Foto: Publicitātes foto
Vidējais statistiskais tūrists atbildot uz jautājumu, ko viņš vēlētos redzēt Maskavā, visticamāk, atbildēs diezgan banāli – Kremli, Sarkano laukumu, Vasīlija Svētlaimīgā katedrāli, Zvirbuļu kalnus, GUM lielveikalu, Gorkija parku un vēl pāris vietas. Kulturālākie vēlēsies apmeklēt pāris slavenu muzeju un teātrus. Neapšaubāmi Maskavā ir sakoncentrēti ļoti daudzi kultūras un vēstures objekti un apskates vietas. Lai to visu apskatītu nepietiks pat nedēļas laika, tāpēc mums ir jāizvēlas.

Manis izveidoto maršrutu es nosauktu tā - "Latvija Maskavā". Vai zinājāt, ka šajā Krievijas pilsētā godina atmiņas par mūsu valsti? Milzīgs skaits ielu, aleju, skvēru, objektu ir šā vai citādi saistīti ar Latviju un tās iedzīvotājiem. Savā ceļojumā es apmeklētu cik iespējams daudz tieši šādu vietu.

Es vēlētos pastaigāties plašo Jāņa Raiņa bulvāri, paklīst zem kastaņām uz Fabriciusa ielas, pasēdēt mājīgā kafejnīcā Pirmajā Rīgas šķērsielā, salīdzināt, ar ko atšķiras Sergeja Eizenšteina iela mūsu Rīgā un Maskavā. Un tad tur vēl ir ielas - Candera, tēlnieces Vera Muhinas, Admirāļa Rudņeva iela, Viļa Lāča iela. Ir laukumi - Akadēmiķa Keldiša, Rīgas laukums.

Neapšaubāmi - viens no manas vizītes mērķiem Maskavā būtu
Страстной бульвар
8. Galu galā ēkā šajā vietā, kur tagad ir Antona Čehova vārdā nosaukta bibliotēka, 1932-1937 darbojās Latvijas valsts teātris un pirms minētā laika - teātra studija, kas dibināta 1919.gadā, pamatojoties uz Latvijas izglītības biedrības " Prometejs" darbību. Diemžēl teātra dalībnieku liktenis bija neapskaužams - viņi nonāca staļinisko represiju gūstā un gandrīz pilnā sastāvā tika nošauti 1938. gadā. Pārsteidzoši, šajās dienās nekas neatgādina par to, ka te darbojies latviešu teātris. Maskavas pilsētas valdība atteikusi Maskavas Latviešu biedrībai piemiņas plāksnes izveidē.

Protams, es ieskatītos arī Tretjakova galerijā, jo šajā muzejā izstādīti viena no pasaulē slavenākajiem latviešu avangarda mākslinieku darbiem - politiskā plakāta meistara Gustava Kluča darbi. Tieši viņš ir konstruktīvisma spilgtākais pārstāvis un bija viens no krāsu fotomontāžas radītājiem.

Nebūtu iespējams arī ignorēt Valsts vēstures, arhitektūras, mākslas un ainavu muzeju - parku "Царицыно", kur izstādīti slavenā latviešu tekstila mākslinieka Rūdolfa Heimrāta darbi. Viņa darbi apvieno klasiskās gobelēns tradīcijas un latviešu nacionālo aušanas tehniku ​​.

Kultūras programmā es vēlētos apmeklēt Maskavas latviešu koris "Tālava" koncertu. Koris ir viens no populārākajiem Latvijas koriem Eiropā. "Latvija Maskavā" ir neiespējami iedomāties bez mūsu tautieša Mihaila Zadornova darbības, kura uzstāšanos es plānoju noskatīties. Protams, es gribētu apmeklēt raidījuma "Uzmini melodiju " ierakstu, ko vada atpazīstamais Valdis Pelšs.

Un kas ir Maskava bez sporta? Aiziet uz vietējā "Dinamo" hokeja spēli un just līdzi Oļega Znarka un Harija Vītoliņa komandai - tā būtu goda lieta jebkuram rīdziniekam. Šajā komandā, starp citu, spēlē arī mūsu Latvijas komandas līderis Mārtiņš Karsums. Bez zilbaltā "Dinamo" karoga es esmu pieglabājis arī sarkanzilo "CSKA" šalli, lai fanotu par komandu, kuras krāsas aizsargā Latvijas nacionālās futbola izlases pussargs Aleksandrs Caune.

Protams, atrodoties tālu no mājām, es nedaudz skumšu pēc mūsu latviešu ēdieniem. Taču izsalcis es nepalikšu, jo man te līdzēs "Rīgas pagalmiņi " - nelielas nodaļas Maskavas lielākajos lielveikalos. Tur var atrast mūs dzimtos Latvijas produktus, pie kuriem esam pieraduši kopš bērnības - maizi, sieru, šprotes, alu.

Lūk, tāda ir latviešu dzīves veidam lojālā Maskava! Izrādās, dodoties uz ārzemēm, dažās pilsētās var justies kā mājās.


Oļegs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!