Karstasinīgās estrelitas, kuras kā likums, strādā viesnīcās par istabenēm, gardie nachos, tortillas un burritos un tik zila jūra, kā "Bounty" reklāmās. Nē, tā nav aina no kāda meksikāņu seriāla. Tas ir Meksikas kūrorts Kankūna!

Meksika gadu gaitā kļuvusi par tūristu iecienītu atpūtas vietu, un viens no Meksikas populārākajiem kūrortiem ir Kankūna. Baltās smilšu pludmales, Karību jūras dzidrais, debeszilais ūdens, saule, pasaules līmeņa viesnīcas ar izsmalcinātiem restorāniem un izslavēta naktsdzīve - tā ir Kankūna.

Šeit iespējams rast gan mieru un klusumu, gan, turpat netālu, mesties neaizmirstamos piedzīvojumos un trakulīgā nakts dzīvē. Kankūnā valda tropiskais klimats, un saule tur baudāma gandrīz visu cauru gadu. Lietus sezona ilgst no maija līdz oktobrim, pārējie mēneši ir vairāk saulaini, tomēr jārēķinas, ka mitrs klimats tur ir pastāvīgi.

Kankūna atrodas Jukatanas pussalas ziemeļos, kuru ieskauj Karību jūra. Tas ir liels kūrorts, kurā izvietotas neskaitāmas viesnīcas. Kankūnas plašais viesnīcu piedāvājums ļauj izvēlēties, sākot no luksusa apartamentiem un beidzot ar pieticīgām un vienkāršām apmešanās vietām. Tā kā Kankūnā viesnīcas ir izvietotas pie jūras, tad atpūtniekiem ir iespēja vērot pasakainus saullēktus - ja jums paveicies ar ''Ocean view'' numuriņu vai arī saulrietus, ja jūsu viesnīcas vai apartamentu logi vērsti pretējā virzienā.

Lielākā daļa Meksikas kūrortu, arī Kankūna ir ļoti iecienīta amerikāņu koledžas studentu atpūtas vieta pavasara brīvdienu laikā, jeb ''Spring break'' (kas parasti iekrīt martā).  Studenti to iecienījuši plašo nakts dzīves iespēju dēļ, un arī tāpēc, ka, atpūta Meksikā, lielākoties, ir amīšu studentiem "pa kabatai". Holivudas filmās redzētā brīvībā tikušo studentu ālēšanās ir tikai "ziediņi", tāpēc, lai izvairītos no jauniešu trakulībām Meksikas pludmalēs, turp ieteicams doties laikā, kad pavasara brīvdienas beigušās.

Kankūna ir lieliska izvēle gan ģimenēm ar bērniem, gan jauniešiem, gan arī gados vecākiem cilvēkiem, jo iespējas atpūsties šeit var atrast ikviens. Katra viesnīca vai tūrisma aģentūra, kas pārsvarā izvietojušās Kukulkana bulvārī, piedāvā visdažādākās ekskursijas un atrakcijas - peldes kopā ar delfīniem, niršanu un snorkelēšanu kristāldzidrajos ūdeņos, izbraucienus ar kuteriem un laivām, piedzīvojumu parka apmeklējumus, ūdens sporta aktivitātes vai golfa spēli ar skatu uz Karību jūru pie viesnīcām esošajos golfa laikumos.

Nakts dzīves mīļotājiem noteikti jādodas uz klubu epicentru, kur katru nakti iespējams redzēt iespaidīgus šovus un ļauties trakulīgām dejām līdz pat rīta gaismai. Katrā viesnīcā var iegūt informāciju par dažādajiem nakts pasākumiem. Viesnīcas arī piedāvā transfēru uz attiecīgo ballītes norises vietu.


Esot Meksikā, noteikti jāpanašķējas ar meksikāņu virtuves gardumiem - burito, tortilas, nachos. Meksikāņu ēdieni ir garšvielām bagāti un ļoti garšīgi! Lielākā daļa viesnīcu piedāvā ''all inclusive'' jeb ''viss iekļauts'', kas sniedz plašu iespēju dažādo garšu burvību izbaudīt ik dienu, un neierobežotā daudzumā. Bet, ja jau reiz esat nonākuši Meksikā, bez tekilas neiztikt! Protams, tiek piedāvātas arī dažādas tekilas degustācijas.

Nereti nākas dzirdēt ieteikumus, ka Meksikā labāk nedoties ārpus viesnīcas teritorijas, jo vietējie iedzīvotāji mēdzot būt agresīvi un bieži dzirdēts par garnadžu pastrādātajām nejaucībām, taču tas neattiecas uz Kankūnas kūrortu.  Kankūna ir tūristu galapunkts, vietējie ir tikai apkalpojošais presonāls, un jāatzīme, ka viņi ir jauki un atsaucīgi cilvēki. Ieteicams, protams, būtu turēties kopā  vairākiem cilvēkiem grupā, tā, lai drošāk.

Kaut arī vietējie meksikāņi jūs neapdraud, jums ir iespēja apdraudēt pašiem sevi, ļaujoties kūrorta sajūtas eiforijai. Atcerieties, ka vietējais meksikānis staigā pa pludmali un piedāvā dažādus nieciņus - sākot no kareklīšiem un rokassprādzēm, beidzot ar Kubas cigāriem. Taču vienmēr vajag uzmanīties, jo tiek piedāvātas arī dažādas apreibinošas vielas un narkotikas, kas, kā zināms, Meksikā nav sveša lieta. Lai neiekļūtu nepatikšanās un, iespējams, nesabojātu savu ceļojumu, labāk palikt pie tās pašas, no agaves sulas pagatavotās tekilas.

Viesnīcas apkalpojošais personāls ir vietējie meksikāņi, un der atcerēties, ka viņi gaida dzeramnaudu, dažreiz pat ļoti uzstājīgi, tādēļ, lai izvairītos no pārpratumiem, asumiem vai neveiklām situācijām, kādu peso vienmēr ir vērts pietaupīt.

Jārēķinas, ka šis ceļojums noteikti nav no lētākajiem, un braucienu, viennozīmīgi, sadārdzina garais pārlidojums no Eiropas uz Meksiku, taču, ja ceļojumu sāk laicīgi plānot, tad iespējams iekļauties cenā, kura nebūt nepārniedz ceļojuma izmaksas uz tepat, Eiropā esošajiem kūrortiem.

Noderīga informācija:

Vīzas - Latvijas pilsoņiem nav nepieciešamas

Valoda - spāņu, angļu

Valūta - 1 peso - 0,04 lati

Laika starpība - - 8 stundas

Plānojot ceļojumu, neaizmirstiet rezervēt transfēru no lidostas uz viesnīcu, jo ļoti iespējams, ka par taksometra pakalpojumu no jums iekasēs dubultu naudas summu.

Noderīgi ir arī atcerēties somā ielikt kādu stiprākas aizsardzības sauļošanās krēmu. Saule tur ir ļoti spēcīga, un apdegt ir tik vienkārši, ka pat nepamanīsiet.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!