Foto: Privātais arhīvs
Daudzi jau ir apmeklējuši peļu muzeju, kas pirms trim gadiem izveidots Mazsalacā. Bet kā tad tā – peles ir, kaķu nav? Izrādās, ka ir gan – Šauļos, tepat kaimiņu lietuviešu mazpilsētiņā.

Vanda Kavaļauskiene bija farmaceite. Dzīvoja mājiņā, kur pagalma dzīvi vienmēr kontrolēja suns, bet istabās, izlaidies atzveltnes krēslā vai uz dīvāna saimnieci priecēja kaķis. Reiz tālajā 1962. gadā kāda kolēģe no ekskursijas Polijā pārveda un uzdāvināja Vandai melnu koka kaķēna figūriņu ar dzeltenu lentu ap kaklu. Tā tas sākas. Tas jau visiem zināms – kaķēni vairojas ļoti ātri.

1990. gadā minču bija sakrājies tik daudz, ka Vandai mājās trūka vietas, kur apgriezties. Turklāt kolēģes, paziņas, pat sveši cilvēki regulāri uzprasījās viesos, lai plašo kolekciju apskatītu. Kad kaķu ziņa nonāca pilsētas galvas ausīs, viņš atrada izeju – bijušās jauno tehniķu stacijas telpās trīs istabiņas atvēlēja Valdas lielajai kaķu saimei. Muzeja dzimšanas diena ir 1990. gada 17. maijs.

Kaķi te ir visur – plauktos, uz galdiem, logu vitrīnās, kāpņu margu ornamentos, uz krēsliem, apgaismošanas ierīcēm, grāmatās, kalendāros, pazīstamu Lietuvas mākslinieku gleznās, uz traukiem, pastmarkām... Arī materiāli, no kā kaķi darināti, ir visdažādākie – koks, metāls, porcelāns, kristāls, dzintars, papīrs, dzija...

Kad muzeju dibināja, bija ap trim tūkstošiem peļu junkuru, bet, jūs jau zināt, – kaķi vairojas ātri. Tagad ir vismaz par tūkstoti vairāk. Kamēr kaķu mājas saimniece Vanda bija dzīva, viņa zināja stāstu par katru muzeja iemītnieku. Šķiet, te pārstāvētas gandrīz visas pasaules valstis, arī vistālākās, taču vairums kaķu, protams, ir lietuviešu izcelsmes. Svētku reizēs parasti ierodas aktieri un lasa Paņevežas dzejnieces Irēnas Aleknienes dzejas par kaķiem. Arī to ir krietna kaudzīte – veseli četri tūkstoši. Iznāk pa vienam dzejolim katram Šauļu muzeja kaķim!

Lai būtu jautrāk un rastos iespēja salīdzināt, muzejā ilgus gadus dzīvoja arī oriģināls – runcis Gučis, cienīgās izturēšanās dēļ saukts par muzeja direktoru. Kopš direktoru pieveica slimība, šī vieta ir atbrīvojusies. Pašlaik visā Šauļu apkārtnē notiek jauna direktora meklēšana. Valodas zināšanas nav svarīgas, tātad varam ieteikt arī kādus kandidātus no Latvijas.

Starp citu, uzminiet, kuras valsts apmeklētāji, neskaitot lietuviešus, kaķu muzejā ierodas visvairāk! Pareizi – latvieši! Jo mēs visi taču tik ļoti mīlam kaķus!

Kaķu muzejs atrodas Šauļos, Žuvininku ielā 18, un slēgts vienīgi svētdienās. Taču adresi varat pat neielāgot, pavaicājiet Šauļos uz ielas, katrs jums parādīs!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!