Mani sauc Viktorija Zeņkova, un esmu kaislīga ceļotāja. Es un mana mīlestība Tomass dodamies vienā no lielākajiem ceļojumiem mūsu dzīvē. Sākām piedzīvojumu Kanādā, Toronto, un beigsim Kostarikā, Klusā okeāna piekrastē. Mūsu ceļojuma mērķis ir iepazīt atšķirīgas kultūras un tradīcijas, ēdienu un mūzikas ritmus, kā arī izzināt vēsturi, kas radīja pamatu tam, ko redzam šodien.

2. ceļojuma daļa - Ņūorliāna un aligatoru purvi

Amerikas dažādie štati ir atšķirīgi gan pēc angļu valodas izrunas, gan kultūras un paražām. Mūsu ceļš gar slaveno Misisipi upi, caur Alabamas, Misisipi un Luiziānas štatiem ved uz nākamo pilsētu - Ņūorleānu, kas atrodas Meksikas līcī Amerikas dienvidos.

Ņūorleāna ir Luiziānas štata galvaspilsēta, un tās vēsture ir sena un sapinusies starp dažādiem vēstures notikumiem. Pilsēta tika dibināta Francijas pakļautībā 18.gadsimtā, bet pēc daudzām kaujām kļuvusi par Spāņu Impērijas galvaspilsētu Jaunajā pasaulē. Pēc pāris gadiem atkal nokļuvusi Francijas varā, bet 19.gadsimta sākumā Napoleons pārdeva pilsētas tiesības Amerikas Savienotajām valstīm. Tajā laikā pilsēta bijusi lielākā vergu osta ASV, kur vergi tika piegādāti visai valstij. Tādēļ pilsēta kļuva par dzīvesvietu dažādām nacionalitātēm un kultūrām. Vergi lielākoties tika piegādāti no Āfrikas, Karību jūras piekrastes un Āzijas. Jaunie štata iedzīvotāji, protams, ieveda savu kultūru un paražas, kuras stipri jūtamas vēl šodien. Vieni no pirmajiem un galvenajiem kultūras sajaukumu rezultātiem ir ēdiens, mūzika un reliģijas.

Nogaršot Ņūoreānu

Vergu ieviestās garšas, sajaucoties ar eiropiešu – franču un spāņu – ēdieniem, radījušas unikālu un atšķirīgu 'Creole' virtuvi. Noteikti iesaku nogaršot 'Po-boy' sendvičus (parasti ar ceptām garnelēm) vai 'gambo', kas līdzinās zupai ar jūras produktiem un daudzām garšvielām. Āzijas kultūras ietekmē daudzi ēdieni ir ar rīsiem, slavenais 'jambalaya' - rīsu ēdiens ar dārzeņiem, gaļu un jūras veltēm ir ļoti sātīgs un dažādu garšu piesātināts. 

Visiem Ņuorleānas viesiem noteikti jāapmeklē slavenā 'Cafe du Monde' kafejnīca, kas atvērta kopš 19.gadsimta, un piedāvā pilsētas tradicionālākos un garšīgākos 'ben-yays' franču tipa virtuļus ("donut") kopā ar 'cafe au lait' krēmīgo kafiju. "Donut" tiek pasniegti ar kaudzi pūdercukura. Mācieties no mūsu kļūdām un neņemiet donutus līdzi pastaigā, ja vien nevēlaties būt viscaur balti!

Paēduši cilvēki ir priecīgi cilvēki, bet tādiem gribas dejot. Mūzika ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ ir vērts apmeklēt šo kultūrām bagāto pilsētu. Šeit dzimis džezs, blūzs un lielākās šīs mūzikas slavenības - Luis Ārmstrongs, Niks Laroka un Ferdinands Mortons. 19.gadsimtā šī pilsēta bija vienīgā vieta Jaunajā pasaulē, kas ļāva vergiem atklāti sist savas bungas, spēlēt dziesmas un dejot.

Cilvēki apvienojās spēlējot - kopā sanāca gan melnādainie, gan baltie, augstdzimušie un nabagie. Spēlēja un dejoja ielas vidū, dienas vidū un nedēļas vidū. 'Svinēt' bija katra cilvēka otrais vārds. Daudzu kultūru mūzikas sajaukums radīja unikālo džeza mūziku, un šī pilsēta bija perfekta vieta tās attīstībai. Tā vēl joprojām liek cilvēkiem justies brīviem un dzīviem. 

Ņūorleānas naktsdzīve mutuļo dažādos bāros, kur katru dienu spēlē džezu un blūzu. Ja negribas iet naktsdzīvē, dienas laikā uz ielām vienmēr var sastapt lieliskus džeza improvizatorus, kas piepilda sirdi ar trompetes un piesmakušas balss skaņām par dzeramnaudas tiesu. Mūziķi Grivaldi laukumā, netālu no 'Cafe du Monde', pārsteidza mūs ar dvēselisko un ritmisko priekšnesumu.
'
Reliģija un maģija roku rokā

Vēsturiski mūzika bija ļoti saistīta ar reliģiskiem rituāliem. Tā kā Ņuorleānā bija daudz dažādu ticību sajaukums, tā izveidoja vienu kultūru, kur visi dievi bija laipni lūgti – vudū (voodoo) kultūra. Tā sākās līdz ar Afroamerikāņu reliģijām, sajaucoties ar franču, spāņu un kreolu ticībām. Pilsēta ir pilna ar vudū veikaliņiem. Ieejot tajos, uzreiz jūtams misticisms. Veikaliņi ir pārpildīti lellēm un dažādām vudū priekšmetiem. Tāpat nopērkamas grāmatas par dažādām misticisma praksēm, maskas, kristāli un figūriņas. 

Šī reliģija un kultūra ir saistīta ar lielāko pilsētas festivālu 'Mardi Gras', kas norisinās februārī. Visa pilsēta tiek izgreznota, un cilvēki tērpjas krāšņos kostīmos un maskās, sākot lielu parādi vienā no senākajām Ņūorleānas ielām 'St. Charles'. Šajā ielā kursē arī senākā tramvaju līnija Amerikā.

Skārletas laika pilsēta


Nopērkot tramvaja biļeti, devāmies vēsturiskā ekskursijā un nokļuvām skaisto Viktorijas laikmeta un Amerikas koloniālo ēku ielenkumā – gluži kā no romāna "Vējiem līdzi". Tāpat arī senākais 'franču' kvartāls neatpaliek ar krāšņām celtnēm un mazām bruģu ieliņām. 

Ņūorleāna noteikti atstāja unikālākās Amerikas pilsētas iespaidu - pilna ar mūziku, dzīvesprieku, misticismu, sauli un palmām – vieta, kur atgriezties.

Amerikas purvi un aligatori

Mūsu piedzīvojums tālāk veda uz slavenajiem Luiziānas krokodilu purviem 'bayou'. Dodoties Teksasas štata virzienā, kur skatam pavērās bezgalīgs purvs, kas vairāk līdzinās pelēkam mežam tumšā ūdenī. Šī ir mājvieta milzīgam skaitam aligatoru, kurus var gan pagaršot vietējos restorānos, gan it visur nopirkt viņu galvaskausu suvenīrus – pat degvielas uzpildes stacijās. Šeit sastopamie cilvēki ir ļoti laipni, ar grūti saprotamu izloksni, bet gatavi sirsnīgām un joku pilnām sarunām.

Meklējot autentisku ēdienu, nogriezāmies no lielceļa un devāmies uz nomaļo 'St. Martin' apgabala Henderiona purvu, kur cilvēki strādā naftas atradnēs, ķer aligatorus un dzīvo nelielos treileru parkos. Mūsu uzmanību pievērsa liela paskata treileris ar uzrakstu 'Levee RatBar'. Šet mūs sagaidīja laipni vietējie iedzīvotāji, daloties ar latviešu iecienītajam dzērienam ļoti līdzīgo 'ābola pīrāga' dzērienu un gardu 'Po-boy' sendviču ar či-čau (konservēta paprika) vecmāmiņas mērci no vietēja Aligatora Grilla restorāna. 

Pēc interesantām sarunām par nomaļo dzīvi šajā apgabalā, bezdarbu zemās degvielas cenas dēļ, lielo cilvēku ticību Dievam un aligatoru sezonām, devāmies tālāk Teksasas virzienā. Mūsu piedzīvojumu sarakstā nākamais ir trakā Meksikas robežas šķērsošanas vieta, un pati Meksika – pārpilna bagātīgām un jaunām garšām, kā arī tekilas un salsas deju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!