Foto: Privātais arhīvs

Divu ceļotāju ekspedīcijas "The Slowest Way to Rio" Jaunais gads sācies ar apņemšanos – projektam būt. Proti, divi latvieši, par kuru iepriekšējiem ceļojumiem esam stāstījuši arī Tūrismagids.lv, šogad uz Olimpiskajām spēlēm Rio plāno doties ar airu laivu.

Viņu iecerētais maršruts ir no Ludericas Namībijā līdz Riodežaneiro Brazīlijā, kas nozīmē aptuveni 6000 kilometru gara ceļa šķērsošanu pa atklātu okeānu. Paredzamais ekspedīcijas laiks ir 90 – 100 dienas, bet tās starts plānots 8. maijā.

Tomēr viss nebūt neejot tik gludi, kā gribētos. "Mūsu vēlme vienmēr ir bijusi būt atklātiem un teikt patiesi, pat ja tas ir nepatīkami. Pirms svētkiem komanda saņēma noraidošu atbildi no ļoti liela, potenciāla atbalstītāja, ar kuru jau vairākus mēnešus notika projekta saskaņošana un tam bija pozitīvas tendences. Sākotnēji, protams, nevarējām samierināties ar izmaiņām, bet pēc vairākkārtējām prāta vētrām sapratām, ka tas viss ir daļa no procesa, kā neatņemama sastāvdaļa ceļā, kuru esam izvēlējušies," stāsta viens no ceļotājiem Kārlis Bardelis.

Paralēli līdzekļu vākšanai notikusi arī detalizēta maršruta izvērtēšana, budžeta pārrēķināšana, konsultēšanās ar burātājiem, pieredzējušiem okeāna airētājiem no Kanādas, Lielbritānijas, Austrālijas, ASV.

"Šī visa rezultātā esam pieņēmuši lēmumu, lai iegūtu papildu laiku finansējuma sagādei un ietu kopsolī ar dabu (lasiet – okeāna valdošās straumes, un valdošie vēji), fokusēsimies uz Atlantijas okeāna šķērsojumu airu laivā – bez motora, burām vai atbalsta kuģa, paļaujoties tikai uz cilvēka ģenerētu spēku."

Foto: Privātais arhīvs

Šobrīd ceļotāji uzrunājot ne tikai organizācijas, bet ikvienu - līdzsekotājus, īkšķu turētājus, laba vēlētājus - aicinot katru ņemt mazu (jebkurš skaitlis virs nulles ir atbalsts), bet ļoti nozīmīgu dalību Lēnākajā ceļā uz Rio, kam pašlaik trūkst 34 575 eiro.

"Esam apņēmības pilni un netaisāmies mest mieru!" saka Kārlis, kurš iepriekš ar skrituļslēpēm pieveicis attālumu no Nordkapa līdz Gibraltāram un ar velosipēdu aizbraucis uz ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos. Otrs komandas dalībnieks ir Gints Barkovskis. Viņš ir kalnu iekarošanas entuziasts, kurš pievarējis Alpus, Kaukāzu un Himalajus

2015. gada decembrī notika publisks pasākums, kur ekspedīcijas vajadzībām iegādāto leģendāro okeāna airu laivu varēja apskatīt klātienē pie Bastejkalna, Rīgas kanālā. Tur komanda arī satikusi profesionālo sporta laivu ražošanas uzņēmuma Prestol pārstāvjus, kuri laipni atvēlēja palīdzību laivas remontam un sagatavošanai pirms nozīmīgā Atlantijas okeāna šķērsojuma.

Šī laiva iegādāta Anglijā. Pirmais tās nopietnais piedzīvojums bijis 2007. gadā, kad dāmu komanda no Lielbritānijas ar to mēroja 5000 kilometrus garu distanci no San Sebastián de la Gomera uz Antigvas salu. Ar šo okeāna airu laivu uzstādīts arī Ginesa pasaules rekords – 24 stundās noairēti 216 kilometri, stāsta jaunie tās īpašnieki. Iepriekšējie laivas īpašnieki, Austrālijas komanda, ar šo airu laivu 98 dienās pieveica ceļu no Ņujorkas līdz Anglijai.

Foto: Privātais arhīvs

Komanda paralēli arī aktīvajam treniņu, mācību un budžeta sagādes procesam katru nedēļu ar iedvesmas un piedzīvojumu lekcijām viesojās dažādās Latvijas skolās. Ja vēlaties, lai Bored of Borders paviesojas arī jūsu skolā, tad droši rakstiet uz karlis@boredofborders.com.

Bored of Borders nepieciešamā budžeta sagādei izveidojusi atraktīvu restorānu "As slow as possible", kura ēdienkarte sastāv no dažādiem pamatēdieniem, uzkodām un desertiem jeb neparastiem piedāvājumiem, piemēram, par ēdienkartē norādītu summu iespējams iegādāties ceļotāju zvanu no Atlantijas okeāna vai ierāmētu riteni no iepriekšējās ekspedīcijas uz Nordkapu ar skrituļslēpēm, kā arī citas interesantas lietas. Links uz restorānu šeit.

Līdz šim ar neordinārā restorāna starpniecību ir izdevies piesaistīt 1825 eiro no nepieciešamajiem 36400 eiro.

Ziedojumiem no juridiskām personām:
Biedrība "Jūrmalas alpīnistu klubs 9.3 Mezgli"
Banka: Swedbank AS
Konta Nr. LV43HABA0551036868943
Reģistrācijas Nr. 40008172652
Adrese: Nīcas iela 3, Jūrmala, Latvija

Ziedojumiem no fiziskām personām:
Kārlis Bardelis
Banka: Swedbank AS
Konta Nr.: LV75HABA0551008373550

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!