Foto: Publicitātes attēli

Par Alūksnes novada bagāto vēsturi ir daudz liecību. Savs stāsts ir Alūksnes pilsētā esošajām pilīm – Jaunajai un Vecajai, savi nostāsti ir par Tempļa kalnu, kā arī Vidzemes skaistāko lauku muižu – Jaunlaicenes muižu. Šīs vietas savā paspārnē glabā Alūksnes iedzīvotāju rūpīgi saudzētās materiālās un nemateriālās kultūras vērtības, kas tiek nodotas no paaudzes paaudzē.

Viesojoties Alūksnē, pēc rūpīgas apskates objektu un citu skaistu vietu izpētes, noteikti jāietur garda maltīte, kas gatavota īpaši rūpējoties par pilsētas viesu labsajūtu. Līdzīgi kā vairākās citās Latvijas pilsētās un novados, arī Alūksnē Ir izveidota speciāla ēdienkarte, kas ļauj vairāk izzināt vietējo vērtības un iezīmes. Tāpat vari nesteigties doties prom, jo pilsēta piedāvā arī siltas un gādīgas naktsmājas.

Tātad - ko aplūkot Ziemeļvidzemes pērlē - Alūksnē? Iesaka "Tūrismagids.lv" un Alūksnes Tūrisma informācijas centra speciālisti.

Alūksnes Evaņģēliski Luteriskā baznīca

Pašā pilsētas centrā atrodas vairāk nekā divus gadsimtus vecā Alūksnes Evaņģēliski Luteriskā baznīca. Dievnams būvēts no 1781. līdz 1788. gadam klasicisma stilā no vietējā laukakmens, un tas glabā izcilu retumu – Ernesta Glika latviešu valodā tulkotās Bībeles pirmizdevumu.

Adrese: Pils iela 25a, Alūksne
Telefona numurs: 26166178

Foto: Publicitātes attēli

Glika ozoli un Bībeles muzejs

Vācu mācītājs Ernests Gliks, dzīvodams Alūksnē, paveicis vienu no sava mūža nozīmīgākajiem darbiem – latviešu valodā iztulkojis Bībeli, 1685. gadā pabeigts Jaunās Derības, bet 1689. gadā - Vecās Derības tulkojums. Par piemiņu nozīmīgajam darbam joprojām zaļo Ernesta Glika stādītie ozoli mācītājmuižas parkā.

Muzejā var apskatīt no pašas pirmās Bībeles līdz pat mūsdienu izdevumiem. Muzejā esošās Bībeles ir sarakstītas 36 pasaules valodās, ir arī dažādi sprediķi un dziesmu grāmatu izdevumi. Interesentiem ir iespēja palasīt tekstus vecajā rakstībā un izjust valodas attīstību gadsimtu gaitā.

Adrese: Pils iela 25a, Alūksne
Telefona numurs: 64323164, 25627589
E-pasts: bibeles.muzejs@inbox.lv 

Alūksnes Jaunā pils un Vecā pils ( Ezermalas pils)


Alūksnes Jaunā pils
ir viens no ievērojamākajiem vēlās Tjūdoru neogotikas arhitektūras pieminekļiem Latvijā. Tā celta no 1860. līdz 1864. gadam. Šobrīd pilī, kas reiz bijusi mājvieta ievērojamiem ļaudīm, atrodas Alūksnes muzejs un Dabas muzejs "Vides labirints".

Adrese: Pils iela 74, Alūksne
Telefona numuri: 64381321, 25665538
Mājaslapa: aluksnespils.lv

Foto: Publicitātes attēli

Alūksnes muzejs

Alūksnes muzejs ir saglabājis un apskatei piedāvā neskaitāmas taustāmas kultūras vērtības, kas krātas daudzu gadu laikā. Tāpat muzejs cenšas saglabāt ar roku netveramās liecības par pilsētas vēsturi.

Telefona numuri: 64381321, 25665538 
Mājas lapa: aluksnespils.lv

Dabas muzejs "Vides labirints"

Dabas muzejā ''Vides labirints'' iepazīsti putnu dziesmas, zemes dzīles un pasaules ūdeņu pieskāriena elpu, ejot cauri Vides labirintiem. Savukārt ekspozīcijas noslēgumā iepazīsi mirdzošo akmeņu stāstu.

Telefona numuri: 28624196, 29483675
Mājas lapa: aluksne.lv/videslabirints

Ezermalas jeb Vecā pils ir viena no Alūksnes muižas ēku kompleksa daļām, kas graciozi rotājas Alūksnes ezera krastā. Muižas mūra dzīvojamā māja būvēta no 1793. gada līdz 1794. gadam klasicisma stilā. 

Pils līdz mūsdienām saglabājusies vismazāk pārbūvēta, tāpēc tur vēl joprojām var just senatnīgo auru, kas ļauj labāk iztēloties notikumus, kas tur reiz risinājušies.
Latvijas pirmās brīvvalsts laikā, 1932. gadā, Vecās pils ēkā tika ierīkota slimnīca.

Adrese: Ojāra Vācieša iela 2, Alūksne
Telefona numuri: 64322433, 29298964

Foto: Publicitātes attēli

Alūksnes ezers

Alūksnes ezers Lielāko Latvijas ezeru sarakstā ierindojas vienpadsmitajā vietā. Tajā neietek neviena upe, bet no tā, skaisti līkumodama, iztek Alūksnītes upe. Ezeru rotā četras skaistas salas – Cepurīte, Garā, Tīklu un pati lielākā – Pilssala.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!