Vietā, kur Lielupē saplūst Mūsa un Mēmele, atrodas viena no senākajām un skaistākajām Zemgales pilsētām - Bauska, kas ceļotājus valdzina ne tikai ar vecpilsētu, Bauskas pili, bet arī daudzām citām vietējo un viesu iemīļotām vietām un tradīcijām. Desmit kilometru rādiusā ap Bausku apskatāmas arī Latvijas krāšņākās pilis – Rundāle un Mežotne.

Kā nokļūt?

Uz Bausku no Rīgas ar autobusu vai automašīnu var nokļūt stundas laikā. Apskates objekti Bauskā ērti sasniedzami kājām. Tuvākajā apkārtnē noteikti jāapmeklē Mežotnes un Rundāles pils. Mežotnes pils ērti sasniedzama ar personīgo auto, bet Rundāles pili var apmeklēt arī ar satiksmes autobusu, kas kursē no Bauskas autoostas.

Ko apskatīt?


Bauskā arī ziemas periodā ir daudz interesantu un jauku vietu, ko apskatīt un izbaudīt. Savu ceļojumu aicinām sākt no Bauskas vecpilsētas sirds - Bauskas rātslaukuma. Tur atrodas gan autobusu pietura "Rātslaukums", gan arī stāvlaukums, kur ir ērti un droši novietot savu automobili. Pie rātslaukuma atrodas vairāki apskates objekti – Bauskas rātsnams, Bauskas muzejs un mākslas galerija "Meistars Gothards".

Bauskas rātsnamā, kur atrodas arī Tūrisma informācijas centrs, var apskatīt atraktīvu ekspozīcija "Sver un mēri Bauskā". Te iespējams apskatīt ekspozīciju par Bauskas rātsnamu un senajiem svariem, pēc svēršanās iespējams saņemt sertifikātu ar savu svaru pudos un garumu pēdās. Vairāk informācijas: www.tourism.bauska.lv

Bauskas muzejs ģimenēm piedāvā apskatīt un iepazīties, ar kādām rotaļlietām bērni spēlējušies 20.gadsimtā. Iepriekš piesakoties, ir iespēja izbaudīt atraktīvu šovu "Bauska laikā un cilvēki Bauskā 20.gs." un ekskursiju gida pavadībā pa Bauskas vecpilsētu.

Mākslas galerija "Meistars Gothards" aicina apmeklēt dažādas mākslas izstādes, piedalīties tematiskajos pasākumos un iegādāties suvenīrus.

Dzejnieka Viļa Plūdoņa piemineklis ir jauns apskates objekts Bauskas vecpilsētā. Tas atklāts 2014.gada augustā Saules dārzā (Plūdoņa ielā iepretim TC "Kvēle") par godu dzejnieka 150 gadu jubilejai.

Rīgas motormuzeja ekspozīcijas filiālē Bauskā (atrodas 10 minūšu gājienā no rātslaukuma, A7 pagrieziens uz Mežotni) izvietoti 20.gadsimta 30.gados populārie automobiļi un motocikli, muzeja tematiskās izstādes noteikti ieinteresēs vīriešus un zēnus.

Bauskas pils (atrodas 20 minūšu gājiena attālumā no Rātslaukuma, Pilskalnā) pēdējos trīs gados piedzīvojusi vērienīgas pārmaiņas, kas noteikti jāredz. Pilī apskatāma vēstures ekspozīcija, tematiskā izstāde "Tērps un rotas Kurzemes hercogistē", kā arī ir iespēja piedalīties programmā "Galma sadzīves kultūra 16.gs.beigās - 17.gs.pirmajā pusē". Pilī regulāri notiek klasiskās mūzikas koncerti un senā dzīvesveida skolas. Februārī tur notiks arī Jauno Latvijas Kamermūziķu koncerts.

Foto: LETA

Grupām, iepriekš piesakoties, iespējams apmeklēt arī Bauskas alusdarītavu un citus amatniekus un mājražotājus. Izvēlēties, kurus no amatniekiem un ražotājiem apmeklēt, var Maršrutu plānotājā, kas pēc norādītajiem kritērijiem ģenerēs maršrutu no piedāvātajām tēmām un objektiem.

Kur paēst?


Bauskā pieejamas vairākas kafejnīcas un restorāni, kur baudīt maltīti. Sīkāka informācija par ēdināšanas iespējamā apskatāma www.tourism.bauska.lv . Taču Bauskas jaunums ir "Bauskas īpašie ēdieni", kas atzīti par vienu no Latvijas pērnā gada veiksmīgākajiem jaunajiem tūrisma produktiem - "Bauskas dālderis", "Saldās pilsdrupas" un "Rātes dzira", kas šobrīd nobaudāmi viesu nama "Bērzkalni" kafejnīcā, bet vasarā arī Mežotnes pilī un atpūtas kompleksā "Miķelis".

Katram ēdienam ir savs stāsts, kurus var izlasīt mājaslapā.

Kur pārnakšņot?

Bauskas pusē iespējams pārnakšņot gan pilīs un muižās, gan viesnīcās un viesu namos, sīkāka informācija par nakšņošanas iespējām iespējams atrast www.tourism.bauska.lv

Kur iegādāties suvenīrus?

Bauska jau no seniem laikiem ir bijusi tirgotāju pilsēta, tāpēc šeit atrodas arī vairākas suvenīru tirgotavas, ir izveidoti inovatīvi un atraktīvi suvenīri. Inovatīvos suvenīrus "čarkometrs" un "konfektometrs" var iegādāties Bauskas Tūrisma informācijas centrā, bet gardos cienastus un vietējo ražotāju produktus - īpašā veikaliņā "Bauskas miestiņš un citi labumi".

Kur iegūt noderīgu informāciju?

Bauskas Tūrisma informācijas centrs Bezmaksas tūrisma informācija par Bauskas, Iecavas, Rundāles un Vecumnieku novadu. Rātslaukums 1, Bauska, LV-3901 Tālr. 63923797, 27746484 tourinfo@bauska.lv, www.tourism.bauska.lv Materiāls tapis sadarbībā ar Bauskas Tūrisma informācijas centru

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!