Etiopija nav tipiska Āfrikas valsts. Šajā zemē satiekas kristietība, kafija, viduslaiku pilis un skarba daba. "Delfi Ceļojumi" piedāvā 8 iemeslus, kādēļ būtu vērts doties ceļojumā uz Etiopiju.


Klintīs cirstās baznīcas

Etiopijas ziemeļu daļā atrodas viena no tās svētākajām pilsētām – nelielā Lalibela, kur ir apskatāmas 11 klintīs cirstas baznīcas. Tās tika radītas ap 12. un 13. gadsimtu un tiek dēvētas arī par astoto pasaules brīnumu. 1978. gadā Lalibelas klinšu baznīcas tika iekļautas UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Runā, ka visa Lalibela esot tikusi veidota kā Jeruzālemes replika.

Ēdiens

Viens no Etiopijas virtuves stūrakmeņiem ir indžera, kas līdzinās lielai pankūkai. Tā ir pagatavota no šai zemei raksturīgajiem teff graudiem un ir ar skābenu garšu. Uz indžeras tiek pasniegtas dažādas piedevas, ko sauc par vat. Tie ir pikanti sautējumi, kas var būt pagatavoti no gaļas vai dārzeņiem. Šis ēdiens tiek ēsts ar rokām, pankūku plēšot mazākos gabaliņos, kas vienlaicīgi kalpo kā šķīvis un galda piedrums. Etiopijā ēdiens lielākoties tiek pasniegts uz viena liela šķīvja, kas ir novietots pa vidu visiem ēdājiem. Visai izplatīta paraža ir arī citu cilvēku barošana ar savām rokām.

Simiena kalni

Etiopijas ziemeļos atrodas dramatiskie Simiena kalni ar raupjām smailēm un dziļām ielejām. Augstākā virsotne ir 4550 metrus augstā Ras Dejen. Jau no 1987. gada Simiena kalnu nacionālais parks ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Šeit var sastapt daudzas retas dzīvnieku sugas, tajā skaitā tādas, kas nav atrodamas nekur citur pasaulē.


Danakila ieplaka

Šī vieta ir vienlaicīgi ārkārtīgi skaista un skarba. Danakila ieplaka atrodas Etiopijas ziemeļaustrumu daļā, netālu no Eritrejas robežas, kur to ielenc tuksnesis, vulkāni un sāls ezeri. Šī ir viena no karstākajām vietām uz zemes, kur temperatūras stabiņš regulāri pietuvojas +50 grādu rādījumam. Danakila ieplaka atrodas 125 metrus zem jūras līmeņa un ir radusies vulkānisko aktivitāšu rezultātā. Tuvumā atrodas arī Assal ezers, kas ir zemākais punkts Āfrikā un atrodas 155 metrus zem jūras līmeņa.


Vēstures mantojums

Etiopijas ziemeļu daļa lepojas ar bagātu vēsturisko mantojumu un savām senajām pilīm. Ziemeļu pilsētā Gondarā atrodas 16. un 17. gadsimtā veidotā cietkošņpilsēta Fasil Ghebbi, kurā mita Etiopijas valdnieks un viņa pēcteči. Aiz 900 metrus garajiem mūriem slēpjas pilis, baznīcas, klosteri un citas vēsturiskas ēkas. Viens no slavenākajiem apskates objektiem ir Fasilida pils ar biezām mūra sienām un iespaidīgiem torņiem.

Kafijas kultūra

Foto: Reuters/Scanpix

Vai zinājāt, ka Etiopija ir kafijkoku dzimtene? Kafija, ko mēdz dēvēt arī par "melno zeltu", ir šīs zemes galvenais eksporta produkts un viens no tās lielākajiem lepnumiem. Etiopijā var uz savas ādas piedzīvot neaizmirstamus kafijas pagatavošanas un baudīšanas rituālus.

Reliģija

Šajā zeme reliģija ir ļoti svarīga dzīves un kultūras sastāvdaļa. Jau no 4. gadsimta Etiopijas oficiālā reliģija ir kristietība. Pašos valsts ziemeļos ir atrodama Aksum pilsēta, kas ir šīs zemes svētākā vieta. Runā, ka Aksumas Svētās Cionas Marijas baznīcā glabājoties Derības šķirsts. Aksumā ir apskatāmas arī senās pilsētas drupas ar obeliskiem, kapenēm un pilīm, kas 1980. gadā tika iekļautas UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Tanas ezers

Šis ir Etiopijas lielākais ezers, kas atrodas valsts ziemeļos. Pie Tanas ezera var sastapt daudzas endēmiskas dzīvnieku valsts sugas. Šeit atrodas arī izteka Zilajai Nīlai, kas ir viena no 2 lielajām Nīlas pietekām. Tanas ezera tuvumā ir apskatāms arī iespaidīgais Zīlās Nīlas ūdenskritums, kura augstums sasniedz 45 metrus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!