Foto: Shutterstock
Nolaižoties Aberdīnas lidostā Skotijā, pasažieri samulst. Pie ieejas lidostas ēkā skotu tautas tērpā ģērbta sieviete piepūstiem vaigiem spēlē dūdas. Atbraucēji spriež, ka šāda sagaidīšana vēl nekur nav manīta! Pēc mirkļa jau esam skaistajā Skotijas pilsētā, kas jau nodēvēta par tūrisma industrijas "veiksmes stāstu".

Granīts pilsētā, nafta jūrā

Ir pilsētas, kurām paveicas. Skotijas trešā lielākā pilsēta Aberdīna ir viena no šādām laimes luteklēm. Kopš pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados tepat netālu Ziemeļjūrā tika atklāts pieklājīgs daudzums naftas, dzīve Aberdīnā strauji gājusi uz augšu. Senā zvejnieku, kuģu būvnieku un tekstilražošanas pilsēta tagad nodēvēta par Eiropas naftas galvaspilsētu.

Te uzreiz jābilst, ka ārēji par naftas lielo nozīmi vismaz pilsētas ainavā nekas daudz neliecina. Visa "naftas virtuve" organizēta nostāk no pilsētas. Un labi, ka tā. Aberdīna, izvietota starp Dī un Donas upēm, priecē ar pelēkā granīta apbūvi, tiltiem, zaļiem dārziem un parkiem. Te atrodas viena no Apvienotajā Karalistē vecākajām ostām, otrā pasaulē lielākā granīta būve - Marišala koledža (Marischal College), divas universitātes, iespaidīgais Viņa Majestātes teātris (His Majesty's Theatre), bet, izbraucot salīdzinoši netālu ārpus pilsētas, senu piļu un fantastisku dabas ainavu cienītājiem vispār draud zināma dezorientācija laikā un telpā, jo šīs bagātības blīvums uz kvadrātkilometru šajā Skotijas galā ir tik biezs, kā nekur citur Apvienotajā Karalistē.

Pēdējā gada laikā pilsēta piedzīvojusi pamatīgu tūristu skaita pieaugumu. Bez biznesa tūristiem, kam "no portfeļiem ārā pil nafta", te ierodas tūristi, kas katrs ieinteresēts savā lietā. Apskatījuši pilsētu, piļu un cietokšņu cienītāji dodas īpašajās piļu apskates tūrēs pa apkārtējo apgabalu, dabas ainavu un pārgājienu mīļotājiem te ir savi īpašie maršruti. Kino cienītāji te dodas pa iecienīto filmu filmēšanas vietām. Izcilie golfa laukumi te liek sajukt prātā golferiem no visas pasaules - kas reiz krituši Skotijas golfu laukumu ķetnās, tik viegli vairs netiek no tiem laukā. Vienlaicīgi Aberdīna ir arī īsta studentu pilsēta, kurā dzīvīgums vērojams visu cauru gadu.

Aberdīnā mīt ap 220 000 iedzīvotāju un to jau sen pieņemts dēvēt par Granīta pilsētu. Granīts te ir visur. Senatnes un vēstures cienītāji te klīst pa pilsētas vecāko daļu, kur ir plašas iespējas maldīties sarežģītajā un krāšņajā skotu tautas vēsturē. Citus vairāk interesē pilsētas modernais piedāvājums - augstas klases restorāni ar izmeklētu virtuvi un plašu skotu viskiju izvēli, plašas iespējas tērēt naudu pilsētas iepirkumu centros un visai rosīgā naktsdzīve.

Aberdīna - laimīgākā Skotijas pilsēta?

Tā kā pilsētas dzīves ritmu lielā mērā diktē nafta, šeit ierodas daudz industrijā strādājošo no citām valstīm. Lielākoties darījumu cilvēki ierodas nedēļas sākumā, tāpēc viesnīcas te mēdz piekopt "ačgārnu cenu politiku" - laikā no pirmdienas līdz trešdienai viesnīcu cenas ir augstas, bet nedēļas otrā pusē un nogalē tās var būt par divreiz zemākas. Līdz ar to plašas iespējas paveras nedēļas nogales ceļojumu cienītājiem - arī Latvijas iedzīvotājiem, jo kopš šī pavasara atklāts tiešais "airBaltic" avioreiss Rīga - Aberdīna.

Labākais laiks Aberdīnas apmeklējumam esot jūlijs - septembris. Tad par labiem laikapstākļiem "ir samaksāts", un saulīte silda un lutina. Pārējā laikā ir jābūt gatavam zināmam pārsteiguma momentam. "Jūs te varat piedzīvot četrus gadalaikus vienā dienā," brīdina viesnīcas pārstāve un norāda, kur viesi var saņemt lietussargus. Paši skoti tik zemu, protams, nekrīt, jo ievērojam - pat ja diezgan stipri līst - dienas vidū uz blīvi apdzīvotas ielas esam vienīgie cilvēki ar lietussargiem. Vietējie tikai laiku pa laikam izpurina lietu no uzacīm un mierīgi dodas tālāk savās gaitās. Pieraduši. Iebraucējiem neprognozējamie laika apstākļi jau paši par sevi te var izvērsties par zināmu atrakciju.

Vēl salīdzinoši nesen kādā Lielbritānijā veiktā aptaujā tika noskaidrots, ka Aberdīna ir trešā laimīgākā pilsētā Apvienotajā Karalistē un vislaimīgākā Skotijā, raugoties uz ekonomiskajiem panākumiem un dzīves kvalitātes rādītājiem. Aberdīnā, kaut arī tā rāda granītā cirstu skarbu vaigu, ir niecīgs bezdarbs, bagāta kultūras dzīve un visas iespējas vest "apskaužamu dzīvesveidu", secināja aptaujas veicēji.

Apmeklējot pilsētu, nerodas nekāda pamata iepriekš minēto apšaubīt. Vakaros grezni restorāni pildās ar cilvēkiem, kas var atļauties vakariņot smalki un ārpus mājas. Dāmu pulciņš pie blakus galdiņa skaļi smejas un draudzīgi loba austeru kalnus. Kopš pilsētā sākusies naftas ēra, labu restorānu skaits ir strauji palielinājies. Tikmēr greznajā "His Majesty's Theater" izrāda mūziklu "Happy Days". Teātri pilda cilvēki pacilātā noskaņojumā, visapkārt daudz pūdera un augstu papēžu. Veras priekškars un -o, laimīgās dienas! - Aberdīnā iestājas burtiskā nozīmē! Izrādes beigu daļā skatītāji ceļas kājās, applaudē un dejo līdzi!

Nekāda Anglija - te ir Skotija!

Runājot ar vietējiem, vēlams būt uzmanīgiem, lai neaizvainotu iedzīvotāju šobrīd īpaši sakāpinātās nacionālās jūtas. Daudziem skotiem atrašanās Apvienotās Karalistes sastāvā joprojām ir kā "granīts acī". Jau šoruden - 18. septembrī - Skotija notiks referendums par tās neatkarību no Lielbritānijas.

"Jā, tas mums ir ļoti jūtīgs jautājums!" neslēpj Rona Bīna - kundze gados, profesionāla gide. Pietiek man vienu reizi sarunā sajaukt jēdzienus Anglija un Lielbritānija, kad dabūju maigu, bet zibenīgu aizrādījumu un atgādinājumu, ka "kas te ir kas". Neveiksmīgs ir arī mēģinājums iegādāties grāmatnīcā pastkarti ar karalienes Elizabetes II attēlu. "Nē, tādas jūs šeit nenopirksiet!" puisis, kas kārto grāmatu plauktus ir tiešs.

Bet, kamēr valsti nav satricinājuši gaidāmie septembra notikumi, ikdienas dzīve rit savu gaitu. Kad gide Rona ir pārliecinājusies, ka aktuālā ģeopolitiskā situācija ir skaidra, varam turpināt pilsētas apskati. Aberdīnieši īpaši lepojas ar kādu neparastu savas pilsētas stūrīti - no 19. gadsimta vidus saglabājies zvejnieku ciematiņš Footdee pilsētas teritorijā jūras krastā ir tiešām mīlīgs "gabaliņš iekonservētas vēstures". Nelielās mājiņas un vecās zvejas tīklu būdas arī šodien ir privātīpašums, un te dzīvo cilvēki. Tā kā šī ir tūristu iemīļota vieta, iedzīvotāji centušies savus īpašumus izskaistināt - podos zied puķes, rindās kārtojas soliņi un dažādi smukumpriekšmeti.

Netālu no senā zvejniekciemata sākas vietas, kur iespējams vēl kas visai ekskluzīvs. Aberdīna kļuvusi par vienu no labākajām vietām Eiropā, kur jūrā tuvumā iespējams vērot delfīnus. Kaut arī Aberdīnas osta ir viena no rosīgākajām valstī un kuģu satiksme te ir intensīva, ostas vārti pievilina delfīnus, kas te atrod sev barību. "Urbānie jeb pilsētas delfīni" - tā nosaukti skaistie radījumi, kas pēkšņi mēdz uzrasties it kā no nekurienes un uzsākt īstu šovu ar lēcieniem un kūleņiem.

Stāvam jūras krastā un hipnotizējam ūdeni - pusstundas laikā delfīni tā arī neparādās. "Vēl pirms 10 minūtēm spēlējās vesels bariņš!" saka jauna sieviete ar binokli no sabiedriskās organizācijas, kuras pārstāvji visu vasaru būs sastopami jūras krastā, lai stāstītu cilvēkiem par šiem graciozajiem radījumiem. Gaidām, gaidām vēl - nav....  "Viņi nāk un iet, kad grib. Tur nav nekādas loģikas," sieviete noplāta rokas un piebilst, "jums būs jābrauc šurp vēl kādu citu reizi!" Nu ko, tā laikam izskatās!

..... Turpinājums sekos - kā neatsist galvu viskija darītavas graudu krāsnī, šaut "māla baložus" skotu manierē, kā "sataustīt" pili īstā Skotijas miglā un kā iekļūt biznesa magnāta Donalda Trampa apartamentos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!