Foto: Shutterstock

Klāt jau ir Lielā piektdiena, un straujiem soļiem tuvojas Lieldienas, tāpēc izplāno jau tagad, kur doties un kā nosvinēt šos skaistos pavasara svētkus. Piedāvājam dažādus pasākumus, aktivitātes un Lieldienu tirdziņus vairākās Latvijas pilsētās - izvēlies sev visvairāk tīkamo un dodies svētku sagaidīšanā!

Lieldienu pasākumi Rīgā


Foto: DELFI

Lieldienu pasākumi kristīgā noskaņā sāksies jau šodien, 3. aprīlī ar Lielās Piektdienas lūgšanu gājienu – Ekumenisko krusta ceļu ar Svēto Rakstu lasījumiem, meditācijām un aktieru performancēm, kas sāksies pie Sv. Jēkaba katedrāles un noslēgsies Doma laukumā.

Lieldienu garīgo gaisotni galvaspilsētā varēs baudīt vairākos koncertos, kuri notiks Rīgas dievnamos. Tāpat koncerti notiks arī Rīgas Jūgendstila muzejā, VEF Kultūras pilī un Kultūras centrā "Mazā ģilde".

Vairākos Lieldienu svētku pasākumos īpaši gaidīti bērni. Lieldienu tradicionālajos rituālos - šūpojoties, krāsojot un ripinot olas, dziedot, līdzdarbojoties dažādās aktivitātēs un vērojot priekšnesumus, varēs iesaistīties Kultūras un atpūtas centrā "Imanta", Kultūras pils "Ziemeļblāzma" parkā, pie Rīgas Kultūras centra "Iļģuciems", Mežaparkā, kinoteātrī "Splendid Palace", Kultūras centrā "Ritums", kā arī laukumā pie Brīvības pieminekļa, kur darbosies jautrās Lieldienu šūpoles.

Bērnus aicina arī uz Rīgas Porcelāna muzeju, kur notiks pasākums "Lieldienu zaķis, porcelāns un tēja", tajā darbosies izglītojoša radošā darbnīca.

Vairāk informācijas www.kultura.riga.lv

Lieldienās LIDO aicina uz AHHAA zinātnes centra neparasto olu šovu


Foto: LETA

No 3. līdz 6. aprīlim LIDO ielūdz ikvienu svinēt Lieldienas neierasti zinātniskā garā. Šogad LIDO Atpūtas centrs (Krasta ielā 76) savus viesus lutinās ar unikālu iespēju baudīt populārā Igaunijas zinātnes centra AHHAA aizraujošās Lieldienu atrakcijas. 

Zinātnes centrs LIDO apmeklētājiem piedāvās eksperimentāli interaktīvu šovu "Ahhāā, neparastās olas!". Tā ietvaros ikviens varēs piedalīties eksperimentu darbnīcās un laimēt biļetes AHHAA zinātnes centra apmeklējumam Igaunijā. Bērni varēs izmēģināt roku LED olu gatavošanā, piedalīties komandu spēlēs "Glābiet olu!", kā arī citās jautrās un izzinošās aktivitātēs.

Šogad LIDO Atpūtas centrs Lieldienās dāvā saviem viesiem iespēju apskatīt plašu lauku sētas dzīvnieku izstādi ar īpaši veidotiem dzīvnieku namiņiem. Lielus un mazus priecēs vairāk nekā desmit dažādu šķirņu truši, zosis, pīles, kazlēni, vistas un gaiļi.

Protams, LIDO Atpūtas centrā neizpaliks arī tradicionālās Lieldienu aktivitātes - olu ripināšanas sacensības, šūpošanās un interesanta koncertprogramma.

Lieldienu tirgus un svētku svinēšana Kalnciema kvartālā


Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 4. aprīlī, no plkst. 10.00 – 16.00 Kalnciema kvartāla pagalmā norisināsies "Lielais Lieldienu tirgus", kurā amatnieki būs sarūpējuši īpašus amatniecības izstrādājumus ar Lieldienu tematiku, un zemnieki piedāvās svaigas pašmāju kūkas, pirmos zaļumus un citus gardumus svētku mielastam.

Lieldienu pasākuma laikā Kalnciema kvartālā, no plkst. 12.00 līdz 15.00, uzstāsies tautas deju kolektīvs "Druva" un folkloras kopa "Zemturi", ar kuriem kopā tiks vestas rotaļas, dziedātas Lieldienu dziesmas, godināti saulgrieži, ripinātas olas un veikti daudzi citi rituāli, kas saistās ar Lieldienu ticējumu un svinību paražām.Tāpat ikviens varēs kārtīgi izšūpoties lielajās šūpolēs.

Ar šo pasākumu tiks atklāta Kalnciema kvartāla tirdziņu pavasara sezona. Katrs apmeklētājs ir aicināts ierasties ar savām Lieldienu olām.

Lieldienas Saules muzejā


Foto: Shutterstock

Pirmdien, 6. aprīlī Rīgā, Saules muzejā aicināti bērni ar saviem vecākiem uz radošām nodarbēm.

No plkst. 11.00 līdz plkst. 15.00 būs iespēja piedalīties radošajās darbnīcās - saulīšu apgleznošanā, spēļmantiņu izgatavošanā, papīra vistiņas izkrāsošanā un līmēšanā uz šķīvja. Dalības maksa atkarīga no izvēlētās nodarbības (no 1,50 EUR līdz 2,50 EUR)

Ikviens interesents var piedalīties bezmaksas ekskursijās plkst. 15.00 krievu valodā, plkst. 16.00 latviešu valodā, kur detalizētāk stāstīs par Saules zīmēm un Lieldienu svētku tradīcijām.

No plkst. 14.00 līdz plkst. 17.00 Hennas radošajā darbnīcā meistare piedāvās uzlikt uz rokas vienu no latviskajām spēka zīmēm, kā arī apgleznot ar hennu baltu sveci. Dalības maksa atkarīga no izvēlētās zīmes lieluma.

Lieldienu svinības t/c Dole


Foto: Shutterstock

Šodien, 3. aprīlī t/c "Dole" aicina uz kopīgām Lieldienu svinībām – dziesmas, dejas, rotaļas, radošās darbnīcas, krāšņi priekšnesumi, kā arī trušu izstāde un citas aizraujošas svētku izklaides priecēs ikvienu apmeklētāju. 

No plkst. 13.00 – 15.00 svētku jampadraci vadīs pasākuma vadītājs Pļavas tauriņš, kuram līdzi ieradīsies mazie dziedošie un dejojošie mākslinieki. Pasākuma programma piedāvās gan hip-hop deju priekšnesumus, gan bērnu ansambļa un mazo solistu uzstāšanos.

Radošu aktivitāšu piekritējus priecēs papīra tulpju un kreppapīra rožu darbnīca Ziedu laumiņu pavadībā.

Tāpat svētkos neizpaliks tradicionālās olu ripināšanas sacensības un Lieldienu rotaļas, bet īpašu pārsteigumu sagādās "Lauku sēta", kurā no plkst. 10.00 – 18.00 būs apskatāmi daži no mājdzīvniekiem – truši, vista, gailis, kazlēns un jēriņš.

Visas pasākuma aktivitātes ir bez maksas.

Lieldienas Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā


Foto: DELFI

5. un 6. aprīlī, Brīvdabas muzejs aicina uz ikgadējām svinībām visai ģimenei ar folkloras kopu priekšnesumiem, rotaļām, olu kaujām, radošajām darbnīcām, amatnieku tirdziņu un citām izdarībām.

Brīvdabas muzeja Lieldienu programmā apvienotas kā kristīgās, tā arī tradicionālās kultūras vērtības. Šogad galvenās aktivitātes notiks Kurzemes zvejniekciema pļavā, Gadatirgus laukumā pie lielajām šūpolēm un Kurzemes sētā. 

No plkst. 10.00 līdz plkst. 16.00 muzeja teritorijā apmeklētājus gaida Lieldienu šūpoles, rotaļas ar folkloras kopām, senās lauku spēles, kā arī amatnieku un našķu tirdziņš.

Tāpat varēs krāsot un vārīt olas, kā arī piedalīties citās radošajās darbnīcās. Priedes krogs ir sagatavojis īpašu ēdienkarti ar dažādiem tradicionāliem un mūsdienīgiem Lieldienu ēdieniem.
Abas dienas būs vērojama Lieldienu zaķu un mājputnu izstāde, būs neaizmirstama iespēja vizināties zirga mugurā, kā arī varēs klausīties priekšlasījumu par "Lieldienu tradīcijām Latvijā un citur pasaulē".

Pavadi Lieldienas Jogas darbnīcā Rīgā


Foto: DELFI

Lieldienās, no 3. – 5. aprīlim piedāvājam pievienoties nesteidzīgai jogas darbnīcai Urban Yoga jogas telpā Rīgā, Dzirnavu ielā 67 (tirdzniecības centra Galleria Riga 5.stāvā), skolotājas Tia Sallinen (Somija) vadībā.

Šo trīs dienu laikā mēs kopīgi izzināsim čakru sistēmu ļoti īpašā veidā – plūstoši izjogojot katru no tām. Lai piepildītu savu emocionālo pasauli, nepieciešams sadraudzēties ar savu fizisko ķermeni un iekustināt to – caur kustību mēs dziedinām sevi! Katras dienas nodarbībā iepazīsim čakras, caur kustību un elpu mācīsimies tās līdzsvarot, noslēgumā piedzīvojot meditāciju un atbrīvojošu relaksāciju.

Lieldienu svētki Turaidā


Foto: LETA

Turaidas muzejrezervāts aicina uz Lieldienu svētkiem "Saule kāpa augstu kalnu", pirmdien, 6. aprīlī plkst. 14.30.

Lieldienu svētki tiks svinēti latviskās tradīcijās – ar saules daudzināšanu un šūpoļu atvēršanas rituālu, olu krāsošanu ar dabas materiāliem, nelaimju un likstu dzīšanu, dziesmām, pavasara spēlēm un rotaļām.

Notiks arī olu kaujas, olu ripināšana, podu sišana un dažādas citas nodarbes, kuru laikā ola – Lieldienu svētku simbols, tiks zīmēta, izrakstīta, meklēta un izzināta. Neiztrūks arī viena no galvenajām tradīcijām – šūpošanās šūpolēs, kas vairo auglības spēku un simboliski palīdz saulei celties arvien augstāk debesīs.

Svētku dalībnieki aicināti ņemt līdzi pūpolu, plaucētu bērzu zariņus, košus dzīparus šūpoļu rotāšanai un krāsotas olas, ar kurām mainīties, spēlēties un dāvināt citiem svētku priekam.

Lieldienas Smārdes Vēja Dārzā


Foto: DELFI

Svētdien, 5. aprīlī plkst. 11.00 Vēja dārzā kopā ar Zaķi Robi, Biti Zumzīti, Smārdes skolas bērnu tautas deju kolektīvu un folkloras kopu "Milzkalnieki" tiks ieskandēti, iedejoti un iešūpoti svētki. Smārdenieki un viesi aicināti nākt palīgos, lai kopīgi nokrāsotu milzīgu Lieldienu olu, lai nogaršotu Lieldienu tēju, kā arī piedalītos jautrās rotaļās.

Ikviens aicināts ņemt līdzi savas raibi nokrāsotās olas, lai uzrīkotu olu kaujas ar kaimiņu, draugu vai arī piedalītos azartiskā olu ripināšanas sacensībā.  

Muižas pagalms šajā dienā pārvērtīsies par nelielu, improvizētu Zoodārzu - truši, vistas, kazas, nūtrijas, pundurcūciņas un citi dzīvnieki ir gatavi jūs priecēt visa pasākuma garumā. Gan lielie, gan arī mazie apmeklētāji varēs doties nelielā izjādē ar zirgu vai poniju.

Ieeja pasākumā bezmaksas.

Lieldienas Šlokenbekas muižā


Foto: Publicitātes foto

Pēc svētku ieskandināšanas Vēja dārzā visi tiek aicināti uz Šlokenbekas muižu, kur no plkst. 13.00 – 18.00 ies vaļā Lieldienu jandāliņš.

Darbosies mājražotāju un amatnieku tirdziņš, kurā būs iespēja iegādāties dažādas garšīgas, veselīgas, interesantas un skaistas lietas.

Šlokenbekas muižā ikviens varēs izmēģināt skaistās šūpoles, virpoto Lieldienu labo ticējumu ratu, kā arī jaunas un interesantas koka spēles.

Ieeja pasākumā 1 EUR. Mazajiem apmeklētājiem, kuri varēs ieiet pa "Zaķa vārtiem", ieeja pasākumā bezmaksas!

Radošajā nodarbībā Jelgavā veidos Lieldienu zaķi


Foto: Shutterstock

4. aprīlī, plkst. 12.00, Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornī notiks izzinoši - radošā nodarbība "Lieldienu siena zaķis". Nodarbībā ikvienam būs iespēja apskatīt dažādus Lieldienu rotājumus, iepazīt Lieldienu tradīcijas un izgatavot skaistu un oriģinālu Lieldienu svētku dekoru – Lieldienu zaķi no siena.

Krāsaini jautrās Lieldienas Tērvetes dabas parkā


Foto: Publicitātes foto

Pirmajās Lieldienās, 5. aprīlī, no plkst. 12.00 ikviens tiek mīļi aicināts uz krāsaino Lieldienu svinēšanu Tērvetes dabas parkā. 

Rūķu sētā būs iespēja apskatīt krāsaini raibu Lieldienu olu izstādi un radoši līdzdarboties kopā ar Rūķu tēti un Rūķu māmiņu. Tāpat ikvienu gaida pūkaini mīļa tikšanās ar īstiem trušiem, kas Tērvetes dabas parkā salēkuši no Bauskas puses "Trušu pilsētiņas."

Savukārt Atrakciju laukumā, uz Brīvdabas estrādes skatuves, apmeklētājus ar krāsaini muzikālu priekšnesumu priecēs dziedošais ansamblis "KPTT", un raitu danci griezīs Tērvetes novada deju kolektīvs "Avots". 

Neizpaliks arī jautra olu ripināšana kopā ar jestrajiem zaķiem.

Lieldienās uz piedzīvojumu parkiem Ventspilī


Foto: Publicitātes foto

No 3. līdz 6. aprīlim, ventspilnieki un viesi būs laipni gaidīti Ūdens piedzīvojumu parkā un Piedzīvojumu parkā Ventspilī.

Piedzīvojumu parkā Lieldienu brīvdienu laikā būs atvērtas šādas atrakcijas: katapulta, batuts ar gumijām, rodeo bullis, bērnu autoskola, Meža kaķa bērnu trase (dzeltenā trase) un zaļā trase. Parkā ir uzstādītas arī vairākas šūpoles, kuras varēs izmantot bez maksas.

Sestdien, 4. aprīlī, Piedzīvojumu parkā no plkst. 12.00 līdz 16.00 notiks olu krāsošana. Parka darbinieki būs sagādājuši izejmateriālus olu krāsošanai un vārāmo katlu, bet olas apmeklētājiem jāņem līdzi pašiem.

Lieldienas Kandavas novadā


Foto: F64

Svētdien, 5. aprīlī Kandavas novadā apmeklētāji gaidīti uz dažādiem pasākumiem.

10.00 Kandavas Luterāņu baznīcā notiks Kristus augšāmcelšanās svētku dievkalpojums un plkst. 15.00 – vokālā ansambļa "Do RE Mi" koncerts. Plkst. 13.00 – 15.00 norisināsies Lieldienu svinēšana Kandavas promenādē.

11.00 ikviens aicināts uz Lieldienu svinēšanu Zemītē, kur tautas namā varēs klausīties amatierkolektīvu koncertu. Savukārt 11.45 visi gaidīti uz jautrošanos pie Zemītes lielajām šūpolēm. Vēlamais apģērbs: zaķisks noformējums.

12.00 Lieldienu svinētāji gaidīti Cērē – pamatskolā būs vērojams skolēnu teātra uzvedums "Velnēna pārvērtības" un pie skolas tiks izstādītas apmeklētāju krāsotās olas. Skaistāko Lieldienu olu meistari tiks apbalvoti. Visi varēs piedalīties spēlēs un rotaļās.

12.00 Vānes atpūtas parkā "Spāres" viesi tiks sagaidīti ar priekšnesumiem, kā arī varēs piedalīties radošajās darbnīcās, olu ripināšanā un kārtīgi izšūpoties.

12.00 Lieldienas tiks svinētas Matkules pagastā, pie Mārtiņa "Gravās". Būs olu ripināšana, sumo cīņas, stafete, skriešana un šūpošanās.

12.00 Zantes kultūras namā Lieldienas ieskandinās bērnudārza un skolas bērni. Pirmizrādi piedzīvos Zantes amatierteātra iestudētās A.Grīnieces luga "Ziņu dienests strādā", būs vērojama olu izstāde "Krāšņākā Lieldienu ola 2015", ikviens varēs nofotografēties ar īstu Lieldienu trusi un piedalīties jautrās atrakcijās un rotaļās.

Lieldienu pasākums Kocēnos


Foto: LETA

Svētdien, 5. aprīlī, Kocēnu centrā norisināsies tradicionālais pasākums "Kocēnu pavasaris – 2015", kura laikā notiks dažādas Lieldienām veltītas aktivitātes. 

No plkst. 10.00 ikvienam būs iespēja apmeklēt tirdziņu, kurā piedalīsies gan Kocēnu novada, gan tuvāku un tālāku novadu amatnieki, mājražotāji un zemnieki.

No plkst. 11.00 varēs gūt daudz prieka dažādās interesantās izklaidēs – šūpošanās lielajās šūpolēs, olu kaujas un olu ripināšana, dažādi priekšnesumi, sportiskas aktivitātes ģimenēm un bērniem, radošās darbnīcas, sejiņu apgleznošana (bez maksas) un loterija. Arī pieaugušajiem būs iespēja piedalīties radošajā darbnīcā – klūdziņu pīšanā.

Bērnu priekam darbosies piepūšamās atrakcijas (bez maksas), būs arī dzīvnieku stūrītis, graciozo zirgu paraugdemonstrējumi un iespēja vizināties ar poniju (0,50 EUR). 

No plkst. 11.00 līdz plkst. 13.30 Kocēnu centrā notiks koncerts, savukārt paralēli koncertam, līdz plkst. 14.00, norisināsies dažāda veida radošās aktivitātes – aicinājums līdzi ņemt krāsotas Lieldienu olas.

Bērni varēs iejusties mākslinieku lomā – zīmēt un krāsot. Būs iespēja piedalīties foto orientēšanās sacensībās un arī pieveikt alpīnisma sienu. Aktīvākie dalībnieki varēs piedalīties tradicionālajā Kocēnu pavasara loterijā un saņemt jaukas balvas. 

Dienas izskaņā, plkst. 22.00 Kocēnu kultūras namā notiks Pavasara balle kopā ar grupu "Ballīšu orķestris", ieeja 3,00 EUR.

Lieldienu sarīkojums Liepājā


Foto: F64

Svētdien, 5. aprīlī, no plkst. 12.00 – 15.00 Liepājas Jūrmalas parka Bērnu laukumā visi aicināti ar gavilēm, dejām un Lieldienu spēlēm radīt svētkus sev, savai ģimenei un draugiem.

Lieliem un maziem būs iespēja gan aktīvi izkustēties, gan lielajā katlā meistaru vadībā krāsot līdzi paņemtās olas un ripināt tās, gan veidot Lieldienu rotājumus, gan arī iemācīties, kā nopīt Lieldienu ligzdiņas no dabas materiāliem.

Savukārt līdzi paņemtos burkānus un rupjmaizi varēs iedot mīlīgajiem "Mini Zoo" iemītniekiem – Šetlandes ponijiem, Kamerūnas pundurkaziņai, franču punduraitiņai, Amerikas pundurcūciņai, gailim ar savām jaukajām draudzenēm vistām un pundurtrušu meitenēm. Ikkatrs, kurš būs apciemojis zvēriņus "Mini Zoo" un līdzdarbojies visās piedāvātajās Lieldienu aktivitātēs, saņems mazu pārsteiguma balviņu.

Gaišo svētku noskaņu Lieldienās ar muzikāliem priekšnesumiem radīs gan dziedātāji, gan dejotāji, kā arī ikvienam būs iespēja izvizināties zirga pajūgā.

Lieldienu tirdziņš un dekoratīvo dzīvnieku izstāde Liepājā


Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 4. aprīlī plkst. 10.00 – 17.00 Rožu laukumā norisināsies ikgadējais mājražotāju un amatnieku Lieldienu tirdziņš, kurā varēs atrast gan preces praktiskiem ikdienas soļiem, gan idejas un risinājumus svētku dāvanām. Varēs iegādāties suvenīrus, kas gatavoti no dzintara, ādas, sudraba un bronzas, koka un mīkstās rotaļlietas, lina izstrādājumus, adījumus, mūzikas ierakstus, suvenīrus ar Liepājas simboliku u.c. produktus.

Starp pārtikas produktiem būs atrodami Latvijā ražoti sīrupi, mājas vīns, tēju maisījumi, veselīgi izstrādājumi no Latvijā audzētām ogām, kūpinātas zivis, visdažādākie konditorejas izstrādājumi, mājas sieri, kā arī garšvielas un citi gardumi.

Bet plkst. 11.00 – 17.00 Liepājas Latviešu biedrības namā pirmo reizi norisināsies dekoratīvo dzīvnieku izstāde, kurā būs apskatāmi pasta baloži, vistas, truši u.c. dekoratīvie mājdzīvnieki.

Ieeja izstādē bez maksas.

Lieldienu gadatirgus Rēzeknē


Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 4. aprīlī, Rēzeknes Kultūras un atpūtas parkā, Raiņa ielā 29a, jau no plkst. 9.00 durvis vērs "O'mammas Gadatirgus Nr. 2", kurā tirgosies vairāk kā 70 mājražotāju no Baltijas.

Ikviens apmeklētājs aicināts izbaudīt Lieldienu tradīcijas, izšūpoties, meklēt zaķu noslēptās olas, piedalīties olu kaujās, izdejoties, izgaršot lauku labumus, īstu alu un kvasu, apskatīt un iegādāties amatnieku darinājumus, kā arī piedalīties dažādos konkursos un citās aktivitātēs. 

Lieldienu zaķu skrējiens Ērģemē


Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 4.aprīlī sportiskākie un aktīvākie Lieldienu svinētāji tiek aicināti uz Valkas novadu. Plkst. 12.00 Ērģemē norisināsies "Lieldienu zaķu skrējiens" – starts Ērģemes pieturā un finišs pie Turnas tautas nama. Pēc skrējiena dalībnieki varēs baudīt Lieldienu zupu un skatīties pagasta bērnu dramatiskā kolektīva teatralizēto uzvedumu "Raganiņu nedienas".

Plkst. 14.00 tiks atklāta Ērģemes pagasta iedzīvotāju vaļasprieku ikgadējā izstāde "Nebēdnīgās krāsas". Izstādi varēs apmeklēt līdz 20. aprīlim.

Savukārt plkst. 19.00 varēs skatīties pagasta pašdarbnieku teatralizēto uzvedumu "Kāzas" un pēc tam iztrakoties ballē kopā ar grupu "Kreisais pagrieziens".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!