Rēzekne ir Latgales kultūras un izglītības centrs. Tā ir daudznacionāla pilsēta, kurā dzirdamas dažādas valodas un draudzīgi sadzīvo dažādas tautības. Rēzekne ir pilsēta, kurā cilvēki dzīvo ar ticību sirdī, un kur jau iztālēm saklausāmas dzidrās baznīcas zvanu skaņas. Turklāt pēdējo gadu laikā tur tapuši daudzi jauni un interesanti apskates objekti.

Ko apskatīt Rēzeknē?

Rēzeknes pilskalns un pilsdrupas

Pilsdrupas ir senākais Rēzeknes vēstures piemineklis. 9.-12.gadsimtā uz pakalna upes krastā atradās nocietināta seno latgaļu dzīvesvieta, ko izpostīja vācu krustneši, un 13.gadsimtā šajā vietā uzcēla Livonijas ordeņa pili (vācu v. Rositten). Pils atradās stratēģiski nozīmīgā vietā, tāpēc to ieņemt tīkoja krievi, lietuvieši, poļi, zviedri, līdz poļu – zviedru kara laikā (1656–1660) pils tika sagrauta. 

Pretī Rēzeknes pilskalnam var apskatīt viduslaiku pils maketu (autors Edmunds Smans).

Adrese: Krasta iela 31, Rēzekne

Tālr.: +371 26332249

Latgales vēstniecība Gors

Latgales vēstniecība Gors (Austrumlatvijas koncertzāle) ir vieta, kur vienkopus rada un vēsta Latgales stāstu. Te satek kultūras mantojums un senas vērtības, tradīcijas un jaunrade, valoda un notikumi, nozīmīgākās pasaules tendences, māksla, kultūra, dejas un dziesmas. Te satiekas jaunie un vecie, saimes un dzimtas, savējie un aicinātie. Te dzimst un dzīvo nebijušas, aizraujošas idejas – īsts, radošs, skaists gars.

Gors ir kultūras centrs, kur var baudīt lieliskus koncertus, kino, mākslas izstādes, te ir restorāns dzīves baudīšanai, tā ir vieta eksperimentiem ar visām maņām. Vieta, kur dun un dūc. Latgales atmodas vieta.

Adrese: Pils iela 4, Rēzekne

Tālr.: +371 22020206, www.latgalesgors.lv

Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs "Zeimuļs"

Foto: Publicitātes attēli

"Zeimulī" notiek interešu un neformālās izglītības nodarbības bērniem un jauniešiem. Ēkas torņi rotāti ar latvju rakstu zīmēm, no tiem paveras burvīgs skats uz pilsdrupām un pilsētas vēsturisko centru. Ēkai ir viens no lielākajiem zaļajiem jumtiem Baltijas valstīs.

Adrese: Krasta iela 31, Rēzekne

Tālr.: +371 26332249

Latgales Māras piemineklis

Latgales atbrīvošanas piemineklis (tautā dēvēts "Latgales Māra") ir Rēzeknes simbols. Veltīts 1920.gada Latvijas brīvības cīņu dalībniekiem un ataino ideju par tautas centieniem veidot un nosargāt Latviju. Piemineklis piedzīvojis traģiskus pavērsienus – par tautas saziedotiem līdzekļiem atklāts 1939.gada 8.septembrī (projekta autors Leons Tomašickis, tēlnieks Kārlis Jansons), 1940.gadā tas tika gāzts, 1943.gadā pieminekli atjaunoja otrreiz, bet 1950.gadā valdošā vara to iznīcināja. 1992.gadā pieminekli atjaunoja (tēlnieks Andrejs Jansons).

Adrese: Rēzeknes centrā pretī pilsētas domes ēkai Atbrīvošanas aleja 93, Rēzekne

Mākslas nams

Mākslas nams ir 19.gadsimta beigās būvēta un kokgriezumiem bagātīgi rotāta ēka, kur šobrīd izvietota ekspozīcija "Latgales glezniecība" no Latgales Kultūrvēstures muzeja krājuma, kas ļauj iepazīt Latgales mākslinieku darbus no 20.gadsimta 30.gadiem līdz mūsdienām.

Adrese: 18.novembra iela 26, Rēzekne

Tālr.: +371 64623676, +371 29637905

Latgales Kultūrvēstures muzejs

Muzejā var iepazīt Rēzeknes vēsturi, izbaudīt dažādas mākslas izstādes un iesaistīties radošās nodarbībās. Slavenās Latgales keramikas ekspozīcijā var apskatīt keramikas attīstību no podnieka amata pirmsākumiem neolītā līdz mūsdienām.

Skolēni un studenti var apgūt vēsturiskas tēmas muzejstundās. Skvērā pie muzeja atrodas piemineklis slavenajam latgaliešu dzejniekam, māksliniekam, aktierim un režisoram Antonam Kūkojam (1940 – 2007).

Adrese: Atbrīvošanas aleja 102, Rēzekne

Tālr.: +371 64622464

Ko izbaudīt Rēzeknē?

Ekskursija
"Sajūti Rēzekni"

Ekskursijas ilgums: 1-2 h.

Tajā var doties un uzzināt interesantus faktus par pilsētu! Ekskursijas dalībniekiem ir iespēja arī apmeklēt radošās darbnīcas pie amatniekiem, pie podnieka izveidot māla trauku un ieklausīties stāstījumā par Latgales māla brīnumainajām pārvērtībām.
Īpašs ekskursiju piedāvājums ir skolēniem, piedāvājot izbaudīt ne vien interesantus stāstus, bet arī pārsteigumus Rēzeknes pilskalnā.
Adrese: Krasta iela 31, Rēzekne
Tālr.: +371 26332249

Izbrauciens pa Rēzekni ar smailītēm

Laivu noma "Mirka" organizē braucienu pa Rēzeknes upi posmā Sprūževa- Rēzekne (~15 km). Tā ir lieliska iespēja iepazīt Rēzeknes upes raksturu, īpaši pavasarī. Iepriekšēja pieteikšanās.

Tālr.: +371 29884237

Pasākumi Rēzeknē pavasarī un vasarā

No 23. līdz 25.aprīlim Rēzeknē notiks Latgales podnieku dienas – paraugdemonstrējumi un tikšanās ar meistariem, keramikas cepļu kurināšana un atvēršana, tikko no cepļa izņemtu trauku iegādāšanās, izstāde un teorētiskie lasījumi par Tautas lietišķās mākslas jautājumiem.

Savukārt 29. - 31.maijam notiks III Starptautiskais mākslas un mūzikas festivāls "Seven Hills". Dažādu mākslas veidu izpausmes – mūzika, deja, vizuālā, vides, skatuves, ielu un improvizācijas māksla. Festivāla laikā notikšot arī dzīvo skulptūru šovs, alternatīvās mūzikas koncerti, uzstājas moderno deju un mūzikas grupas, tiek veidotas vides instalācijas, deju mūzikas un mākslas performances. Festivāla ietvaros notiks IX starptautiskais mākslinieku plenērs "Domas lidojums".
Adrese: Festivāla parks, Pils iela 7.

Bet no 15. līdz 19.jūlijam visus aicinās Starptautiskais folkloras festivāls "BALTICA 2015" Rēzeknē. Šī gada festivāla tēma "Mantojums". Baltijas valstīm nozīmīgs notikums, kas demonstrē tradicionālās kultūras vērtības – dziesmas, instrumentālo mūziku, stāstījumus, rotaļas, dejas, kā arī tautas lietišķo mākslu, amatniecību, un citas tautas kultūras vai mākslas izpausmes formas. Festivālā piedalīsies etnogrāfiskie ansambļi, folkloras kopas, tautas mūzikas grupas, stāstnieki un citi individuālie izpildītāji.
Adrese: Festivāla parks, Pils iela 7

31.jūlijs – 2.augusts Rēzeknes pilsētas svētki, kad pilsēta svinēs 730 gadus. Svētku ietvaros notikšot dienas un nakts koncerti, viduslaiku noskaņas Rēzeknes pilskalnā, radošās darbnīcas, aktivitātes lieliem un maziem, sporta sacensības. Sestdienas vakarā Rēzeknes iestāžu un organizāciju gājiens, svētdien – bērnu un leļļu ratiņu parāde.
Adrese: Festivāla parks, Pils ielā 7, gājēju promenāde, Latgales vēstniecība GORS, Pils iela 4

Kur nakšņot Rēzeknē?

Rēzeknē un tās apkārtnē ir pieejamas gan viesnīcas, gan viesu mājas, vairāk informācijas par naktsmītnēm mājaslapā: www.rezekne.lv

Kur paēst Rēzeknē?

Par Latgales sātīgajiem ēdieniem dzirdēts daudz, bet vislabāk tos pagaršot. Kulinārā mantojuma tradīcijas Rēzeknē var iepazīt daudzos pilsētas pasākumos, kad uz uguns tiek vārīti un cepti garšīgi ēdieni un to kārdinošā smarža pārņem pakalnus un ielejas.

Tāpat Latgales lauku gatavošanas tradīcijas sen ienākušas arī daudzās pilsētas kafejnīcās, savukārt bārā "Mōls" var pagaršot šai pusē gatavoto stipro dzērienu šmakovku.

Vairāk par vietām, kur iespējams palutināt sevi, lasāms Rēzeknes mājaslapā sadaļā Tūrisms:www.rezekne.lv

Rēzeknes un Viļānu novada Tūrisma informācijas centrs

Adrese: Krasta iela 31, Rēzekne

Tālrunis: +371 26332249

E-pasts: tacrezekne@gmail.com

Portāls: www.rezekne.lv; www.latgale.travel

http://premium-wordpress-themes.org

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!