Gursimrans Dhalivals (Gursimran Dhaliwal), pieteicies vizītē Rīgā un apmeklē Tūrisma attīstības valsts aģentūru (TAVA), piektdien, 24. aprīlī. Viņš ir klāt piecas minūtes pirms norunātā laika (vēlāk viņš paskaidro, ka tāds ir viņa princips – nekad nelikt otram uz viņu gaidīt). Indietis ir negaidīti ražena auguma un runā nevainojamā angļu valodā… Tāpat kā vairākās citās, jo ir poliglots.

Latviešu valodu gan viņš neprot, taču par Latvijas vēsturi ir labāk informēts, nekā daudzi mūsu valstī dzīvojošie. Latviju viņš pirmo reizi apmeklēja jau tad, kad tā bija brālīgā padomju republika. Kopš tā laika indietis šeit ierodas ik pēc dažiem gadiem un ir izbraukājis mūsu valsti līdz pat Krievijas robežai – tā viņš saka un tālrunī parāda iepriekšējās ciemošanās reizē uzņemtās fotogrāfijas Rundāles pilī. Viņš atzīst, ka interneta vietne indiešu ceļotājiem, kam raksta arī viņš, labprāt veltītu šķirkli Latvijas tūrismam.

Gursimrans Dhalivals savas dzīves laikā ir apmeklējis gandrīz 200 valstis, jo ar ceļošanu aizraujas kopš bērnības. Tāpat kā viņa tēvs, kas savā pirmajā ārzemju braucienā devies uz Berlīnes olimpiskajām spēlēm 1936. gadā, bet 1937. gadā jau bijis Latvijā. Gursimrans Dhalivals braukā pa pasauli nepārtraukti - ciemiņš ieskatās savā kalendārā, kur starpkontinentāli ceļojumi ceļo cits citam, bet uzturēšanās mājās Mumbajā necik gara neiznākot. Uz jautājumu, kā tālajam ciemiņam izdodas piekopt tādu dārgu dzīvesveidu, indietis nesamulst un atzīst, ka nāk no karaliskām aprindām un viņam par naudu nekad nav bijis jādomā.

Arī vizītes mērķis, kālab TAVA viņš ir ieradies, nav saistīta ar personiska finansiāla labuma gūšanu. Viņš grib tikai pastāstīt par interneta vietni „Namaste Tourism” un tās dibinātāju Subhašu Motvani (Subhash Motwani), lai Latvijas tūrisms gribētu sadarboties un, izmantojot tīmekļa iespējas, popularizētu savu valsti Indijā.

Ciemiņam ir pārliecinošs stāsts par indiešu tūristiem, kuri, tāpat kā ķīnieši, ir šobrīd lielākie ceļotāji pasaulē, un viņu skaits nepārtraukti aug. „Cik naudas tērē indieši divu nedēļu ceļojumu laikā?” Gursimrans Dhalivals jautā, un pats atbild – 25 līdz 30 tūkstošus eiro.

Indietis ir pilnīgi pārliecināts, ka Latvija var būt pievilcīgs tūrisma galamērķis viņa tautiešiem. Un nav runa par maigāku klimatu tad, kad viņā dzimtenē valda milzīga svelme. Lai gan arī šo faktoru indietis zina izmantot – viņa tālrunī pastāvīgi skatāmas temperatūras dažādās pasaules vietās. Ja vienā vietā ir ļoti karsts (vai auksts), dažos mirkļos kļūst skaidrs, kuras ir tās valstis, kur laika apstākļi ir jauki, un tāpēc ir vērts turp doties. Jāpiebilst, ka ar šo informāciju viņš pastāvīgi dalās savā Facebook kontā, savu plašo draugu un paziņu loku mudinot pieņemt optimālus izbraukumu plānus.

Latvijā ir skaista daba, uzsver ciemiņš. Arī vēsture atšķirībā no ASV gan Eiropā kopumā, gan tieši Latvijā sola indiešiem daudz aizraujoša. Uz Latviju var viegli nokļūt – tiešā aviosatiksme nebūt nav nepieciešama. Latviju ar Eiropu savieno ērta autobusu satiksme. Pašā Latvijā transports pēc viņa ddomām strādā teicami.

Cilvēki esot draudzīgi un izpalīdzīgi. Latvijā indietis ir pamanījis ļoti labu ēdienu, ar ko mēs tiešām varot lepoties. Tā kā apmēram 60 % indiešu ir veģetārieši, Latvijas pluss ir arī tāds, ka mūsu valstī ir teicams piedāvājums tieši veģetāriešiem. Neviena valsts nav tikai pozitīva, visur ir kas negatīvs, arī Latvijā, taču tas nemazinot mūsu valsts pievilcību – spriež Gursimrans Dhalivals. Latvija atrodas indiešu skatījumā ļoti izdevīgā vietā, no kuras var apceļot ziemeļvalstis un pārējo Baltiju. Īpaši jauku ceļotāju acīs mūsu valsti dara viesnīcu cenas – indietis tās salīdzina dažādās Eiropas pilsētās un pierāda, ka uzturēšanās Rīgā tūristiem par to pašu naudu iznākot divtik gara nekā Londonā, Parīzē vai Minhenē.

Gursimrans Dhalivals, kas izglītību ieguvis ne tikai savā dzimtenē, bet arī ASV, ir pozitīvās domāšanas paraugs. Katrā solī viņš redz iespēju, kura jāizmanto, un … viņš to izmanto.

Lielā mērā tieši ar viņa gādību tagad indiešu ceļotāju uzmanības lokā ir nonākusi Ungārija. Runa ir par interneta vietni „Namaste Tourism”, kuru 2008. gadā izveidoja Indijā plaši pazīstama un cienīta personība Subhašs Motvani – pasaules apceļotājs, augstskolu mācībspēks, mārketinga teorētiķis un praktiķis, rakstnieks, izdevējs, reklāmas speciālists u. c.

Jau Subhaša Motvani tēvs bija aizrautīgs ceļotājs un uzņēmējs, kas citstarp nodarbojās arī ar tūrisma pakalpojumiem. Savukārt viņa dēls Subhašs Motvani spēra soli vēl tālāk un pēc vairāk nekā divdesmit gadu pieredzes tūrismā 2004. gadā nodibināja uzņēmumu „Compact Travels”, kas indiešu tūristiem piedāvā svešzemju ceļojumus.

Tūrisma aģentūrai „Compact Travels” attīstoties, loģiski tika nonākts pie interneta vietnes „Namaste Tourism”, kādas otras Indijā nav. Vispirms vietnē tika izveidots šķirklis ar Turcijas tūrismu, tad – Vācija, un nu tur jau atrodama arī daudzas citas valstis. To vidū – Austrumeiropas valstis Polija un Ungārija.

Gursimrans Dhalivals stāsta, ka viņam ir īpaša attieksme ne tikai pret Latviju, bet visu Austrumeiropu. Vēstures griežos šī Eiropas daļa, viņaprāt, ir cietusi sevišķi smagi, un diemžēl diez cik labvēlīgs pret tām nav arī šis laiks. Joprojām bagātās rietumu valstis uz Austrumeiropu raugoties kā atpalikušu, tumšu un padomisku vietu. "Taču pasaulē nav tikai ASV, Vācija, Francija un vēl dažas valstis!" uzsver indietis.

Gursimrans Dhalivals pēc ciemošanās Latvijā dodas uz Igauniju un 1. maijā atkal būs Rīgā, no kurienes dosies uz mājām Mumbajā. Iepazīšanās vizīte Latvijā ir notikusi, bet tā noteikti nav bijusi pēdējā. Indietis ir pārliecināts, ka mūsu valstī ir cilvēki (viesnīcu un restorānu īpašnieki u.c.), kam Latvijas šķirklis interneta vietnē „Namaste Tourism” varētu būt noderīgs.

Vairāk informācijas: www.namastetourism.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!