Pēc Sjerramadres kalnu līkločiem esam nokļuvuši Meksikas centrālajā daļā. Rit devītā ceļojuma diena, un nobraukti vairāk nekā 4000 kilometri. Nākamais mērķis ir viena no iespaidīgākajām Meksikas pilsētām – Puebla.

Brauciens uz Pueblu ir tikpat iespaidīgs, cik pati pilsēta, apkārtnē ir iespējams apskatīt daudz arheoloģisko izrakteņu vietu ar meksikāņu pamatiedzīvotāju senpilsētām, bet dabas skati pārsteidz ar to dažādību, sākot no tropisko lietusmežu džungļiem, purvainiem apgabaliem un visbeidzot ar iespaidīgo apsnigušā Popokatepetla (Popocatepetl) vulkāna skatu netālu no Pueblas.

Spāņu ietekme

Puebla vēsturiski ir viena no piecām svarīgākajām spāņu kolonizācijas pilsētām. Tā dibināta 16.gadsimta sākumā starp diviem pamatiedzīvotāju apmešanās ciematiem, kas mūsdienās ir arheoloģisko izrakumu apskates objekti un piesaista daudz tūristu. Pateicoties tās lielajai nozīmei spāņu kolonizācijas laikā, Puebla var lepoties ar renesanses un baroka arhitektūru, vienu no slavenākajiem meksikāņu ēdieniem 'Mole Poblana' un Talavera māla izstrādājumiem. Mūsu apmeklējums ir neilgs, bet piesātināts vietējo cilvēku viesmīlības, krāšņas arhitektūras un kultūras. Mūsu mērķis ir nogaršot slaveno 'Mole Poblana', iepirkties vienā no labākajiem Meksikas tirgiem un iepazīt vietējos.

Puebla ir metropolīta pilsēta ar ļoti elegantu arhitektūru un skaistām baznīcām tās vēsturiskajā centrā, kur tāpat atrodami neskaitāmi iepirkšanās centri un restorāni, kas pilni cilvēku, šeit sastopam arī pirmos tūristus Meksikā.

Brīnišķīga keramika

Meklējot slaveno "El Parian" tirgu, dodamies garām daudzkrāsainām ķieģeļu un flīžu ēkām un iespaidīgām baroka stila baznīcām līdz visbeidzot mūsu skatam paveras slavenais meksikāņu amatnieku tirgus. Pilns spilgtām krāsām, tradiconāliem apģērbiem un audumiem, Frīdas Kallo stila priekšmetiem, Lučadore cīkstoņu maskām un slavenajiem Talavera māla izstradājumiem.

Kopš 16.gadsimta, pateicoties labā māla kvalitātei, Pueblas apkārtnē, spāņi aicināja savus podniekus skoloties Pueblā, un šī māksla ir kļuvusi par vienu no svarīgākajiem pilsētas pazīšanas simboliem. Talaveras izstrādājumi sastopami katrā otrajā tirgus teltī, kas kopumā rada ļoti krāšņu un spilgtām krāsām bagātu iespaidu.

Padoms! Atcerieties, ka, atrodoties jebkurā tirgū, pat ja tas ir pilns tūristiem, vienmēr ir iespējams nokaulēt cenu, sevišķi, ja iegādājaties vairākas preces! Mekiskā gan ļoti ieteicams iemācīties atslēgvārdus un teicienus spāņu valodā, jo angļu valoda nav tik izplatīta.

Tradicionālā Meksikas garša

Pilniem iepirkumu maisiem dodamies satikt Andrea, vietējo, kura ir piekritusi mums dot naktsmājas, pateicoties 'Couchsurfing' komūnai, kas kļūst aizvien populārāka un ir pieejama teju visās pasaules valstīs. Šajā komūnā iespējams iepazīties ar vietējiem dažādās vietās, nakšņot viņu mājās un apmeklēt vietas un pasākumus, kuras neviena tūristu karte nepastāstīs. Pats labākais, iespēja pieredzēt vietējo kultūru, un nakšņošana ir pilnīgi bezmaksas apmaiņā pret pozitīvām emocijām un jaunu draugu iegūšanu. Kļūt par šīs komūnas biedru ir ļoti vienkārši, tikai jāizveido savs profils couchsurfing.org mājaslapā un piedzīvojumi var sākties!

Andrea ir skaista meksikāniete, kuras dzīve bijusi saistīta ar ceļošanu un strādāšanu ārpus Meksikas. Meksikāņu viesmīlībai, šķiet, nav robežu. Andrea mums pagatavoja slaveno 'Mole Poblana' pēc savas ģimenes receptes. 

Šis slavenais ēdiens ir bijis viens no zināmākajiem Meksikā un sastāv no neskaitāma daudzuma garšvielām, riekstiem un šokolādes. 'Mole' ir acteku atstātais mantojums, kas kļuvis par vienu no tradicionālākajiem ēdieniem, ko gūti paskaidrot un par tā nosaukumu ir debatēts simtiem gadu. 'Mole' līdzinās mērcei vai sautējumam, gatavotai daudz dažādos veidos, un tā tiek ēsta klāt teju visu veidu ēdieniem. Pateicoties tās sastāvdaļām un pagatavošanas veidam, parasti top bieza, garšām piesātināta mērce, kas var būt dažādās krāsās, atkarībā no sastāvdaļām un reģioniem, kur tā gatavota. 

'Mole Poblana', ko mums pagatavoja Andrea, ir slavenākā meksikāņu mole, kas gatavota no dažādiem kaltētiem pipariem, riekstiem, sēklām, garšvielām, dārzeņiem un šokolādes, kas izveido biezu un tumsnēju mērci un parasti tiek pasniegta ar vistu.

Pa indiāņu pēdām


Pēc spilgto krāsu un garšu pieredzes Pueblā dodamies caur centrālās Meksikas daļai, kas pilna Meksikas pamatiedzīvotāju acteku un olmeku vēsturiski apdzīvotajām vietām un dabas parkiem. Temaskalas lagūna atrodas vienā no tuvākajiem Pueblas parkiem, kas ir kristāldzidra un tirkīzzaļā krāsā. Tā no ezera izveidojas upē, kas tek cauri parkam, kas pilns dzīvespriecīgiem vietējiem – lielisks veids kā pavadīt savas brīvās dienas. 

Pēc veldzēšanās lagūnā un aptuveni septiņu stundu brauciena ierodamies vienā no galvenajām maiju civilizācijas pilsētām, kas mūsdienās eskistē - Palenki. Tā pēc izmēra nelīdzinās lielākajām maiju pilsētām Tikalā un Čičenitsai, bet parkā var apskatīt vairākas piramīdas, pilsētas vadītāju un augstākās sabiedrības dzīvojamās ēkas, kā arī dažādas rituālu un upurēšanas vietas. Tie ir tikai 10%, kas tikuši atsegti un pārējā pilsētas daļa vēl joprojām slēpjas zem aizaugušās zaļās džungļu masas kopš 7.gadsimta, kad pilsēta pārstāja eksistēt. 

Manuprāt, parks ir ļoti skaists un piramīdas iespaidīgas to izmēros, kā arī atrodamas daudzas interesantas labirintveida ejas starp ēkām un dažādi maiju hieroglifi iekalumi sienās. Bet kopumā šis parks pārvērsts par tādu kā izklaides centru, pilnu tūristiem un vietējiem, kas mēģina pārdod vienus un tos pašus, pēc izskata lētus un neinteresantus maiju suvenīrus. Šajā brīdi sāku domāt par to, ka senčiem būtu žēl noskatīties uz šo cirkam līdzīgo vietu. Protams, ka ir nepeciešams pelnīt naudu no tūrisma, bet, kādēļ gan cilvēki nevarētu pārdod ko rokām darinātu, citādu un sevišķāku? Šeit nu atbilde jāmeklē cilvēku slinkajā dabā.

Mūsu piedzīvojumi turpinās pēdēja Meksikas daļā Jukutānā, austrumu pussalā, kas slavena ar tirkīzzaļo Karību jūru, maiju piramīdām un gleznainajām pazemes alām – senotēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!