Portugāles vārds daudziem saistās ar sērfošanas priekiem, tomēr šai valstij ir daudz vairāk, ko piedāvāt. Reiz Portugāle bija varena karaliste – jūrasbraucēju valsts ar neskaitāmām svešzemju kolonijām. To ļoti labi var redzēt arī galvaspilsētā Lisabonā, kur joprojām var just seno varenības elpu. Lūk, 10 iemesli, kādēļ būtu vērts apmeklēt Lisabonu.


Belem tornis

Viens no Lisabonas atpazīstamākajiem simboliem ir Belem tornis, kas sargā ieeju ostā, no kuras 1497. gadā Vasko da Gama devās slavenajā ceļojumā uz Āfriku un Indiju. 16. gadsimtā celtais tornis ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Tas atrodas apmēram 15 minūšu brauciena attālumā no Lisabonas centra un par 5 eiro samaksu tornī var arī uzkāpt.


28. tramvajs

Brauciens sabiedriskajā transporta ir viens no ērtākajiem, lētākajiem un efektīvākajiem veidiem, kā iepazīt kādu pilsētu. Lisabonā šāds pārvietošanās veids ir īpaši piemērots, jo pilsēta atrodas uz 7 pakalniem. Viena no labākajām izvēlēm ir tieši 28. tramvajs ar saviem retro vagoniem, kas jūs izvedīs pa vienu no labākajiem maršrutiem Lisabonas iepazīšanai.


Santa Žusta lifts.

Šī neparastā bezmaksas "atrakcija" savieno Baixa rajonu ar 45 metrus augstāk esošo Karmo laukumu. Santa Žusta lifts savu darbību uzsāka jau tālajā 1902. gadā un tā autors ir viens no Gustava Eifeļa mācekļiem. No kafejnīcas, kas atrodas uz lifta jumta terases, var baudīt lieliskus panorāmas skatus pār Lisabonu.

Fado mūzika

Fado ir Portugāles nacionālā mūzika, kas atgādina blūza, folkmūzikas un melanholijas sajaukumu. Viens no labākajiem rajoniem, kur iepazīt un baudīt šo mūziku, ir Alfama. Šeit ir atrodami dažādi intīmi restorāni un bāri, kur fado mūziku var baudīt dzīvajā izpildījumā. Vienas no populārākajām vietām, kur iepazīt šo mūziku, ir Casa de Linhares, Parreirinha de Alfama, Clube do Fado un Mesa de Frade.

Sanžorže pils

Pašā Lisabonas sirdī, uz viena no pilsētas pakalniem lepni stāv Sanžorže pils. Pirmie nocietinājumi šajā vietā tika veidoti jau ap 2. gadsimtu pirms mūsu ēras. Mūsdienās redzamais iespaidīgais cietoksnis tika celts ap 11. gadsimta vidu, mauru laikos un savā mūžā ir daudz ko pieredzējis. Tas ir kalpojis gan kā karaliskā pils, gan kā militārās kazarmas.

Žeronīma klosteris

Īsta arhitektūras pērle un viens no slavenākajiem šīs pilsētas simboliem. 16. gadsimtā būvētais klosteris ir iekļauts arī UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Šajā vietā atdusas arī slavenais portugāļu ceļotājs Vasko da Gama. Klostera priekšā ir izveidoti skaisti dārzi, kas būs lieliska vieta pēcpusdienas pavadīšanai.

Pastel de nata

Neviens ceļojums uz Portugāli nebūtu pilnīgs bez slaveno olu krēma pīrāgu nogaršošanas. Šo recepti 19. gadsimtā radīja katoļu mūķenes, kas mita Žeronīma klosterī. Olu krēma pīrāgus atradīsiet visā Lisabonā, tomēr vieni no gardākajiem ir nopērkami Casa Pasteis de Belem, kur jau no 1837. gada tie tiek pagatavoti pēc slepenas receptes.


Miradouro da Graça

No šīs terases Lisabona ir apskatāma visā tās krāšņumā. No augšas var apskatīt pilsētas pakalnus, centru, Sanžorže pili un vēl iemalkot tasi kafijas tuvējā kafejnīcā. Vienu no labākajiem skatiem var baudīt naktī, kas ir iedegušās visas Lisabonas gaismas. Dodieties arī uz pilsētas augstāko punktu – Miradouro da Nossa Senhora do Monte, kur ir izveidots skatu laukums.

Lisabona vietējo acīm

Kā gan vēl labāk iepazīt Lisabonu, ja ne vietējo acīm? Tūrisma kompānija "We Hate Tourism Tours" piedāvā dažāda veida ekskursijas pa Lisabonu, kas ļaus iziet ārpus tradicionālo tūristu taku rāmjiem un sajust īsto Portugāles garšu.

Tirdzniecības laukums

Pašā Lisabonas centrā, vietā, kur Tagus upe satiekas ar Atlantijas okeānu, var sajust kādreizējo Portugāles karalistes varenību. Tirdzniecības laukums (Praca do Comercio) ir pazīstams arī kā Pils laukums (Terreiro do Paço), jo kādreiz šeit esot atradusies arī Ribeiras pils, kas tika sagrauta spēcīgajā 1755. gada zemestrīcē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!