Alānija ir moderna un dinamiska pilsēta Turcijā, Vidusjūras piekrastē, tūristu galamērķis, kas sevī apvieno vēstures liecības, dabas skaistumu, laisku atpūtu pludmalē un iespēju iepazīt vietējo ļaužu ikdienas dzīvi. Atpūta še būs pa prātam gan jauniešiem, gan ģimenēm ar bērniem.

Tikai mazliet vairāk kā pirms 50 gadiem, Alānija bija maza zvejnieku pilsētiņa, ko ieskāva citrusu birzis un banānu plantācijas no vienas puses un jūra no otras. Kopš tā laika pilsēta tūrisma iespaidā ir augusi un attīstījusies, un tieši tūrisms ir kļuvis par pilsētas un pilsētnieku galveno ieņēmumu avotu. Pateicoties maigajam Vidusjūras piekrastes klimatam, tūrisms neizsīkst arī ziemas mēnešos, un Alānija ir kļuvusi par pastāvīgu mājvietu daudziem ārzemniekiem.

Pilsētas vēsturiskā daļa sākas klinšu pussalā starp divām pludmalēm. Alānijas pazīstamākie simboli ir 6,5 kilometrus garais, 1225. gadā celtais cietoksnis, 1226. gadā būvētais astoņstūru Sarkanais tornis „Kizilkule” un 1227. gadā celtā Kuģu būvētava. Pakāpjoties augšup gar sarkanā torņa sānu, iekļūsiet cietokšņa iekšpusē, kur ir brīvdabas muzejs, kas piedāvā tūristiem apskatīt vēsturiskās Otomāņu impērijas laikā celtās ēkas, sultāna pils drupas, senu mošeju un antīkās ūdens cisternas. Cietokšņa teritorijā aizvien dzīvo vietējie iedzīvotāji.

Pastaigājoties pa šaurajām ieliņām, Jums ir iespēja redzēt vecmāmiņas aužam zīda šalles un amatniekus gatavojot dekoratīvas lampas no ūdens ķirbjiem. Noteikti nepalaidiet garām iespēju nobaudīt tradicionālo uzkodu Gozleme (lielizmēra pankūka, kas gatavota uz uguns, pildīta ar kazas sieru un zaļumiem), noskalojot to ar atveldzējošo Ayran (sakults bezpiedevu jogurts ar sāli un ūdeni) dzērienu. Atrodoties pils augstākajā punktā paveras lielisks skats uz Alānijas pludmalēm.

Ar Alānijas vēsturi varat iepazīties arī Alānijas Arheoloģijas Muzejā, kurā ir divas sekcijas: etnografiskā un arheoloģiskā. Apskatāmie eksponāti ir saglabājušies pat no Bronzas laikmeta. Pavisam netālu no muzeja atrodas „Damlataš Magrasi” jeb latviskojot - „Akmens pilīšu ala”. Lai arī ala nav liela, tās stalagmīti un stalaktīti ir 15 tūkstošus gadus veci. Gaisa temperatūra alā ir nemainīga – 22 līdz 23 grādi, mitrums ap 95 procentiem, tāpēc uzturēšanās alā labvēlīgi ietekmē tos, kuri cieš no astmas.

Pilsētā ir daudz parku un skvēru ar skaistiem apstādījumiem un atradīsit arī bērnu rotaļu laukumus. Turki mīl bērnus, nebīstaties, ja svešinieks vai svešiniece noglauda galvu Jūsu mazulim. Tāpat arī kafejnīcās un restorānos, nereti viesmīļi izklaidē jaunākos apmeklētājus, kamēr vecāki iestiprinās.

Alānijas lielākā bagātība, nenoliedzami, ir jūra un pludmale, kas stiepjas vairāk kā 30 kilometru garumā. Pludmales apmeklējums dienas laikā ir labākā izklaide. Ir viesnīcas, kurām pieder sava pludmale un uzturēšanās tajā ir iekļauta cenā. Bet ja Jūsu viesnīca šo servisu nepiedāvā - esat bez raizēm, pilsētas dome sadarbībā ar apkārt esošajām viesnīcām nodrošina tīrību un kārtību publiskajās pludmalēs, kurās standarta cena par guļamo ar saulessargu ir apmēram 4 līdz 6 liras.

Viens no laiskākajiem veidiem, kā apskatīt Alaniju no jūras puses, ir doties izbraukumā ar kuģi. Ostas rajonā ir neskaitāmi mazi un lieli kuģīši, kas gatavi izvizināt tūristus tālākos un tuvākos braucienos. Izvēle paliek katra paša ziņā, vai pakļauties skaļākajam aicinātājam uz klāja vai savu kuģīti izvēlēties pēc vārda. Arī kuģotāju piedāvājums atšķiras – iespējams doties braucienā tikai uz stundu vai gandrīz visu dienu. Vērts painteresēties, vai garajās tūrēs iekļautas arī pusdienas uz klāja. Neaizmirstiet paņemt līdz peldkostīmus un dvieļus, jo tūres laikā būs vairākas pieturas ar iespēju ienirt dzidrajā Vidusjūras ūdenī.


Alānijā ir lielisks klimats banānu audzēšanai. Kalnu nogāzes atrodas salīdzinoši tuvu jūrai, kas nodrošina labu gaisa cirkulāciju augšanas periodā. Banāni ir mazi un garšo pasakaini. Piektdiena pilsētā ir tirgus diena, kad no malu malām sabraukušie tirgotāji savu preci piedāvā no agra rīta līdz vēlam vakaram. Pērkot banānus un citus augļus, neaizmirstiet tos nogaršot un mazliet pakaulēties par cenu.

Kad skatīšanās uz jūru ir apnikusi vai pilsētā esat pārkarsuši, apgriezieties par 180 grādiem un dodieties uz kalniem - Tauriem. Tā ir cita Alānija, daudz zaļāka, vēsāka un klusāka, ar zemākām ēkām, šaurām, stāvām ieliņām un laipniem ļaudīm. Vēl augstāk - priežu meži, leknas pļavas ar ganībām un vēl mierīgāka atmosfēra. Piestājiet kādā mazā kafejnīciņā uz tēju, kas tiks pasniegta tulpes zieda formas stikla glāzītē, un atvelciet elpu, lai ar pilnu sparu atkal varētu nodoties Alānijas priekiem.

Turkiem garšo paēst, tā īsti un no sirds. Aizmirstiet stereotipu, ka turki ēd tikai kebabu, kas ieslēpts maizes rikā, turku virtuve ir bagāta un ļoti daudzveidīga. Visa pamatā ir svaigie dārzeņi un zaļumi, naturāla olīveļa un pavāra mīlestība uz darbu. Tradicionālie, mājas gaumē gatavotie ēdieni tiks pasniegti mazos restorāniņos, kas saucas Ev Yemekleri.

Ja esat gaļēdājs, iesaku izvēlēties jēra gaļas ēdienus, jo gaļa ir mīksta un maiga. Bet zivju mīlētājiem, Alānija ir īsta paradīze! Iesaku apmeklēt kādu no restorāniem ostas rajonā, vitrīnā kārtīgi izpētīt zivju piedāvājumu, dot norādījumus par savām vēlmēm: ceptu vai grilētu un izbaudīt vakaru, atstājot rūpes par jūsu labsajūtu apkalpojošā personāla rokās. Zivs tiks lieliski pagatavota un pasniegta, ja vēlēsieties, arī attīrīta no asakām.

Alānijā jebkurš vakars ir sestdienas vakars. Bāros tiek piedāvāti daudzkrāsaini kokteiļi, diskotēkās mūzika pulsē no 11 vakarā līdz pat agrām rīta stundām. Dodieties uz ostas rajonu, lai iejuktu pūlī un ballējieties līdz spēku izsīkumam! Vairumā klubu nav ieejas maksas, tie ir izvietoti līdzās viens otram, ja apnīk vienā, var doties uz nākamo.

Vasaras sezonā, pirms dodaties uz Alāniju, izpētiet tūroperatoru čarteru piedāvājumu, pievēršot uzmanību vai piedāvātā viesnīca ir Alānijas pilsētā vai tikai reģionā. Ja vēlaties daudzkrāsaināku atpūtu, izvēlaties pilsētu. Ja tūrisma firmu piedāvājums Jūs neapmierina, varat doties ceļā individuāli, pērkot biļetes internetā. Vistuvākais ceļš uz Alāniju būs pērkot aviobiļetes Rīga -Stambula (Sabiha Gokcen lidosta - SAW) un no tās lidot ar „Pegasus Airlines” uz Gazipaša lidostu, kas atrodas nieka pusstundas brauciena attālumā no Alānijas (pretēji Antālijas lidostai, kas ir 2 stundu brauciena attālumā). No Gazipasas lidostas uz Alānijas centru kursē autobusi.

Vairāk par Ineses Timukas dzīvi Alānijā lasiet viņas blogā http://inesetimuka.wordpress.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!