Foto: DELFI

Nesen Lietuvā atklāts unikāls apskates objekts – pastaigu taka virs koku galotnēm, un arī no Latvijas to steidz apskatīt daudz interesentu. Tomēr, šķiet, objekts tādam tūristu pieplūdumam nav gatavs. Piemēram, ceļotājs no Latvijas Ronalds Pambakers novērojis, ka konstrukcija stipri kustās, autostāvvietas ir pārpildītas, bet lifti nedarbojas un visur ir milzu rindas. Arī citi tūristi pie viņa ieraksta Facebook dalās līdzīgos novērojumos.

"Es pēc dabas esmu pacietīgs cilvēks, bet šoreiz tas bija par traku. Mājaslapa lietuviski kaut ko stāsta, bet angliski nav nekā. Sāksim ar to, ka nav nevienas norādes no Anykščiai līdz parkam. Jājautā vietējiem. Policija pie iebrauktuves regulē satiksmi un nevienu iekšā nelaiž. Ja brauc agri no rīta vai vakarpusē, tad iekšā tiek, bet visi grāvji ir pilni ar "noparkotām" mašīnām. Pie parka stāvvieta ir maza. Uzeja uz takām vijās pret kalnu, ar pakāpieniem. Līdz ar to bērnu rati ir jānes. Pati uzbrauktuve uz takas ir ideāla, pādomāta gan bērnu ratiņiem, gan invalīdiem. Neviens gan neskaita, cik cilvēku uziet un brīžam traki šūpojas. Galā ir skatu tornis, kur paredzēta arī nokāpšana, bet ratiņiem - divi lifti. Kad gāju skaidroties, kā palaist liftu, man atbildēja, ka viens sabojājies, bet otrs vēl nav pabeigts un par to esot rakstīts mājaslapā. Diemžēl lietuviski nesapratu," par nepatīkamo pieredzi stāsta Ronalds Pambakers, kurš ar ģimeni, kurā ir arī mazi bērni devies uz taku pagājušajā nedēļas nogalē, 16. augustā. 

Viņš pieļauj, ka lifts iesprūdis lielās slodzes dēļ un tādēļ, ka konstrukcija stipri šūpojusies. "Gāju ar ratiņiem atpakaļ uz sākumu un tad pa meža ceļu izgāju uz šoseju. Tas izrādās ir pat tuvāk līdz šosejai nekā pa oficiālo ceļu. Tagad zināšu, ka trīs kilometrus pirms parka jāgriežas nost, un ceļš pieved līdz pat takas sākumam. Un tur stāvvietā tikai pāris mašīnu. (protams norādes nav), " piebilst latviešu ceļotājs.

Viņš uzsver, ka iepriekš visur bijusi informācija, ka taka aprīkota ar liftu un pieejama jaunajiem vecākiem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. "Mēs tāpēc arī braucām, jo teica, ka ar ratiņiem ir viegli. Ainavas, protams ir, bet ne tik krāšņi kā Gaujas nacionālajā parkā vai Daugavas lokos. Vecākajiem bērniem (9 un 5 gadi) arī tā īsti nepatika. Bija interesanti sākumā, tad vīlušies par 300 metru garumu un otrreiz iet negribēja. Kāpa ar mammu lejā no torņa, kad aizgāju atpakaļ," atceras Ronalds.

Foto: Privātais arhīvs

Viņš arī stāsta, ka pārējā infrastruktūra takas apkaimē vēl nav nekas ievērības cienīgs. "Lejā neliels info veikaliņš, skaisti uztaisīts, tā kā kalna alā. Divas teltis, kas tirgo saldējumu uzkodas dzērienus ar ļoti lielām rindām. Bērniem tā gribējās saldējums, ka bija gatavi stundu rindā stāvēt. Lietuvieši māk tūristu pievilināšanai daudz ko izveidot, bet par tūristiem nedomā, vai arī nav rēķinājušies ar masām. Tā tas ir uz Kuršu kāpas, arī Dinozauru parku tikai zinātāji var atrast, un tur ir tas pats ar noparkošanos un satiksmes organizāciju," zina stāstīt ceļotājs." Vienīgais pozitīvais ir cena – viens eiro par tiem 300 metriem. Pie mums būtu dārgāk, bet gan jau civilizētāk. Varbūt nākošgad apmeklētāju būs mazāk, varbūt stāvvietas būs uzbūvētas un vairāk tirgotavas, kur plus 30 grādos nopirkt ūdeni."

Foto: Privātais arhīvs

Jāatgādina, ka 7. augustā Lietuvā, Anīkščos (Anykščiai), atklāts unikāls tūrisma objekts - pastaigu taka virs koku galotnēm. Taka ir 300 metrus gara un 21 metru augsta, teikts Anišķu tūrisma informācijas centra mājaslapā. Apmeklētājim ir pieejams arī 36 metrus augsts skatu tornis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!