Foto: Privātais arhīvs
Labprāt kādu laiku padzīvotu citā valstī? Varbūt divus, trīs mēnešus? Varbūt pusgadu? Bieži kavē finanses... Kurš tad to var tā atļauties? Var, var, vairākumam no mums tas ir pavisam reāli izdarāms. Lasi - kā!?

Tev ir jābūt gatavam darbam, kas noslodzes ziņā pielīdzināms pusslodzei, un tad tas būs izdarāms arī par tikvien kā turp un atpakaļ biļetes cenu. Pastāstīšu par mūsu pieredzi Malaizijā.

Indija bija apceļota, un naudas iekrājumi šo piecu mēnešu laikā bija krietni samazinājušies. Atņemam no atlikušā vēl tik daudz, cik nepieciešams lētākajai biļetei uz Eiropu, un katram paliek vien daži simti eiro. Tik daudz jau pietiek labi, ja 1-2 nedēļu atvaļinājumam kādā tuvākā zemē? Mēs šobrīd redzam, ka šī nauda būs pilnīgi pietiekama vismaz trim mēnešiem Malaizijā, kur cenas daudz kam ir tādas pat kā Latvijā. Kādā veidā? Izmantojot www.workaway.info pieejamos piedāvājumus.

Šī mājas lapa ir vieta, kur ceļotāji satiekas ar īstermiņa darbu piedāvātājiem. Darbi ir visdažādākie, bet princips vairākumam ir viens un tas pats - tavs dažu stundu darbs tiek atalgots ar bezmaksas dzīvesvietu un ēdienu. Atkarībā no vietas, kur strādā, papildus var būt arī kādi bonusi. Piemēram, strādājot velosipēdu nomā, gandrīz pilnīgi skaidrs, ka tev pašam nomas velosipēda izmantošana būs par velti. Parastais strādāšanas ilgums ir 2-4 nedēļas, taču par visu, protams, var vienoties un sarunāt.

Patīkamākais šajā visā ir tas, ka šādam darbam nav vajadzīga nekāda formalitāšu kārtošana. Tu reģistrējies šajā mājaslapā, samaksā reģistrācijas maksu, kas ir pārdesmit eiro uz diviem gadiem, un tiec pie visu darba devēju kontaktiem. Atrodi kaut ko sev interesējošu, sūti ziņu un sarunājiet par darbu. Lai nesanāktu tā, ka aizbrauc uz otru pasaules malu, bet darba, tomēr, nav, un paliec bez nekā, piesakies tur, kur citi jau ir atstājuši labas atsauksmes. Tāpat arī nekad par ļaunu nenāks tas, ja būsi sarunājis kādu rezerves variantu tai pat valstī.

Darbus atrast un apskatīties var bezmaksas. Jāmaksā tikai tad, ja gribi jau sazināties ar darba devēju. Izmanto šo iespēju, lai saprastu, vai ir tādi darbi, kas tev varētu interesēt!

Dažas dienas pirms lidojuma uz Malaiziju izsūtījām vēstules uz aptuveni desmit vietām, atbildes saņēmām no četrām, bet vienojušies par konkrētu darbu bijām mazāk nekā 48 stundu laikā kopš visa šī sākšanas. Prātīgāk, protams, to visu izdarīt krietni laicīgāk un noteikti pirms biļetes iegādes.

Mūsu darba vieta - neliela saimniecība Malaizijai piederošajā Langkawi salā. Saimniecību par 95% pārvalda un visus darbus dara tikai un vienīgi šādi pat brīvprātīgie darbinieki kā mēs. Vieta gandrīz pilnīgi no nulles iekārtota pirms nedaudz vairāk kā gada, atrodas uz īrētas zemes un apkārt ir plašs tropisku augļu koku dārzs. Saimniecei pieder arī divas kruīza jahtas, un viņas vēlme ir tāda, ka kruīzos nepieciešamo ēdienu gatavošanai tiktu izmantoti tikai labākie un ekoloģiskākie produkti no viņas pašas saimniecības. Tāpat arī ik pa laikam, kad ir pasūtījums, te jau šobrīd tiek organizētas veģetāru ēdienu un svaigēdienu maltītes un ēst gatavošanas kursi. Un arī šajā procesā tiek iesaistīti brīvprātīgie.

Šobrīd saimniecībā dzīvojam vien mēs trīs, bet uz jahtām strādā un turpat dzīvo vēl 5 cilvēki. Tā kā cilvēku te ir bijis daudz, katrs ar savām iecerēm un redzējumu uz darāmo, tad apkārtnē ir vērojams haoss. Šis tas ir iesākts un nepabeigts, šur tur redzams dubulti veikts darbs, jo acīmredzot iepriekšējā darba veicējs nav nodevis to nākamajam. Jau no pirmā brīža sapratām, ka te darāmā netrūks. To pašu redzam tagad, kad esam te nodzīvojuši jau pirmo nedēļu, esam sapratuši vēlamo rezultātu un apzinājuši visu darāmo. Taču mums te patīk. Un tā kā mums ir dota brīvība pašiem visu gādāt, organizēt un plānot darbu, esam nolēmuši te palikt ilgāk nekā sākotnēji plānotās divas nedēļas. Laika pietiek gan darbam, gan atpūtai pludmalēs.

Jau pirmajās dienās te devāmies arī divos jahtu kruīzos gar Langkawi salai tuvējām salām. Palīdzējām darbos uz klāja un izbaudījām visu to pašu, ko klienti. Kopā lēkājām ūdeni no jahtas, peldējāmies, pusdienojām un vakariņojām. Lieki teikt, ka šādos apstākļos un šādā vidē pilnīgi aizmirstas tas, ka tu te strādā.

Ko mēs par to šeit tērējam? Neko. Šobrīd savu naudu esam tērējuši tikvien kā motorollera īrei, kas šeit mums izmaksāja mazāk nekā 2,5 eiro dienā, bet, savukārt, benzīns te maksā mazāk nekā 0,5 eiro par litru. Pieskaitām vēl klāt mūžīgo vasaru un sanāk īsta paradīze.

Ikdienas atziņas lasi sociālajos tīklos @kasparsmisins, @bubuce, @viestursm un Kaspara blogā www.kasparsmisins.lv!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!