Vārds "Īrija" lielākoties tiek saistīts ar dzimteni pametušajiem latviešiem un šampinjonu lasīšanu. Tomēr mēs mēdzam aizmirst, ka šī zeme ir arī bezgala skaista un lieliska vieta ceļojumiem. "Delfi Ceļojumi" piedāvā Īrijas salas labāko apskates objektu apkopojumu.

Dublina

Moher klintis

Burren Nacionālais parks


Rietumu pusē apskatāms arī neparastais Burren Nacionālais parks, kurā skatam paveras milzīgi kaļķakmens klinšu lauki, kas ir viens no lielākajiem karsta veidojumiem Eiropā. Šeit atrodama arī Aillwee ala, kas ir visslavenākā no tūkstošiem alu, kas atrodamas Burren parkā. Aillwee alu radīja ledus laikmeta kūstošie ūdeņi, kas lēnām, bet apņēmīgi grauzās cauri kaļķakmens klintīm, un šobrīd alas apmeklētāji var iepazīties ar dzīvi pazemē.

Brú na Boinne


Brú na Boinne vai Boina ieleja ir viena no mistikas apvītākajām vietām Īrijā. Tas ir megalītisku veidojumu komplekss, kas atrodams salas austrumu krastā. Šīs ir senas apbedījumu vietas, kas ir vecākas pat par Stounhedžu un Gīzas piramīdām. Viens no lielākajiem un slavenākajiem veidojumiem – Ņūgreindža – tika celts pirms apmēram 5000 gadiem. Šī mistiskā vieta ir viens no populārākajiem vēsturiskajiem apskates objektiem Īrijā.

Kerijas loks

Kašelas klints


Salas dienvidu daļā apskatāma arī Kašelas klints (Rock of Cashel), kas patiesībā ir viena no Īrijas iespaidīgākajām cietokšņveidīgajām pilīm. Tā celta ap 12. gadsimtu un ir viens no ievērojamākajiem ķeltu un viduslaiku arhitektūras paraugiem Eiropā.

Kilkenijas pils

Milža dambis


Vienu no neparastākajām piekrastes ainavām var baudīt salas ziemeļu krastā, kur apskatāms Milža dambis (Giant's Causeway). Pašā jūras krastā atrodas veidojumi no aptuveni 40 000 dažāda izmēra un garuma sešstūrainu bazalta kolonnu. Šie neparastie veidojumi radušies sena vulkāniska izvirduma laikā, un ir iekļauti arī UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Grūti noticēt, ka šis ir tīrs dabas veidojums, kur cilvēks nav pielicis savu roku.

Titānika muzejs


Ja savā ekskursijas tūrē pa Īriju plānojat iekļaut arī kādu muzeju, tad ir vērts apmeklēt vienu no interesantākajiem salas muzejiem – Titānika muzeju, kas atrodas Ziemeļīrijā, Belfāstā. Šis ir pavisam jauns apskates objekts, jo atvērās tikai pagājušajā gadā. Tomēr ātri vien tas ir iemantojis lielu popularitāti. Muzejā apskatāmas dažādas ekspozīcijas, kas veltītas vienam no pasaules slavenākajiem kuģiem, tajā skaitā dažādu Titānika telpu atveidojumi. Arī pati muzeja ēka ir īsts arhitektūras piemineklis un no ārpuses izskatās kā veidota no 4 kuģa priekšgaliem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!