Foto: Shutterstock

Kopš no Rīgas ar tiešo avioreisu iespējams nokļūt naftas, delfīnu, viskija un golfa citadelē Aberdīnā, Skotijā - ceļotāji ir ieguvuši plašākas iespējas ostīt pasaules gaisu. Stāsts par Aberdīnu lasāms šeit, turpinājumā par iespējām ārpus pilsētas.

Pili redzi?

Skotija un senas viduslaiku pilis ir savstarpēji absolūti saistīti jēdzieni. Skaistas ainavas, kurās "iesēdinātas" senas pilis - šīs bagātības Skotijā netrūkst. Nevelti cilvēki no visas pasaules brauc uz Skotiju īpašajās piļu apskates tūrēs. Taču dažām pilīm izvēlētas tik stratēģiskas vietas, ka nav variantu - ja vien ir iespēja, tās jāredz savām acīm! Īsā izbraucienā ārpus Aberdīnas atrodama absolūti fantastikā Dunnottar Castle.

Klints ragā, pret kura 50 metrus stāvajām sienām no trim pusēm sitas Ziemeļjūras viļņi, atrodas 15. gadsimtā celtas pils - cietokšņa paliekas. Tikai viena šaura taka klintīs kalpo kā ieeja reiz neieņemamajā cietoksnī. Dieniņa padevusies īsti Skotijas gaumē. Ik pa brīdim uzlīst, apkārtne tīta biezā miglā. No stāvlaukuma līdz pilij apmēram septiņu minūšu gājiens. Neko neredz. No miglas iznirst grupa tūristu, kas atgriežas no pils un smejoties mums uzsauc - "Stāsta, ka tur esot pils! Pili neesat redzējuši?" Dunnottar sajūsminājusi arī pasaulslavenos aktierus Danielu Redklifu (Harija Potera lomas atveidotāju) un skotu izcelsmes aktieri Džeimsu Makavoju, kas pavisam nesen te filmējušies topošajai filmai "Frankenšteins".

Taciņas malā zied narcises, skaļi kliedz kaijas. Skats tiešām kā filmā. Biezos miglas vālos nojaušams varens klintsrags, tā virsotnē - no miglas spiežas laukā cietokšņa torņu virsotnes. Šajā mistiskajā vietā un apstākļos pat deva skotu viskija nav nepieciešama, lai sāktu rosīties iztēle. Te tiešām sajūtama visu to gadsimtu vēsture, kad te mitušas varenākās ģimenes Skotijā, risinājušās cīņas, pagrabos nīkuši ieslodzītie, bet iebrucēji atkal un atkal mēģinājuši iekarot šo vietu.

Kāpēc tai Midsomerā tik daudz slepkavo??

Kad Dunnottar Castle ir apskatīta, tūristi parasti izmanto iespēju ar kājām gar jūras krastu doties uz dažus kilometrus attālo gleznaino zvejnieku ciemu Stounhevenu - tikai Skotijai raksturīgas ainavas, neliela osta, kuģīši, zvejas tīkli, ārā galdiņi pie restorāniem, soliņi ik pa pāris metriem, lai varētu apsēsties un ievilkt spirdzinošo jūras gaisu.

Pastaigājamies gar jūras krastu - idilliska vietiņa - nelielas mājiņas, dārzos figūriņas. Ikkatrs svešinieks, kas nāk mums pretī, laipni sveicina. Pļāpājam ar skotieti Dženiju, kas mūs pavada izbraucienā, līdz attopos, ko tas viss man atgādina! Filmu "Midsomeras slepkavības"! Aizrunājamies par jautājumu, kas, kā izrādās, satrauc latviešus un britus vienādi! Vai tai Midsomerā maz paliks kāds dzīvs? Nu kur var tik daudz slepkavot? Dženija smejas pilnā kaklā un piekrīt - populārais britu seriāls satrauc arī vietējos prātus, un, kaut arī tādas Midsomeras valstī reāli nemaz nav, zināmas bažas par tur notiekošo tiešām izjūtot arī tūkstošiem filmas skatītāju Apvienotajā Karalistē.

Atpūta labākajās skotu tradīcijās

Ja ir vēlēšanās izbaudīt Skotijas aristokrātijas garu un apmesties īpašā vietā, teicama izvēle ir viesu nams "Meldrum House" Aberdīnšīrā. Dažādus smalkus apbalvojumus ieguvusī viesnīca piedāvā to interjeru un sajūtas, kādas redzētas filmās un par ko lasīts grāmatās. Te īpaši lepojas ar mājas vēsturi, kas izpētīta līdz 13. gadsimtam. Elegants interjers, iekurts kamīns viesu atpūtas zālē, izsmalcināta ēdienkarte, savs viskiju pagrabs, golfa laukumi un viesnīcas viesi, kurus slepus gribas novērot vēl un vēl.

Mūsu apmeklējuma dienā viesu nams gaida kāziniekus, lielajā nojumē vērojama rosība - vīrietis kar pie griestiem rotājumu pušķus, viesmīle gludina galdautus, stūrī jau nolikta kāzu torte. Šī ir ļoti populāra kāzu svinību vieta, dārga, ekskluzīva. Taču, skaidrojot cenas tuvāk, uzzinām, ka telpas un ēdināšanas pakalpojumi te neizmaksā nemaz tik dārgi. Izrādās - kāzu galdus Latvijā jau sen klāj par Skotijas aristokrātisko muižu cenām...

Pēc kāda laika pagalmā sāk pulcēties svārkos - tradicionālajos skotu kiltos - tērpti vīrieši un skaistas dāmas. Pēc mirkļa klāt ir arī jaunlaulātie, senlaicīgo auto rotā neiztrūkstošais "Just married" - un svinības idilliskajā ainavā var sākties!

Šaut māla baložus un dzert viskiju

Turpat netālu apskatāma viena no vecākajām skotu viskija ražotnēm. "Glen Garioch distillery" darbojas kopš 1797. gada un te izgatavo īpaši iecienītos Single malt jeb viena iesala viskijus. Telpas un daudz kas no aprīkojuma ir tiešām vēsturisks, un viena no tikai sešiem ražotnes darbiniekiem laipni izrāda viskija valstību. Telpu īpašai aromāts kņudina nāsis.

"Esiet ļoti uzmanīgi, sargiet savas galvas," darbiniece vairākkārt brīdina, kad, zemu noliecoties, ved mūs iekšā vecajā graudu žāvēšanas krāsnī. Grozāmies pa krāsni, kad atskan būkšķis un vaids, un pirmais "viskija caurstrāvotā gaisa apreibinātais upuris" jau ir ieskrējis ar galvu zemajās durvīs un guļ uz grīdas. "Es taču brīdināju," darbiniece noplāta rokas. Neuzmanīgais gājējs tiek rūpīgi nosēdināts apmeklētāju centrā starp dārgu viskiju pudelēm, pēc brīža pieri vēsina ledus komprese, bet sirdi - viskija mēriņš. Tā gadās. Mēs tikmēr iedziļinamies viskija darīšanas procesā un beigās apbrīnojam viskija noliktavu, kur garās rindās mucās glabājas viskija darītavas darba augļi.

Vēl pēc mirkļa dodamies ceļā pa Karalisko Dīsaidu - skaistu apgabalu, kurā atrodas arī britu karaliskās ģimenes vasaras rezidence - Belmoralas pils. Bez skaistajām ainavām, viesi šajā maršrutā iecienījuši Deeside Activity Park - kaut ko līdzīgu lauku saimniecībai, kas blakus gaļas vēršu audzēšanai, nodarbojas ar dažādu aktivitāšu rīkošanu - te izmēģinu "māla baložu" šaušanu - senu vietējo izklaidi, kad jāmēģina sašaut gaisā mestais šķīvītis. Smejos, jo izrādās - esmu diezgan laba šāvēja un vajadzēja atkulties līdz Skotijai, lai to uzzinātu!

Vēlāk seko 4x4 izbrauciens pa bezceļu apvidu. Stūrēt apvidus auto, kura stūre ir labajā pusē un kurā norādes dod īstens vietējais skots ar kārtīgu vietējo izloksni, tas ir vesels piedzīvojums. Taču tieku galā, ceļi gan pēc tam trīc. Kad dodamies atpakaļ uz Aktivitāšu parku, braucam garām labi noaugušu vēršu pulkam - "Mūsu nākamie steiki!" apmierināts nosmīn saimnieks, kurš labi zina "Cairton Aberdeen Angus steak" ir viņa restorānā viesu pieprasītākā maltīte.

Donalda Trampa apartamentos

Tieši golfs ir viens no galvenajiem faktoriem, kas padarījis šo Skotijas galu par pasaules golferu galamērķi. Īpaši viesus interesē "nesaķemmētie" golfa laukumi kāpās jūras krastā - tikai 15 minūšu braucienā no Aberdīnas. Biznesa magnāts, miljardieris Donalds Tramps, kuram pieder vairāki golfa laukumi dažādās pasaules malās, te iekārtojis īpašos Trump International Golf Links laukumus. Izteiksmīga krasta līnija, paugurainas un apaugušas kāpas, kas speciāli netiek nekādi apstrādātas un tajās - vieni no pasaulē skaistākajiem golfa laukumiem, izkopti līdz totālam perfektumam, kuros dienas vada turīgi cilvēki, kas var atļauties būt tieši šeit un tieši tagad.

Ja ikkurāt ir vēlme šķiesties ar naudu, tad ieteicams apmesties turpat netālu esošajā "Makleodu namā" - luksusa klases apartamentos, kur apmetas naudīgie golferi (un ne tikai), pašu Trampu ieskaitot, brīžos, kad viņš ierodas Skotijā. "Trampa kungs te ieradīsies jau pēc nedēļas," smaidot stāsta viesnīcas darbiniece un izrāda paša Trampa apartamentus. Grezns iekārtojums, visur Trampa iniciāļi, īpašas "slepenās durvis", kas uzved tieši apartamentos no nemanāmām durvīm mājas sānos. Īpašs Trampa viskija pagrabs, kurā viesi var izvēlēties sev dzērienu. Izmeklēta publika, dārgi automobiļi pagalmā, ideāla ainava aiz logiem. Ak, jā - ja izlemsiet apmesties "Makleodu namā" - par īpašu samaksu pieejami arī Trampa apartamenti. Ja vien, protams, jūs un Trampa kungs nebūsiet izlēmuši uzspēlēt golfu Skotijā vienlaicīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!