flāmu "primitīvā" māksla un vēlo viduslaiku celmlauži eļļas glezniecībā, kam raksturīga izteikta uzmanība detaļām. Pēc tam seko laiks no Pītera Brēgela vecākā un jaunākā (Pieter Brueghel the Elder and the Younger) līdz dramatisku kompozīciju meistaram Rubensam (Rubens), kā arī Entonijam van Daikam (Antony van Dyck) un Jakobam Jordensam (Jacob Jordaens). 

19. gadsimta beigās Beļģija bija simbolisma centrs ar darbiem, kuros attēlots mistisks skaistums un apburoša dīvainība. Pēc tam sekoja izcilais sirreālists Renē Magrite (René Magritte), kam veltīts nesen izveidotais muzeja spārns. Pārstāvēti arī citi izcili vārdi mākslas vēsturē, tomēr tieši beļģu mākslinieki rada visspilgtāko iespaidu. (Ievērojiet, ka muzejā notiek remontdarbi: daļa, kurā atrodas modernās kolekcijas, tuvākajā nākotnē tiks slēgta, tomēr atlasīti 45 svarīgākie mākslas darbi tiks izvietoti apskatei iekšējā pagalmā).

Adrese: 3 Rue de la Régence.
Kontakti: 00 32 2  508 32 11, www.fine-arts-museum.be
Darba laiks: no otrdienas līdz svētdienai, 10.00-17.00, pirmdienās slēgts.
Ieeja: Kombinētā ieejas maksa, iekļaujot Magritte Museum ir €13; lietišķās mākslas muzeji: €8 pieaugušajiem, €5 senioriem pēc 60 un studentiem, kas jaunāki par 26, bērniem pieaugušo pavadībā ieeja bez maksas (jaunākiem par 18). 

Mūzikas instrumentu muzejs (Musée des Instruments de Musique (MIM))

Ja apvienotu visus 6000 vēsturiskos mūzikas instrumentus, kas atrodas MIM, tad varētu sarīkot plaša mēroga un augstas kvalitātes šovu. Šo faktu papildina vēl citi faktori: muzejs atrodas skaisti renovētā jūgendstila stila ēkā, kas agrāk bija universālveikals; mūzikas instrumentus vislabāk iespējams saklausīt, izmantojot austiņas un visam pāri nenovērtējami skaista Briseles ainava no jumta restorāna. 

Adrese: 2 Rue Montagne de la Cour.
Kontakti: 00 32 2  545 01 30, www.mim.fgov.be
Darba laiks: no otrdienas līdz piektdienai, 9.30 – 17.00; no sestdienas līdz svētdienai, 10.00 – 17.00; pirmdienās slēgts.
Ieeja: €5 pieaugušajiem, €4 senioriem pēc 60 un studentiem, kas jaunāki par 26, bērniem, kas jaunāki par 13 ieeja bez maksas.

Hortas muzejs (Horta Museum)

Viktors Horta (Victor Horta) (1861-1947) ir jūgendstila arhitektūras pionieris, no 1893-1895. gadam Briselē uzceļot pirmo šā stila ēku (Hôtel Tassel). To nodēvēja par Art Nouveau jeb jūgendstilu ne tikai inovatīvo, līkumoto un organisko formu dēļ, bet arī tādēļ, ka tas bija kaut kas jauns un svaigs, jo neatgādināja kādu no jau zināmajiem arhitektūras stiliem (gotiskais, neoklasiskais utt). 

Hortas ēkas bija pilnīgas, papildinātas ar klienta dzīves stilam atbilstošām detaļām. Viņa paša mājas un birojs Sengilsas (St-Gilles) dienvidu apgabalā tagad ir Horta Muzejs, kur iespējams iepazīt arhitekta pieeju darbam – rosinošu progresiju ar formu, līniju, tekstūru un telpu palīdzību. Pastaigas pa muzeja apkārtni ļaus aplūkot arī citas jūgendstila stilā celtās ēkas, kas celtas laikā, kad Brisele uzplauka un paplašinājās.

Adrese: 23-25 Rue Américaine.
Kontakti: 00 32 2  543 04 90, www.hortamuseum.be
Darba laiks: no otrdienas līdz svētdienai, 14.00-17.30; pirmdienās slēgts
Ieeja: €7 pieaugušajiem, €3.50 senioriem pēc 60 un studentiem, kas jaunāki par 26.

Piecdesmitgades muzejs (Musée du Cinquantenaire)

Beļģijas starptautisko antikvāro vērtību slepenā glabātuve – līdz šim lielākā vēsturiskā mantojuma kolekcija no vēstures muzejiem (tādu kā Mūzikas instrumentu muzejs), kas atrodas Musées Royaux d'Art et d'Histoire pakļautībā. Šeit varat aplūkot daudzus objektus no senās Ēģiptes, Grieķijas un Romas. 

Muzejā atrodamas arī daudzas liecības par vietējiem talantiem, tostarp viduslaiku Briseles gobelēni, mākslas darbi altārim un jūgendstila mākslas darbi. Visi šie priekšmeti atrodas ēkās, kas sākotnēji tika būvētas 1880. gada starptautiskajai izstādei par godu Beļģijas valstiskuma 50 gadu jubilejai. Ap muzeju plešas Parc Cinquantenaire (Piecdesmitgades parks), kur atrodas arī militārais muzejs un iespaidīga antīko automašīnu kolekcija ar nosaukumu "Autopasaule".

Adrese: 10 Parc du Cinquantenaire.
Kontakti: 00 32 2  741 72 11, www.kmkg-mrah.be
Darba laiks: no otrdienas līdz piektdienai, 9.30-17.00; no sestdienas līdz svētdienai, 10.00-17.00; pirmdienās slēgts.
Ieeja: €5 pieaugušajiem, €4 senioriem pēc 60 un studentiem, kas jaunāki par 26, bērniem vecumā no 13-17 vecāku pavadībā, bērniem, kas jaunāki par 13 gadiem ieeja bez maksas. 

Ieteikums

Iegādājieties Brussels Card (www.brusselscard.be), lai bez maksas apmeklētu 30 muzejus, iegūtu atlaides citos muzejos (izņemot Horta muzeju), kā arī bez maksas izmantotu sabiedriskā transporta pakalpojumus un atlaides veikalos. Kartes ir derīgas 24 stundas (par €24), 48 stundas (par €34) vai 72 stundas (par €40). Neiegādājieties šādu karti bērniem, kuri ir jaunāki par 12 gadiem, jo lielākajā daļā muzeju tiem ieeja būs bez maksas. Brussels Card varat iegādāties Bruxelles-Midi vilciena stacijas tūrisma birojā Lielajā laukumā un Briseles informācijas punktā – BIP, kas atrodas Karaliskajā laukumā (Place Royale).

Lielāka daļa Briseles muzeju pirmdienās ir slēgti. Daudzos no lielākajiem publiskajiem muzejiem (Horta muzejs ir izņēmums) katra mēneša pirmajā trešdienā pēc pl. 13.00 ieeja ir bez maksas

Dienas ceļojums

Lēvena (Leuven)

Šī mazā pilsētiņu (franču valodā - Louvain) savu atpazīstamību ieguvusi 1425. gadā dibinātās universitātes dēļ, jo šeit mācījās Erasmuss. Šeit aplūkojams viens no skaistākajiem rātsnamiem (Stadhuis) Beļģijā – tas izskatās pēc kāzu tortes franču vēlās gotikas stilā. Svētā Pētera baznīcā (St-Pieterskerk) ir izcila agrīnās flāmu glezniecības skolas gleznu kolekcija, savukārt nesen renovētajā Lēvenas M-Museum (www.mleuven.be; slēgts trešdienās) aplūkojamas bagātīgas gleznu, mēbeļu un dekoratīvās mākslas kolekcijas. Lēvenā atrodas arī Begijnhof (jeb Béguinage) – viens no daudzajiem daļēji reliģiskajiem klosteriem, ko dēvē arī par vientuļo sieviešu miera oāzi. Lēvena atrodas 19 jūdzes uz austrumiem no Briseles un ir savienota ar A3/E40 un A2/E314 automaģistrālēm; brauciens ar vilcienu no Briseles līdz Lēvenas aizņems 18 minūtes.

Mehelena (Mechelen)

Mehelenas (franču valodā Malines) centrālais objekts ir gotiskā stila St-Romboutskathedraal ar 318 pēdu augstu torni, kas sākotnēji bija plānots divreiz augstāks. Tagad šeit ir izveidots gaisa tilts, no kura paveras elpu aizraujošas ainavas. Ievērojams vēstures fakts par Mehelenu – tā īslaicīgi bija Burgundijas hercogistes galvaspilsēta. Ārī mūsdienās tā neatpaliek no sava viduslaiku statusa un rosība notiek ap skaisto galveno laukumu – Grote Markt (Lielais tirgus laukums). Mehelenas Speelgoedmuseum (Rotaļlietu muzejs) (www.speelgoedmuseum.be; slēgts pirmdienās) ir lielisks rotaļlietu muzejs, kas sagādās prieku bērniem. Nesen atvērtais Kazerne Dossin ir memoriāls, halakausta un cilvēktiesību muzejs un dokumentācijas centrs, kādreizējās barakas, kur 25 000 ebreju un čigānu tika nolemts liktenis Otrā pasaules kara laikā (www.kazernedossin.com/en).  Mehelena ir 19 jūdzes uz ziemeļiem no Briseles un savienota ar A1/E19 automaģistrāli; vilciena stacija ir aptuveni divas trešdaļas jūdzes attālumā no centra. Tiešie braucieni ar vilcienu no Briseles ilgst aptuveni 16 minūtes.

Jaunā Lēvena (Louvain-la-Neuve)

Kad 20. gadsimta 60. gados Lēvenas Universitatē mācības nolēma organizēt holandiešu valodā, Beļģijas franciski runājošajiem iedzīvotājiem tika uzcelta jauna universitāte, ko nosauca par Jauno Lēvenu (Louvain-la-Neuve). To uzcēla laukos, netālu no vietas, kas saucas Ottignies - 19 jūdzes uz dienvidaustrumiem no Briseles. Pilsētā aplūkojams interesants pilsētniecisks dizaina elements - kājāmgājēju platforma virs ceļiem un dzelzceļa. Tomēr patiesā šīs vietas "pērle" ir jaunais Eržē (Hergé) muzejs (www.museeherge.com; slēgts pirmdienās).

Šis muzejs atrodas inovatīvā ēkā un ļauj ielūkoties aizraujošajā Tintina autora Eržē dzīvē un darba procesā. Tā iespējams būs nedaudz svešāka vide bērniem, tomēr tajā pašā laikā būs baudāms ceļojums vecāka gadagājuma šī stāsta zinātājiem. Pilsētā ir arī mazais, bet izsmalcinātais Musée de Louvain-la-Neuve (Jaunās Lēvenas muzejs) (www.muse.ucl.ac.be; slēgts pirmdienās) ar gleznām, skulptūrām un antropoloģiskiem objektiem. A4/E411 automaģistrāle savieno Jauno Lēvenu ar Briseli; iespējams nokļūt arī ar vilcienu (aptuveni 35 minūtes).

Valibi (Walibi)

Beļģijas galvenais piedzīvojumu parks atrodas 15 jūdzes uz dienvidaustrumiem no Briseles, netālu no Vavres (Wavre). Šeit pavadīsiet dienu, izbaudot jaunākās atrakcijas un Amerikāņu kalniņus, kā arī mierīgākus braucienus mazākiem bērniem. Vadoties pēc grafika iespējams apmeklēt dzīvos šovus, kā arī dažnedažādas kafejnīcas. Parka apmeklējumu var apvienota ar blakusesošā "Aqualibi" apmeklējumu – tas ir liels ūdens piedzīvojumu parks ar daudzām caurulēm, tematiskām kaskādēm, baseiniem, džakuzī un karstajām vannām. Visērtākais veids, kā nokļūt Valibi ir braucot no Briseles ar automašīnu par automaģistrāli A4/E411. No Briseles atiet arī vilcieni (caur Ottignies) uz staciju Bierges-Walibi (aptuveni 52 minūšu brauciens). No šīs stacijas līdz piedzīvojumu parkam ir aptuveni 150 jardu gājiens ar kājām. Valibi ir atvērts no Lieldienām līdz oktobra mēnesim, vairāk informācijas par darba laiku mājas lapā: www.walibi.be

Vaterlo (Waterloo)

1815. gada vēsturiskā kauja, kurā tika uzvarēts Napoleons, notika klajā laukā aptuveni trīs jūdzes uz dienvidiem no mazas pilsētiņas ar nosaukumu Vaterlo, kas atrodas aptuveni deviņas jūdzes no Briseles. Kaujas vietā ir vairākas demonstrējošas izstādes un muzeji: centrā, netālu no mākslīga memoriālā uzkalna ar nosaukumu Butte du Lion, vairākās lauku mājās, kuras izmantojuši karavīri, kā arī pašā Vaterlo. Pirms doties uz šo vietu patiešām ieteicams nedaudz izpētīt vēstures faktus, jo tad Vaterlo apmeklējums radīs īstās sajūtas, un dabas ainava raisīs iztēli un uzburs ainavu ar slaveno kauju. Kad savā iztēlē būsiet atdzīvinājis šīs vietas vēsturiskos notikumus, tad izjutīsiet tās patieso vērtību. Vaterlo tūrisma objekti ir izsēti pa visu teritoriju, tāpēc ieteicams pārvietoties ar automašīnu, vai arī ar tūrisma autobusu. Galvenā apmeklējamā vieta ir atvērta katru dienu no jūnija līdz septembrim, 9.30 – 18.00; no oktobra līdz maijam, 10.00–17.010. Papildu informācija, apmeklējot mājas lapas www.waterloo-tourisme.be un www.waterloo1815.be.

Iepirkšanās Briselē

Foto: Reuters/Scanpix

Briseles centra rajonā ir vairākas populāras iepirkšanās vietas. Rue Neuuve ir kājāmgājēju iela ar daudziem populāriem veikaliem, bet, ja tiem, kam patīk "stilīga" iepirkšanās, tai skaitā Amsterdamas dizaineru zīmoli, jādodas uz Rue Antoine Dansaert, it īpaši uz vietu ar nosaukumu Stijl Nr. 74. Šī mazo un vilinošo modes preču veikaliņu ieliņa aizvedīs jūs uz Place du Nouveau Marché au Grains, gar Rue Lepage.

Avenue Louise un Avenue de la Toison d'Or, kas atrodas nedaudz uz dienvidiem no pilsētas centra, tiek dēvētas par elegantās iepirkšanās ielām, jo šeit koncentrējas vadošo zīmolu modes veikali. Nedaudz tālāk uz dienvidiem ir jaunais un populārais netradicionālās modes centrs. Šeit pieejami arī dažādu formu un veidu amatnieku darbi, kas veidoti Ikselē (Ixelles) ap Lielo laukumu, Rue du Châtelain un Rue du Bailli, kā arī pie Place Georges Brugmann – šīs teritorijas ir slavenas arī ar saviem bāriem, kafejnīcām un izteikti elegantiem restorāniem. 

Būtisks suvenīrs no Beļģijas apmeklējuma daudziem šķiet slavenā beļģu šokolāde. Vadošajām augstas kvalitātes markām, piemēram, Leonidas, Godiva un Neuhaus, ir neskaitāmi daudz filiāļu visā pilsētā. Tiem, kurus interesē nedaudz izmeklētākas šokolādes markas, ieteicams meklēt Pierre Marcolini (www.marcolini.be), kas atrodas 1 Place du Grand Sablon, kā arī izcilo pâtissier-chocolatier Wittamer (www.wittamer.com), kas atrodas 12 Place du Grand Sablon, vai arī jaunpienācēju Briseles šokolādes tirgū - Laurent Gerbaud (www.chocolatsgerbaud.be), kas atrodas 2 Rue Ravenstein.

Lielākā tirgus vieta Beļģijā ir Marché du Midi, kas ir atvērta katru svētdienu no 6.00 līdz 13.00 – šis tirgus atrodas ārpus Gare du Midi un tam piemīt īpatnēja Ziemeļāfrikas "piegarša". Daudz ierastāks ir sīkumtirgus Marché aux Puces, kas atrodas Marolles (Marolle) rajonā un ir atvērts katru dienu no 7.00 līdz 14.00 Place du Jeu de Balle laukumā; nedēļas nogalēs šeit iespējams sastapt vairāk tirgotāju nekā darba dienās. 

IETEIKUMS
Lai nobaudītu labas kvalitātes beļģu alu, piemēram, Chimay, Orval un Westmalle, varat doties uz lielveikaliem, kur ir visplašākā to izvēle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!