Grieķija daudziem asociējas ar karstu un saulainu atvaļinājumu vasarā un tirkīzzilu jūru un laiskošanos pludmalē, taču šīs valsts slēpošanas kūrortu piedāvājums var pārsteigt nevienu vien prasīgu Austrijas un Šveices kalnu izlutinātu slēpotāju vai snovbordistu.

"Janvāra sākumā kopā ar vēl sešiem cilvēkiem devāmies atpūtas braucienā uz Kaimakstalana slēpošanas centru. Bijām plānojuši tur pavadīt četras dienas, taču ļoti iepatikās un palikām vēl vienu – piekto dienu," stāsta Gabriela Paladuta, kas nesen izbaudījusi slēpošanu Grieķijā. "Pa nakti palikām netālu esošajā ciematiņā Palios Agios Atanasios un par naktsmītni izvēlējāmies viesu namu "Asteras tou Vorra". Man tur ļoti patika. Ciemats ir ļoti skaists un viesu nama saimnieks bija ļoti sirsnīgs un labsirdīgs, mums izpalīdzēja kā vien prata, pat tad, kad notika ķibele ar automašīnas riepu, palīdzēja to saremontēt. Brokastis bija garšīgas. Par divstāvīgu namiņu samaksājām 100 eiro par diennakti. Istabā bija arī kamīns – silti, mājīgi un ērti.
Kaimakstalana slēpošanas centru izvēlējāmies pēc draugu ieteikuma, jo viņi apgalvoja, ka tas esot vislabākais Grieķijā, ar neaizmirstamiem dabas skatiem. Ļoti patika tas, ka nebija daudz cilvēku, kā tas ir Parnassos slēpošanas centrā, kur parasti ir drūzma. Bija daudz un labas kvalitātes sniegs. Janvāra vidū zvanīju uz Parnassos, bet man atbildēja, ka pie viņiem neesot sniega."

Slēpošanas instruktoriem par apmācībām bijis jāmaksā 10 eiro. Viņi brīvi pārvaldīja angļu, krievu un grieķu valodas. Par slēpošanas inventāra īri esot jāmaksā 15 eiro. Instruktori bija ārkārtīgi jauki, pacietīgi un iejūtīgi. Arī ēdiens kafejnīcā un ciematiņa tavernās bija garšīgs un par pieņemamām cenām. "Salātu porcija, par kādu Atēnās jāmaksā 10 – 12 eiro, tur maksāja sešus eiro," atceras Gabriela. "Slēpošanas centrā ir gan nobraucienu trases, gan ragaviņu trases. Un ar ragaviņām brauc ne tikai bērni, bet arī pieaugušie. Es arī izmēģināju, tikai varēja būt labākas kvalitātes, jo nekādi nespēju nobremzēt un nobraucu līdz pašai lejai, kādus divus kilometrus. Distanču trases neizmēģināju, jo bija bail apmaldīties. Ievēroju, ka centrā bija daudz mazu bērnu, tā kā droši ģimenes var ieplānot atpūtu Kaimakstalana kalnā. Atbraucu mājās un izrādījās, ka atpūta ir labvēlīgi ietekmējusi manu svaru – divi kilogrami mīnusā."

Lūk, informācija par 16 Grieķijas slēpošanas kūrortiem:


Parnassos



Parnassos(www.parnassos-ski.gr) ir vislielākais un vislabāk aprīkotais slēpošanas centrs Grieķijā. Tas atrodas 1600 – 2300 metrus virs jūras līmeņa, un tajā iespējams izbaudīt 19 dažādas grūtības nobraucienu trases, septiņus distanču slēpošanas maršrutus un trīs nobraucienu trases iesācējiem 36 kilometru kopgarumā. Slēpošanas centrs darbojas no decembra līdz pat maija sākumam. Starptautiskā slēpošanas federācija ir sertificējusi četras nobraucienu trases starptautiskām slēpošanas sacensībām.

Kaimakstalana


Kaimakstalana (www.kaimaktsalan.gr) slēpošanas centrs, ko dēvē par "Ziemas Mikonos" atrodas Voras kalna ziemeļaustrumu nogāzē 2480 metru augstumā. Tajā ir seši pacēlāji, 13 dažādas grūtības nobraucienu trases 15 kilometru kopgarumā, kā arī slēpošanas un snovborda skolas. 

2524 metru augstumā uzmanību piesaista pravieša Elijas kapela, kas ir 1.Pasaules kara piemineklis, bet kalna pakājē atrodas daudzu iecienītie karsto avotu un ūdenskritumu SPA Lutra Pozar, kā arī otrs lielākais ezers Grieķijā – Vegoritida.

Kalavritas


Kalavritas (www.kalavrita-ski.gr) slēpošanas centrs atrodas egļu ieskautā Helmos kalna nogāzē Peloponēsas pussalā 2340 metru augstumā un ir īpašs ar to, ka ļauj slēpotājiem izbaudīs skatu uz jūru. Aktīvās atpūtas cienītājiem tiek piedāvātas 12 d
Kalna virsotnē, kur sākas Nefeli trase, atrodas "Aristarhs" - lielākais teleskops Grieķijā.

Veluhi


Veluhi (www.velouxi.gr) Timfristu kalna nogāzē Karpenisi reģionā atrodas viens no plašākajiem slēpošanas centriem Grieķijā. Tas atrodas 1800 – 2000 metru augstumā. Tajā ir 18 nobrauciena trases, divas pilnībā aprīkotas trases snovbordistiem, kā arī iespēja izbaudīt braucienus ar kamaniņām (bērniem) un sniega motocikliem (pieaugušajiem), un piedāvājums izbaudīt brīnišķīgo ainavu, pastaigājoties ar sniega kurpēm.

Falakro


Falakro (www.falakro.gr) slēpošanas centrs ar augstāko punktu 2232 metru augstumā atrodas 42 kilometrus no Dramas pilsētas, un ir lielākais Maķedonijas reģionā. Slēpošanas centrs savu darbību uzsāka 1980.gadā, taču 2000.gadā notika radikāli rekonstrukcijas un paplašināšanas darbi. Astoņi pacēlāji apkalpo 21 nobraucienu trasi 17 kilometru kopgarumā, un lieliskā sniega kvalitāte nodrošina ilgu sezonu - no decembra līdz pat aprīlim. Piedāvājumā ir trase izbraucieniem ar sniega motociklu, kā arī nogāze, ko kalnu slēpošanas sacensībām sertificējusi Starptautiskā slēpošanas federācija.

3-5 Pigadia


3-5 Pigadia (www.3-5pigadia.gr) slēpošanas centrs, zaļu mežu ieskauts, atrodas Vermio kalna austrumu nogāzē 1430 – 2005 metru augstumā 108 kilometrus no Salonikiem. Tajā ir 10 dažādas grūtības nobraucienu trases. 1900 metrus garo sarkano Aristoteļa trasi ir sertificējusi Starptautiskā slēpošanas federācija Eiropas un Pasaules čempionātu rīkošanai, bet populārāka ir Filippos trase, kas atzīta par vislabāko melno trasi Grieķijā un nav pārklāta ar mākslīgo sniegu. Vairāki starptautiski čempionāti ir rīkoti trīs distanču slēpošanas trasēs (3, 5 un 10 kilometru garumā), kuras arī ir sertificējusi Starptautiskā slēpošanas federācija.

Seli


Seli (www.seli-ski.gr) slēpošanas centrs atrodas Imatijas reģionā 1530 metru augstumā un ir pirmais slēpošanas centrs Grieķijā. Tas tika atvērts 1934.gadā, organizējot pirmās Nacionālās slēpošanas sacensības valstī. Slēpošanas centrā atrodas tikai zaļās un sarkanās grūtības trases, piemērotas vidējā un iesācēju līmeņa slēpotājiem un snovbordistiem. Septiņi pacēlāji apkalpo 14 nobraucienu trases pieaugušajiem, trīs nobraucienu trases bērniem un divas distanču slēpošanas trases.

Vasilitsas


Vasilitsas (www.vasilitsa.com) centrs atrodas Pindos kalnu pašā sirdī 2200 metru augstumā. Tajā ir pieci pacēlāji un 16 nobraucienu trases pieaugušajiem, un divi pacēlāji un divi nobraucienu trases bērniem 16 kilometru kopgarumā, kā arī snovborda parks. Slēpošanas centrā atrodas visgarākā iesācēju nobrauciena trase Grieķijā – 3860 metri. Katru sestdienu tiek piedāvāts izbaudīt nakts nobraucienus.

Pelion


Pelion (www.pelionski.gr) slēpošanas centrs atrodas 27 kilometrus no Volos pilsētas un divu kilometru attālumā no neliela kalnu ciemata Hania 1471 metru augstumā, Pelion kalnā. Līdzās piecām nobrauciena trasēm 15 kilometru kopgarumā un četrām trasēm, ko sertificējusi Starptautiskās Slēpošanas federācija, ievērojama ir 5 kilometrus garā distanču slēpošanas trase, no kuras paveras brīnišķīgs skats uz kastaņām un Egejas jūru. Slēpošanas un snovborda skolā izveidotas speciālas klases bērniem vecumā sākot jau no trīs gadiem.

Ziria

Ziria (www.orosziria.gr) slēpošanas centrs atrodas Peloponēsas pussalā, 10 kilometrus no Trikalas pilsētas.

Augstakā virsotne ir 2376 metrus virs jūras līmeņa. Slēpošanas centra piedāvājumā ietilpst ne tikai dažādas trases slēpotājiem, bet arī ragavu braucieni bērniem un izbraucieni ar sniega motocikliem pieaugušajiem. Lielajā Ziria kalnā apmeklētājus piesaista Dasiou ezers, kas ziemā piepildās ar ūdeni, bet vasarā izžūst.

Elatohori


Elatohori (www.elatohori-ski.gr) slēpošanas centrs atrodas Piērija kalna ziemeļaustrumos 1450 metru augstumā ar elpu aizraujošu skatu uz Olimpa kalnu.

To ir iecienījuši gan profesionāļi gan arī iesācēji infrastruktūras un arī lielisko dabas skatu dēļ. Slēpošanas centrā aktīvā sporta cienītājiem pieejamas kamaniņu un snovborda trases un desmit dažādas sarežģītības nobrauciena trases vairāk nekā 12 kilometru kopgarumā. Tas ir atvērts arī svētku dienās.

Anilio - Mecovo 


Anilio - Mecovo (www.anilio-ski.gr) ir visjaunākais slēpošanas centrs Grieķijā. Atrodas 1850 metru augstumā. Pieci pacēlāji apkalpo trīs sarkanās, septiņas zilās un divas zaļās nobraucienu trases, kā arī vienu snovborda trasi. Papildus tiek piedāvāti nobraucieni ar ragaviņām bērnu priekam, bet pieaugušajiem - snovkaits.

Pertuli


Pertuli slēpošanas centrs (www.pertouli.net) atrodas 40 kilometru attālumā no pilsētas Trikala 1170 – 1370 metru augstumā Koziakas kalnā. Trīs pacēlāji apkalpo vienu sarkano (1500 m), vienu zilo (400 m) un vienu zaļo (80 m) nobrauciena trasi. Distanču slēpošanas cienītājiem pieejamas trīs trases – 1.5, 2.5 un 3.7 kilometru garumā. Tajā tiek organizēti arī nakts slēpošanas pasākumi.

Lailias 


Lailias (www.lailias.com) slēpošanas centrs atrodas Vrontus kalnā 1849 metru augstumā un ir slavens ar savu distanču slēpošanas trasi, ko ir sertificējusi Starptautiskā slēpošanas federācija. Divi pacēlāji nogādā slēpotājus uz 1200 metru garo dažādas grūtības nobrauciena trasi. Katru sestdienu tiek organizēta nakts slēpošana. Slēpošanas centru 1978.gadā atvēra Serres alpīnistu klubs, kuram pateicoties, centrs ir atvērts visu gadu, piedāvājot pārgājienus, nometnes jauniešiem un citas aktivitātes pavasara, vasaras un rudens mēnešos.

Pisoderi 


Pisoderi (Vigla) slēpošanas centrs (www.vigla-ski.gr) atrodas 1600-1939 metru augstumā Verno kalnā, kas ir Florinas-Kastorijas nacionālā parka teritorijā. Teritorijā darbojas pieci pacēlāji, 10 olimpiskajiem standartiem atbilstošas dažādu grūtību (arī melnā) nobraucienu trases, ieskaitot sniega motocikla un distanču slēpošanas (3.5 km) trasi. Nedēļas nogalēs un svētku dienās slēpošanas centrs ir atvērts līdz pulksten 1.00 naktī.

Mainalo 


Mainalo (www.mainaloski.gr) slēpošanas centrs atrodas Arkādijas reģionā Ostrakinas kalnā 1600 m augstumā 19 kilometru attālumā no pilsētas Tripoli. 1965.gadā to izveidoja vietējie iedzīvotāji. Kopš 2005.gada slēpošanas centru pārvalda privātuzņēmums "Ostrakina", tāpēc reizēm šis nosaukums arī tiek izmantots, runājot par kūrortu. Teritorijā darbojas četri pacēlāji, astoņas dažādas grūtības nobraucienu trases 5,98 kilometru kopgarumā, kā arī snovborda un sniega parks.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!