Cilvēkiem ir tendence salīdzināt lietas, vietas un izjūtas. Ceļojot, tas principā nav ieteicams, jo pastāv risks pašam sabojāt konkrētā brīža piedzīvojumu, fantazējot kā ir bijis citur. Iebraucot Baku, salīdzināšanas mānija izslēdzas pati no sevis. Tas tādēļ, ka pilsēta ir tik atšķirīga un nesalīdzināma ar citām.

Kas tad iekrīt acīs pirmais? Nu, protams, jaunbūves - šī vārda viscēlākajā nozīmē. Jaunas būves - visās formās un apjomos, no dažādiem materiāliem, kā arī ar dažādu sabiedrisko nozīmi. Tilti, viadukti, šosejas - viss jauns. Jau ceļā no lidostas (kas, protams, arī tiek būvēta jauna) redzam infrastruktūras objektus, kas pārsteidz ne tikai ar savu apjomu, bet arī dizainu un izpildījuma kvalitāti. Benzīntanks teju Gaudi raksturīgā rotaļīgā izpildījumā, ar strūklaku un puķu dārziņu, ir nudien skaists objekts, kuru tā vien prasās iemūžināt fotogrāfijā.

Iebraucot pilsētas robežās, redzami jaunie rajoni, kas itin nemaz neizskatās pēc padomju mikrorajoniem. Tie ir glīti apdarīti, ar rekreācijas zonām, pat strūklakām pagalmos. Par pilsētas centru īpašs stāsts - tas ir pilnībā pārbūvēts un atjaunots. Senās ēkas teju simtprocentīgi atjaunotas vai atjaunošanas procesā. Neskaitāmas jaunas augstceltnes samērā iederīgas vecajā apbūvē, bet ielas - jaunas un gludas. Daudzviet saglabāts vēsturiskais stils, pat veselas ielas izklātas bruģakmeņiem, aprīkotas soliņiem, bērnu "dauzītavām", puķu dobēm, imitētiem veciem kioskiem un lieliem "Laimas tipa" pulksteņiem. Vienkārši tā - lai būtu glīti.

Galvenais, kā mēdz teikt, pilsētas iedzīvotāju un viesu atpūtas rajons izvietojies Kaspijas jūras līča pašā piekrastē. Mēs to sauktu par promenādi, šeit tā tiek dēvēta par "Bulvar". Tajā ir īpaši gaumīgi sakombinēts kaktusu un palmu parciņš ar izklaides objektiem - kinoteātru kompleksu, biznesa / izstāžu centru, neskaitāmām gaumīgām kafejnīcām. Pašā pludmales takas galā, uz pussaliņas izbūvēta Eirovīzijas festivala koncertzāle. Ēkai virsū "iesprausts" milzonīgs Azerbaidžānas karogs, kas redzams no lielas daļas pilsētas. "Bulvar" garām nesas sešu joslu iela, kurā miera nav ne dienu, ne nakti. Pārkļūt ielai - tas gan ir izaicinājums - Azerbaidžānā joprojām pie stūres ir karstasinīgi "džigiti", kas kājāmgājējus izliekas neredzam! Uz ielas ir katrs par sevi - ja neesat īpaši drosmīgs, labāk meklējiet apakšzemes pārejas, kas nav bieži sastopamas, toties ir ļoti modernas (pat ar digitālām ielu izeju norādēm), plašas un patīkamas.

Baku panorāmu izteikti iezīmē neticamas formas daudzduču stāvu īpatnējas formas trīs augstceltņu komplekss. Vārdos to forma vienkārši nav izsakāma - tā ir jāredz! Ēkas vēl nav pabeigtas, bet jau tiek izmantotas kā milzīgi ekrāni, uz kuriem naktīs nesaprotamā tehnoloģijā tiek izgaismoti (visā to augstumā) attēli - brīžiem liemas, brīžiem iespaidīga izmēra "cilvēciņš" ar valsts karogu rokā, optimistiski to vicinot. Un tagad pamēģiniet iztēloties šo visu uz trīs n-stāvu ēkām vienlaicīgi uz naksnīgās dienvidu debess fona! Roka atsakās likt mierā fotoaparāta slēdzi...


Tagad saprotat, kāpēc sākumā rosināju nesalīdzināt? Baku nav ar ko salīdzināt. Jo neatkārtojams ir arī ceļš, kuru gājusi pati Azerbaidžānas valsts pēdējās desmitgadēs. Politiski, ekonomiski un kulturāli - izmaiņas piedzīvotas galvu reibinošas, to atzīst gan taksists, gan biznesmenis. Protams, demokrātijas iežūžotie rietumnieki var papukoties par valsts pārvaldes metodēm, kas droši vien patālas no Platona nosapņotā ideāla, tak spodrība, drošība un pārticība mudina tik ļoti nepārdzīvot šo mazo niansi, bet ļauties patīkamai bezrūpībai par nākotnes attīstību. Neizskatās, ka Azerbaidžāna grasītos atlaist uzņemto tempu. Tieši otrādi - valsts prezidents ir apņēmīgs un enerģisks saimnieks, kas nospraudis virzienu (līdzīgi kā citās naftas un gāzes ieguves paradīzēs) uz ekonomikas diversifikāciju visplašākajā mērogā.

Ja meklēsiet viesnīcu Baku, jums būs no kā izvēlēties - Kempinski, Fairmont, Four Seasons un citi glaunākie viesmīlības zīmoli šeit lepni izkāruši savus krāsainos karogus. Cenas? Varat minēt. Kvalitāte? Uz ūsiņu! Meklēsiet taksometru? Ķeriet "Londonas taksi" - Lielbritānijas galvaspilsētas simbolisko taksometru Baku ieviesusi lielākā taksometru firma. Tiesa, vietējie runā, ka braucamais esot viltots - izgatavots nevis miglainajā Albionā, bet gan kaut kur praktiskajā un čaklajā Āzijā, kas gan nekādi nemazina braukšanas prieku pa plašajiem, greznajiem bulvāriem.

Ļaudis šeit pret baltiešiem izturas izteikti draudzīgi visos sabiedrības slāņos - no sulu spiedēja (īpašais gardums taču ir granātābolu sula!) un taksista līdz visdažādākajām amatpersonām. Parunājieties, apvaicājieties un dzirdēsiet atklātus un interesantus stāstus. Mūsu valstīm un sabiedrībai joprojām daudz kopīga, neskatoties uz ģeogrāfisko, politisko un kulturālo attālumu. Cilvēkus mūsu valstīs vairāk lietu un sajūtu vieno, nekā šķir. Izbaudam to, kamēr kādreiz " lielajā un vienotajā" padomju valstī dzīvojošās paaudzes vēl cita citu labi atminas!

Brauksiet uz Baku - aizmirstiet par rūpēm, toties sagatavojaties lielai bildēšanai, pamatīgai ēšanai un garšīgai iedzeršanai. Iespaidu jums būs daudz un tie jums patiks!

Noderīga informācija:

Laika starpība: + 2 stundas

Vīza: nepieciešama, iegūstama Azerbaidžānas vēstniecībā Latvijā Raiņa bulvārī 2 - 5

Nauda: manats, 1 AZN = 0.69 LVL

Valoda: azerbaidžāņu, iespējams saprasties arī krievu, turku un angļu valodās

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!